Valg i Tyskland

Merkels konservative slår AfD ved vigtigt delstatsvalg

Resultatet fra Sachsen-Anhalt viser, at der en grænse for, hvor stort højrepartiet AfD kan blive, siger TV 2's korrespondent.

Tysklands konservative parti, CDU, bliver med 37,1 procent af stemmerne det største ved søndagens delstatsvalg i Sachsen-Anhalt.

Det viser det foreløbige valgresultat, efter at valglokalerne lukkede klokken 18.00.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa natten til mandag.

Valgets nummer to bliver det højreorienterede Alternative für Deutschland (AfD), der står til 20,8 procent af stemmerne.

Dermed har CDU med ministerpræsident Reiner Haseloff i spidsen oplevet fremgang siden det seneste delstatsvalg i Sachsen-Anhalt for fem år siden. Her fik partiet 29,8 procent.

- Det her er grundlæggende et sensationelt godt resultat. CDU er valgets klare vinder, siger Paul Ziemiak, der er generalsekretær for partiet, ifølge nyhedsbureauet AFP.

TV 2's korrespondent i Tyskland, Uffe Dreesen, er ikke i tvivl om, at CDU-ledelsen har draget et kæmpe lettelsens suk, da valgresultatet blev kendt, og man kunne se, at partiets strategi med at gøre en stemme på CDU til den bedste måde at stoppe AfD har været succesfuld.

- Man har fået mobiliseret ikke bare rigtig mange af sine egne vælgere, men også vælgere fra alle mulige andre partier, forklarer han.

AfD spået et bedre resultat

Forud for valget havde nogle meningsmålinger vist tæt løb mellem CDU og AfD.

Det vakte en vis nervøsitet i CDU. Nogle politiske analytikere var inde på, at et alt for tæt resultat - eller ligefrem en sejr til AfD - kunne have kostet den nye partiformand, Armin Laschet, chancen for at blive forbundskansler.

Målingerne viser, at AfD til gengæld mister terræn, da partiet i 2016 fik 24,3 procent af stemmerne.

- Udsigten til at AfD skulle blive det største parti i delstaten, sådan som nogle meningsmålinger havde spået, ville have skabt en helt ny situation i Tyskland. Det skete ikke. Måske viser valgresultatet, at AfD har et stampublikum på omkring en femtedel af tyskerne, men nyheden er, at der er grænser for, hvor store de kan blive, siger Uffe Dreesen.

Nogle politiske analytikere var inde på, at et alt for tæt resultat - eller ligefrem en sejr til AfD - kunne have kostet den nye partiformand, Armin Laschet, chancen for at blive forbundskansler.

Han skal prøve at videreføre arven fra partifællen Angela Merkel, der har været forbundskansler i 16 år.

Merkel går af ved valget til Forbundsdagen den 26. september.

De Grønne skuffer

De Grønne, som i mange meningsmålinger er næststørst efter CDU på landsplan, fik et skuffende valg i Sachsen-Anhalt. Ifølge det foreløbige resultat må partiet nøjes med 5,9 procent af stemmerne.

- Det er klart, at vi gerne ville have gjort det bedre, siger De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Baerbock, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hun mener, at CDU i Sachsen-Anhalt har nydt godt af, at konservative vælgere i stort tal har støttet op om partiet ud fra et ønske om ikke at lade AfD løbe med sejren.

Uanset forklaringen er det dårlige resultat for De Grønne også noget, der giver CDU mere tro på en sejr ved forbundsdagsvalget til efteråret, siger Uffe Dreesen:

- ”Det grønne tog er blevet afsporet”, påstår nogle ledende CDU-politikere, og det er noget, de noterer sig med stor tilfredshed, siger han.

Valgets store taber bliver ifølge dpa venstrefløjspartiet Die Linke. Partiet går tilbage til 11 procent fra 16,3 procent i 2016.

Det socialdemokratiske SPD lægger an til en fjerdeplads med 8,5 procent. Det er SPD's hidtil dårligste resultat i Sachsen-Anhalt og en tilbagegang fra 10,6 procent ved det forrige valg.

Sachsen-Anhalt, der ligger mellem hovedstaden Berlin og Hannover, har omkring 2,2 millioner indbyggere. Af dem kunne 1,8 millioner stemme ved søndagens valg.