10 planlagte drab i Sverige forhindret i stort politisamarbejde – 800 anholdt på verdensplan

Danmark har kun spillet en mindre rolle i den internationale politiaktion, fortæller politiinspektør Henrik Sønderby.

Mandag morgen gennemførte svensk politi en af de største aktioner nogensinde i svensk politis historie.

70 personer i hele landet blev anholdt.

Det siger Linda Staaf, der er chef for den svenske efterretningstjeneste på et pressemøde.

Anholdelserne skete som en del af et verdensomspændende politisamarbejde under navnet Operation Trojan Shield.

Ti planlagte drab forhindret i Sverige

I 2018 oprettede FBI appen Anom for krypterede beskeder, som man har snydt kriminelle til at kommunikere via lige siden.

Mens politiet har haft adgang til al information på appen, er den blevet brugt af kriminelle i hele verden til at planlægge drab, hvidvask og import af narkotika.

I Sverige har operationen betydet, at man har forhindret ti planlagte drab, oplyser Linda Staaf. I hele perioden har man anholdt 155 personer i landet – flere af dem er blandt de øverste aktører i de kriminelle miljøer, mens svensk politi har hjulpet med fem anholdelser i Spanien.

Man forventer desuden flere anholdelser, siger Linda Staaf.

- De troede, at de ville være sikre der (på appen, red.). Men internationalt samarbejde viser, at kriminelle ikke kan være sikre nogen steder, siger Linda Staff ifølge Aftonbladet.

800 anholdelser på verdensplan

Den infiltrerede app har betydet, at politiet har kunnet overvåge kriminelle i over 100 lande, fortæller Calvin Shivers, der repræsenterer FBI.

Det har ført til over 800 anholdelser på verdensplan i forbindelse med aktionen de seneste dage, og der er blevet beslaglagt narkotika til en værdi af 148 millioner dollars.

Danmark har kun spillet en mindre rolle i den internationale politiaktion, fortæller politiinspektør Henrik Sønderby fra Nationalt Efterforskningscenter til TV 2.

- Der er ikke foretaget anholdelser i Danmark. Vi er bekendt med operationen, men har indtil videre haft en mindre rolle, siger han.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få uddybet, hvad "en mindre rolle" betyder.

Brugt af over 11.000

Australsk politi oplyser, at appen Anom, inden den blev lukket i denne uge, blev brugt af flere end 11.000 folk over hele verden.

Efterforskningen har i de seneste måneder vokset sig så stor, at Australiens føderale politi de seneste uger har sat alt andet på pause med undtagelse af børnebeskyttelses- og antiterrorismeopgaver.

Sagen har ført til, at mindst 21 drabsplaner er blevet spoleret i Australien, mens over 3000 kilo stoffer, 104 våben samt kontanter og værdier for 45 millioner dollars er blevet konfiskeret.

I Norge er syv personer anholdt, skriver NRK.