Udland

Hvad gør vores europæiske naboer med mundbind? Få overblikket her

I Spanien er det et krav at bære mundbind på gåturen. I Sverige er brugen af mundbind blot en anbefaling i særlige tilfælde.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde mandag, at det "klart er vores mål" at lempe brugen af mundbind inden sommerferien.

En kommentar der faldt, efter Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, havde åbnet for en lignende debat, da han mandag morgen sagde, at tiden er inde til at kigge på en række restriktioner.

Flere eksperter bakker op, og en række partier stemmer i, før de onsdag mødes for at diskutere yderligere genåbning af Danmark.

Mens de gør sig klar til forhandlingerne, har TV 2 kigget på, hvordan reglerne for mundbind er i Danmark sammenlignet med andre europæiske lande. Få overblikket her.

Spanien

Spanien

I Spanien skal mundbindet på langt de fleste steder udenfor privaten.

Uanset om man tager bussen eller går til bageren efter morgenboller. Vælger man at indtage sin morgenbolle på en café, skal mundbindet i udgangspunktet også være på, når man ikke spiser og drikker. Mister man pusten på turen til caféen og får lyst til at hvile sig på en bænk, skal mundbindet også frem.

Mundbind er dog ikke et krav, når der motioneres, og langt de fleste steder kan man også være på stranden uden mundbind - det kan dog variere fra region til region.

Den obligatoriske brug af mundbind har imidlertid ført til debat i Spanien. Særligt i den seneste tid, hvor smittetallene er dalende.

- Spanierne er ved at få nok af de her skrappe restriktioner, og Spaniens Søren Brostrøm, Fernando Simón, luftede muligheden for at droppe kravet om mundbind udenfor for en uge siden. Her sagde han, at hvis den gode udvikling fortsætter, og den spanske befolkning husker forholdsreglerne, kan det være, at mundbind ikke længere bliver nødvendigt i slutningen af juni eller juli, siger TV 2s korrespondent i Spanien, Jeppe Krogager.

10 millioner spaniere svarende til 21,7 procent af befolkningen er færdigvaccineret.

Sverige

Sverige

Nabolandet på den anden side af Øresund har skilt sig ud i sin coronahåndtering siden epidemiens begyndelse.

Og som et af ganske få lande har brugen af mundbind aldrig været et krav i Sverige.

Selv når det svenske sundhedssystem har været på sammenbruddets rand, har man ikke diskuteret en indførelse af mundbind, fortæller TV 2s korrespondent i Sverige, Jesper Zølck:

- Sverige har diskuteret teststrategi, smitteopsporing og mange andre ting, men det er ikke mit indtryk, at brugen af mundbind har fyldt noget. Argumentet har været, at mundbind ikke er et særligt effektivt middel.

Svenskerne anbefales at bære mundbind i offentlig transport ved myldretid, men på barer, restauranter eller i butikker vil man kun se ganske få svenskere med mundbind.

- Tager man toget fra København til Malmø, vil man se svenskere lægge mundbindet fra sig, så snart toget krydser Øresund, siger Zølck.

16,5 procent af svenskerne er færdigvaccineret.

England.

England

England er en af verdens absolutte vaccinedukse med 42 procent af befolkningen færdigvaccineret. Alligevel er brugen af mundbind endnu ikke udfaset - det skal anvendes de samme steder som i Danmark.

Ifølge TV 2s korrespondent i England, Divya Das, er der en frygt for at genåbne for hurtigt belært af tidligere bitter erfaring fra december 2020. Her blev en række restriktioner lempet, og det førte til en massiv stigning i smittetallene.

- Briterne har erklæret 21. juni for store frihedsdag, hvor en række restriktioner skulle lempes, men man er hunderæd for at ende i en situation som i december.

Jokeren i England lige nu er den indiske variant af coronavirus. Fra den sidste uge i maj til den første uge i juni blev antallet af briter smittet med denne variant fordoblet.

Den indiske variant vurderes at være 40 procent mere smitsom end den britiske variant, som i forvejen er langt mere smitsom end den "oprindelige" covid-19.

De britiske myndigheder skal senest 14. juni tage stilling til, hvorvidt restriktionerne skal forlænges efter 21. juni.

Tyskland

Tyskland

I udgangspunktet gælder samme regler for brug af mundbind som i Danmark. Det betyder, at mundbind skal benyttes i offentlig transport og på restauranter og caféer, indtil man har sat sig.

Fra delstat til delstat kan der være skærpede krav, og det kan forvirre, fortæller TV 2s korrespondent i Tyskland, Uffe Dreesen.

- I Berlin er det blå engangsmundbind, vi bruger i Danmark, ikke nok. Her skal man bruge såkaldte FFP2-mundbind. I andre delstater er der andre lokale regler, som krav om mundbind udenfor i de gågader med flest mennesker. Men reglerne ændrer sig hurtigt, afhængig af hvor man kigger. Hvad der gælder i dag, gælder ikke nødvendigvis i morgen, siger han.

Tyskerne har endnu ikke fået nogen indikationer på, hvornår mundbind kan udfases, men kansler Angela Merkel har sagt, at de generelle restriktioner bør fastholdes et godt stykke ind i juni.

20,8 procent af tyskerne er færdigvaccineret.