Udland

Sverige utilfreds med svar fra Danmark og USA i sag om spionage

Norge forlanger også bedre svar. Derfor har statsminister Erna Solberg udvekslet alvorsord med Mette Frederiksen.

Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist, er ikke tilfreds med de svar, han indtil videre har fået om amerikansk overvågning af landet via danske internetkabler. Hverken fra dansk eller amerikansk side.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- Jeg mener ikke, at vi har fået tilfredsstillende svar, siger forsvarsministeren.

Sendt i byen efter bedre svar

Peter Hultqvist informerede torsdag morgen medlemmerne af Rigsdagens udenrigs- og forsvarsudvalg om sagen. Og de var heller ikke tilfredse med den knappe information, der kom frem på det korte møde.

- Vi har åbenbart ikke fået den information, der kræves. Det er jo helt klart, og vi forlanger flere svar fra den danske side, siger udvalgets formand, Pål Jonson, fra partiet Moderaterne til SVT.

Udenrigs- og forsvarsudvalget har forlangt af forsvarsministeren, at han skaffer bedre svar fra Danmark og orienterer udvalget igen før sommerferien.

Lyn-analyse

Sagen er et problem, men vi er ikke inde i en diplomatisk krise. Forholdet mellem de tre landes statsministre er godt, og de taler godt sammen, så det nordiske samarbejde er ikke ved at styrte sammen på grund af denne sag. Men den er alvorlig, og jeg kan ikke huske en lignende situation de seneste 20-30 år. Når de svenske og norske regeringer presser på for svar, er det også fordi, de selv er under pres i Rigsdagen og Stortinget. Hvad var det for oplysninger, USA var ude efter? Men der er nok grænser for, hvad den danske regering synes, den kan udlevere af oplysninger.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), gentager fredag morgen budskabet fra onsdag, om at der er en løbende dialog med den nordiske nabo.

- Enhver form for fortrolig dialog om efterretningstjenesters arbejde holder vi for os selv mellem os kolleger på tværs af landegrænser, siger hun til TV 2.

- Vi har høje forventninger til Danmark

Søndag afslørede DR, at den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, har udnyttet et samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til at få adgang til internetkabler, der går ind og ud af Danmark.

NSA har dermed kunnet spionere målrettet mod statsledere, toppolitikere og højtplacerede embedsmænd i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrig i årene 2012-2014.

- Vi har høje forventninger til et land som Danmark. Det er jo en nær ven. Men vi kan ikke acceptere, at man aflytter svenske politikere eller embedsmænd, siger forsvarsudvalgets formand, Pål Jonson, til TT.

Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen (S), har understreget, at "systematisk aflytning af allierede er uacceptabelt", siger hendes svenske kollega. Men det er ikke nok.

- Derfor planlægger jeg at tage yderligere kontakt i denne sag. Ikke bare med Danmark. Vi må også tage yderligere kontakt til USA, siger Peter Hultqvist til TT.

Flere lande forlanger forklaring

De samme alvorsord lyder fra Norge.

Derfor måtte statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag stille op til en alvorlig samtale med sine norske kollega Erna Solberg om den rolle, som Danmark har haft i sagen om spionage mod nabolande og nære allierede.

Samtidig indkaldte Norge diplomater fra den amerikanske ambassade til en alvorssnak i Forsvarsministeriet, hvor de klart fik at vide, at man ikke ser med milde øjne på at blive udspioneret af nære NATO-allierede.

- Det er helt uacceptabelt med eventuelle aflytninger af allierede. Derfor havde vi behov for at få sendt en tydelig markering, siger den norske forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, til den norske tv-station NRK.