Donald Trump

Trump med ny antydning: - Jeg glæder mig utroligt meget til 2024

Den tidligere præsident angreb i en tale lørdag Kina og viruseksperten Fauci - og så antydede han, at han genopstiller som præsident.

USA’s tidligere præsident Donald Trump var lørdag aften på scenen under et republikansk konvent i delstaten North Carolina.

Trump brugte sin taletid på at lange ud efter blandt andre USA’s førende virusekspert Anthony Fauci og ikke mindst Kina, som ifølge Trump bør betale en kæmpe erstatning til verden for deres dårlige coronahåndtering.

Og så antydede Trump igen, at han måske stiller op til præsidentvalget om tre år.

- Vi vil lægge et fundament, så republikanerne igen vinder North Carolina i et år, jeg glæder mig utroligt meget til: 2024, lød det fra Donald Trump.

Kræver erstatning fra Kina

Donald Trump fastholdt på mødet sin påstand om, at han var den sande vinder af præsidentvalget i fjor, men at valget blev stjålet fra ham af Joe Biden.

En påstand, der gentagne gange er blevet afvist af valgmyndighederne i USA.

- Jeg står foran jer med en tro på, at North Carolinas befolkning med overbevisning vil forkaste Joe Biden og de radikale demokrater, lød det fra Trump, der blev mødt med jubelråb fra salen.

Den tidligere præsident, som konsekvent har kaldt coronapandemien for ”den kinesiske virus”, sagde videre på konventet i North Carolina, at Kina burde betale USA og resten af verden 10 billioner dollar i erstatning på grund af landets dårlige håndtering af virussen.

Donald Trump og hans tidligere stab i Det Hvide Hus har gentagne gange anklaget Kina for at skjule sandheden omkring coronavirussens oprindelse.

Lyn-analyse

Megafon på de sociale medier eller ej, så forbliver Donald Trump en efterspurgt mand. I republikanske kredse er Trumps støtteerklæring fortsat meget ombejlet, da Trump fortsat er populær blandt republikanske vælgere, og de republikanske kandidater typisk ikke er ret kendte i forvejen. I den sammenhæng hjælper det unægtelig med opbakning fra den forsat mest magtfulde republikanske politiker i USA. Trump nyder tydeligvis også opmærksomheden og kan således også fortsætte med at agere som en form for skyggeoppositionsleder, der gør sin indflydelse gældende uden at have en formel politisk post.

I januar pegede Trumps administration på, at covid-19-pandemien kan være resultatet af en ulykke på laboratoriet Wuhan Institute of Virology (WIV). En teori, som for nyligt fik ny næring, da præsident Biden bestilte en undersøgelse af virussens oprindelse.

Splittelse i partiet

Trumps første offentlige optræden, siden han forlod Det Hvide Hus, var 28. februar i år, da han holdt hovedtalen på Conservative Political Action Conference (CPAC) i Florida.

I sin tale satte Donald Trump navn på en række fremtrædende republikanske politikere, som han anser for at være sine modstandere. Listen omfatter blandt andre den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, samt ti medlemmer af Repræsentanternes Hus, der stemte for at indlede en rigsretssag mod Trump, og syv senatorer, der stemte for at dømme ham.

Trump er allerede begyndt at give sin officielle støtte til kandidater, der vil stille op mod politikerne på ”fjendelisten” ved midtvejsvalget om to år.

Flere fremtrædende republikanere har givet udtryk for, at det kan skade partiet, hvis Trump-venlige kandidater kommer til at fylde for meget i valgkampen frem mod midtvejsvalget. For selvom Trump stadig er populær hos den brede republikanske vælgerskare, er han blevet en stadigt større torn i øjet på mange nøglefigurer i partiet. Det skriver The Guardian.

Bredside mod statsadvokat

Inden Trump forlod scenen i North Carolina til stående bifald, nåede han også at levere en bredside mod statsadvokaten i New York, som lige nu forbereder en kriminel straffesag mod Donald Trumps forretningsimperium.

Trump kaldte statsadvokatens undersøgelser for endnu en ”heksejagt” og ”løgn på løgn”.

- De stopper ikke før 2024, lød det fra Trump.

Ifølge nyhedsbureauet AP markerede talen lørdag en mere aktiv fase i Trumps tid efter valgnederlaget. Dermed ventes flere begivenheder i de kommende måneder.