EM fodbold

Detalje på ny landsholdstrøje vækker russisk vrede få dage før EM

Fra russisk side bliver trøjen både kaldt ulovlig og sammenlignet med Nazi-tyskland.

Med mindre end en uge til sommerens EM-slutrunde i fodbold er alle de deltagende nationer ved at gøre sig helt klar til fodboldfest.

Det gælder også Ukraine, hvor landets fodboldforbund søndag præsenterede den nye ukrainske landsholdstrøje.

Men en særlig detalje på trøjen bliver mødt af vrede hos de russiske naboer.

På tværs af brystet på den gule og blå trøje ses nemlig et omrids af Ukraines landeareal – herunder den omstridte Krim-halvø, som Rusland annekterede i 2014.

Rusland anser i dag halvøen som russisk territorium, mens den internationalt fortsat er anerkendt som hørende under Ukraine.

Det russiske parlamentsmedlem Dmitri Svishtjev kalder trøjen "en politisk provokation" og siger til det russiske nyhedsbureau RIA, at "kort, som omfatter et russisk territorium, er ulovligt".

Formand tror på sammenhold

Formanden for det ukrainske fodboldforbund, Andrii Pavelko, er til gengæld godt tilfreds med sit lands nye nationaldragt.

- Vi tror, at silhuetten af Ukraine vil give styrke til spillerne, fordi de vil kæmpe for hele Ukraine. Og hele Ukraine, fra Sevastopol og Simferopol til Kiev, fra Donetsk og Lugansk til Uzhgorod vil støtte dem i alle kampene, skrev han på sin Facebook-side søndag.

Sevastopol og Simferopol ligger på netop Krim-halvøen, mens byerne Donetsk og Lugansk ligger i områder i det østlige Ukraine, som siden 2014 har været kontrolleret af prorussiske separatister.

Militærhilsner i nakken

Kortet er dog ikke den eneste detalje, som er faldet russerne for brystet.

I nakken og på ryggen af den nye ukrainske trøje optræde nemlig ordene "Hæder til Ukraine" og "Hæder til heltene".

Begge udtryk bliver i Ukraine også benyttet som en officiel militærhilsen, skriver Euronews.

Talskvinde for det russiske udenrigsministerium Maria Zakharova kalder de to slogans for nationalistiske og mener, at de vækker minder om de tyske nazisters retorik.

Det europæiske fodboldforbund, UEFA, der arrangerer EM-slutrunden, oplyser til BBC, at den ukrainske trøje er godkendt af UEFA, ligesom alle de andre deltagende nationers trøjer i øvrigt er det.

Kunne ikke ende i samme gruppe

På grund af det anspændte politiske miljø mellem Ukraine og Rusland kunne de to lande ikke blive udtrukket til samme gruppe i det indledende gruppespil ved fodbold-EM.

Her skal Ukraine op mod Holland, Østrig og Nordmakedonien, mens Rusland skal op mod Belgien, Danmark og Finland.

Hvis begge nationer når langt i turneringen, er der dog mulighed for, at de skal mødes på grønsværen.

Kreml-talsmand Dmitri Peskov afviser dog, at den nye ukrainske trøje i det tilfælde vil være benzin på bålet.

- Sport er sport, og vi er nødt til at være hævet over tilskyndelsen til had mellem russere og ukrainere, siger han ifølge Euronews.

Fodbold-EM, der er udskudt fra sidste sommer på grund af coronapandemien, skydes i gang fredag 11. juni, og finalen spilles en måned senere, 11. juli.