Coronavirus

Flere lande viser vejen: - Festivaler og koncerter kan sagtens lade sig gøre

Resultaterne fra vores nabolande er lovende, men de store festivaler må væbne sig med tålmodighed herhjemme.

Torsdag fik de danske koncert- og festivalarrangører langt om længe besked.

Restriktionerne for større forsamlinger lempes gradvist i løbet af sommeren, men for de helt store festivaler og koncerter ser det fortsat sort ud.

Vi skal nemlig helt frem til september, før begrænsningerne forventes at være fortid.

Men i flere lande omkring os har de gennem længere tid eksperimenteret med at samle tusindvis af mennesker til koncerter og festivaler. Målet har været at afklare, om det kan lade sig gøre uden en stor smittestigning til følge.

Og resultaterne er lovende – ja, faktisk tyder alt på, at smitterisikoen ved arrangementerne har været stort set uden betydning.

- Første gang, vi har lov at have det sjovt

Det var blandt andet i den engelske by Liverpool, at 5000 tætpakkede festivalgæster fik frit lejde til at synge med deres lungers fulde kraft i sidste måned.

Så snart de kommer ind, kan de feste, som om det var 2019

Melvin Benn, festivaldirektør

Der var ingen mundbind eller små, coronainddelte grupper at spore nogen steder.

Tværtimod fik gæsterne kort sagt lov at opføre sig fuldstændig som før corona:

- De kommer til showet, de behøver ikke at bruge mundbind, og der er ingen afstandskrav. Så snart de kommer ind, kan de feste, som om det var 2019, lød beskrivelsen fra festivaldirektør Melvin Benn.

For mange af deltagerne ved festivalen var det noget helt særligt at være med i eksperimentet.

- Det er så spændende. Jeg føler, det er første gang, vi har lov at have det sjovt, bogstaveligt talt i et helt år, lød det begejstret fra en af festivalgængerne i Liverpool.

Flere lande omkring os har længe eksperimenteret med at afholde større forsamlinger som koncerter og festivaler. Resultaterne viser, at det "sagtens kan lade sig gøre at holde store begivenheder på en coronasikker måde". Video: Emilie Haaber Lynggaard

Samtidig var det for de fleste uvant at være samlet så mange uden den trofaste følgesvend gennem flere måneder: mundbindet.

- Jeg må jo faktisk gerne tage det her af nu. Uden mundbind? Uden mundbind og ready to go, lød det.

Smitten er udeblevet

For at få en bid af livemusikken, de kolde øl og en festival under åben himmel skulle hver enkelt deltager kunne fremvise en negativ coronatest, ligesom de skulle testes igen med en PCR-test fem dage senere.

Det er fantastisk nyt for både byen og branchen

Matt Ashton, direktør for folkesundhed i Liverpool

Af de 5000 deltagende gæster ved arrangementerne i Liverpool blev 11 personer testet positive for coronavirus ved den efterfølgende test.

Ifølge Liverpools direktør for folkesundhed, Matt Ashton, var eksperimentet en stor succes, og det står klart, at den frygtede smitteeffekt er udeblevet.

- Det glæder mig at kunne sige, at vi ikke har set nogen stigning i smittetrykket som resultat af festivalen, siger han.

Matt Ashton er direktør for folkesundhed i Liverpool. Her fremlægger han resultaterne af et forsøg med 5000 festivalgæster samlet. Video: Emilie Haaber Lynggaard

Og resultatet giver håb for fremtiden:

- Det her viser, at det sagtens kan lade sig gøre at afholde coronasikre begivenheder i fremtiden, og det er fantastisk nyt for både byen og branchen, lyder det fra Matt Ashton.

Det er ikke kun i Liverpool, man har fundet frem til de gode resultater. Også i en række andre europæiske lande har det vist sig, at smitterisikoen ved de store arrangementer er lille.

Heller ikke supersprederbegivenhed i Spanien

En lørdag aften i marts blev omkring 5000 gæster lukket ind ved et koncerteksperiment i Barcelona med det eneste krav, at de skulle bære mundbind og fremvise en negativ test.

Derudover måtte de opføre sig, præcis som de havde lyst.

Men på trods af de begrænsede restriktioner var konklusionen også her, at smitten viste sig at være mindre end det generelle smittetryk i befolkningen.

- Det var ikke en supersprederbegivenhed. Der har ikke været nogle ekstra smittetilfælde på grund af koncerten, og når vi analyserer på den, er der ingen tegn på, at der fandt en smitteudveksling sted, fortæller den spanske virolog Josep Maria Llibre.

Kun seks af de 5000 deltagere blev testet positive for coronavirus i de efterfølgende dage – og fire af smittetilfældene kunne ikke spores tilbage til koncerten.

Data til den næste pandemi

I Holland har virksomheden Fieldlab Evenementen, der er et samarbejde mellem den hollandske regering og eventbranchen, afviklet større begivenheder som et eksperiment i løbet af året.

For alle begivenhederne har kravet fra arrangørerne været en negativ coronatest hos deltagerne.

Ved alt fra fodboldkampe til teaterforestillinger og større konferencer har Fieldlab Evenementen analyseret deltagernes adfærd for at blive klogere på, hvordan vi kan undgå at lukke ned i samme grad, hvis der skulle komme en pandemi mere:

- Forhåbentlig har vi data, så vi ikke behøver at befinde os i en lockdown ligesom denne, hvis det sker igen, lyder det fra en talsmand i virksomheden.

På baggrund af Fieldlab Evenementens analyser lykkedes det blandt andet at afholde det europæiske melodigrandprix, Eurovision, i slutningen af maj for 3500 gæster i Rotterdam – indendørs.

Virolog: - Det er for tidligt med forsøg

I slutningen af maj bad kulturministeren en ekspertgruppe om at vurdere, hvorvidt lignende forsøg med eksempelvis festivaler kunne ske herhjemme i løbet af sommeren.

Men forslaget er nu taget af bordet igen, da der ikke var flertal for det, oplyser Kulturministeriet til TV 2.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, ville det også være en postgang for tidligt at lave forsøg med så store menneskemængder på samme sted.

- Smittetrykket herhjemme er endnu for højt til den slags eksperimenter, siger han til TV 2 og understreger samtidig, at eksperimenterne i så fald skal ske meget kontrolleret.

Men hvorfor kan vi ikke bare bruge de resultater, sammenlignelige lande omkring os har fået?

- Vi vil formentlig gerne have vores egne data herhjemme, og det er meget naturligt. Der er mange faktorer, der spiller ind i sådan et eksperiment, og derfor vil det være godt med fuld gennemsigtighed, siger Allan Randrup Thomsen.

Ifølge den nye genåbningsaftale må festivaler og koncerter afholdes fra midten af august, hvis et maksimalt antal deltagere på 10.000 mennesker inddeles i sektioner af 2500 personer.