Valg i Tyskland

Da hun blev formand strøg hun forbi Merkel - søndag bliver populariteten sat på prøve

De grønnes udsigt til at efterfølge Angela Merkel er på spil ved delstatsvalg søndag.

Tysklands største politiske stjerne kan enten skærpe sin udsigt til en fremtid som forbundskansler - eller se sine forhåbninger svinde ved søndagens delstatsvalg i det østtyske Sachsen-Anhalt.

Meningsmålingerne eksploderede i april og gjorde Annalena Baerbock til det grønne partis første seriøse bud nogensinde på at få posten som tysk kansler, straks hun blev nomineret af partiet. De Grønne er aldrig før blevet taget alvorligt i kampen om posten, noterede Financial Times. Så forhåbningerne er store.

Fremgangen i april var voldsom. De Grønne gik pludselig frem fra 22 procent til 28 procent i meningsmålingerne. Dermed overhalede de kansler Angela Merkels kristelige demokrater, CDU, som har været det ledende parti det meste af tiden siden Anden Verdenskrig. CDU gled ned på 27 procent, og udsigterne for deres koalitionspartner SPD var endnu ringere, nemlig på 13 procent.

Ny koalition

Dermed dukkede nye koalitionsmuligheder pludselig op. Først og fremmest blev Annalena Baerbock taget alvorligt som en mulig kansler. Men den nuværende "store koalition" med de kristelige og socialdemokraterne gled tilbage til langt under halvdelen af forbundsdagens mandater, viser en oversigt i The Guardian.

I stedet fremstod to solide flertalsmuligheder med de grønne og en tredje lige på kanten:

1. Kenyas farver, bestående af de grønne plus den store koalition med cirka 64 procent.

2. Jamaicas farver bestående af de grønne plus de kristelige og de frie demokrater (FDP) med cirka 61 procent bag sig.

3. Og endelig trafiklys-farverne med de grønne plus socialdemokraterne og de frie demokrater, i alt lidt over 50 procent.

Dumme fejltagelser

Men Annalena Baerbock står nu igen på helt usikker grund. Fejltagelser på fejltagelser i den sidste måned gør, at partiet skal klare sig særdeles godt i det tidligere østtyske Sachsen-Anhalt, som normalt trækker mod højre i tysk politik, og hvor de grønne ved sidste valg kun fik fem procent.

Nedturen for den nye grønne stjerne startede, da Baerbock både ville repræsentere stabilitet a la Angela Merkel og en masse nye tanker.

Men først havde hun sjusk i sin personlige økonomi. Hun havde "glemt" at opgive en del af sin løn for at være en del af partiets ledelse - ud over hendes løn som medlem af forbundsdagen. Hun undskyldte sin "dumme fejltagelse" og mente, at de 25.000 euro bare var småting sammenlignet med en korruptionsskandale i Merkels CDU.

Men det var ikke et spørgsmål om penge, men om etik, sagde Peter Matuschek fra analyseinstituttet Forsa til Financial Times. Når man taler om moral hele tiden, så bliver man målt på moral, mener han.

Våben til Ukraine

Nogle få dage senere gik det galt igen. Baerbocks medformand i partiet, Robert Habeck, var en tur i Ukraine og mente, at landet havde brug for "defensive våben" over for truslen fra Rusland. Det kan lyde fornuftigt. Men det ophidsede partiets pacifistiske medlemmer. Og endnu værre: Det er imod Tysklands stramme våbenpolitik. Anden Verdenskrig er ikke glemt. Habeck forsøgte at sige, at han mente minesøgningsudstyr. Men alle ryster på hovedet.

For det tredje kom Annalena Baerbock selv til at sige til Tysklands førende tabloidavis, Bild, at man i klimaets navn må sætte en stoppe for at flyve på korte ruter. Folk må tage toget i stedet for at flyve. Men et folk, der halvandet år har drømt om deres næste ferie på Mallorca, og som omtaler øen som Tysklands "17. land", tager ikke let på den slags. Klima er helt okay, men sommerferien på Mallorca er vigtigere.

Så hendes modstandere både hos de liberale og de kristelige så en chance. CDU’s Armin Laschet anklagede de grønne for at være populister, som altid var ude efter at forbyde et eller andet.

Ændre grundloven

For det fjerde begyndte modstanderne at stille spørgsmål ved de grønne 500 millioner euro store klima- og investeringsplan. Det gør et parti sårbart at kræve store nye skatter, mener Ursula Münch fra 'Akademiet for politisk uddannelse' i Bayern.

De grønne vil finde pengene ved at lave om på grundloven, som forbyder underskud i statskassen. Men det kræver totredjedeles flertal i forbundsdagen plus flertal i Forbundsrådet. God fornøjelse. På forsiden af Der Spiegel stod Baerbock med en solsikke, hvor bladene ryger af i modvinden.

Endelig skal man have styr på sit eget program, hvis man vil afløse den altid solide Angela Merkel. De grønne støtter USA's krav om, at Tyskland skal droppe Nord Stream 2-gasrørledningen fra Rusland til Tyskland.

Men netop her i weekenden har USA godkendt, at Merkel holder fast i rørledningen. Præsident Biden har brug for Merkels venskab ved G7 topmødet i den kommende uge i England. Så der blev de grønne idealistiske holdning pludselig ligegyldig.

Det er hårdt at være stjerne i tysk politik. Annalena Baerbock har meget at lære endnu.