Udland

USA fejrer Pride-måned – og på første dag forbød guvernør transpersoner i pigesport

Unge transkønnede sportsudøvere er blevet omdrejningspunkt for en større kulturkamp i USA.

Scenen var en kristen privatskole i Jacksonville, Florida. Guvernøren var storsmilende.

Tirsdag underskrev Floridas guvernør, Ron DeSantis, en ny lov, der forbyder transpersoner at deltage i sportskonkurrencer for piger og kvinder på gymnasie- og universitetsniveau.

- I Florida er pigesport for piger og drengesport er for drenge, sagde han.

Hans timing var ifølge en politisk modstander "særligt ondskabsfuld".

Men ifølge guvernøren selv var det tilfældigt, at det lige faldt sammen med første dag i Pride Month, hvor USA fejrer LGBTQ-personers rettigheder.

Det er dog ikke kun timingen, der står for skud. Loven er diskriminerende over for transkønnede atleter og bidrager til mere transfobi, lyder kritikken.

Bølge af lignende forslag

Tidligere har den store organisation NCAA, der organiserer collegesport og varetager de unge sportsudøveres interesser, truet med at flytte sine turneringer væk fra stater, der diskriminerer mod transpersoner.

Ron DeSantis afviser dog kritikken og lover, at Florida vil forsvare sig mod grupper som NCAA, "der tror, de skal bestemme politikken i forskellige stater".

- Hvis prisen for at sikre fair konkurrence for alle piger i Florida er, at vi mister et stævne eller to, vil jeg vælge at beskytte vores unge piger alle ugens dage og to gange om søndagen, siger han.

Og hans forsøg på at begrænse transkønnedes atleters muligheder for at konkurrere mod andre af det køn, de identificerer sig som, er langt fra enestående.

Nogle stater har aktivt valgt at gå efter unge transpersoner gennem diskriminerende lovforslag

Joe Biden, præsident

Siden januar har republikanerne i mindst 25 delstater fremsat over 60 lovforslag rettet mod transkønnede børn og unge, skrev Axios i marts. Det er langt flere lovforslag end tidligere år. Så mange at radiostationen NPR skriver om "en bølge af lovforslag", og avisen New York Times har kaldt det "et kultursammenstød, der tilsyneladende er opstået ud af det blå".

Indtil videre er en håndfuld forslag vedtaget som lov, og næsten alle er rettet mod ungdomssport.

Nu har præsident Joe Biden også taget emnet op. Det gjorde han tirsdag i en bekendtgørelse, hvor han anerkendte juni som Pride-måned og tog afstand fra den mobning og chikane, der rammer unge homoseksuelle og transkønnede.

- Nogle stater har aktivt valgt at gå efter unge transpersoner gennem diskriminerende lovforslag, der trodser vores nations værdier om inklusion og frihed for alle, skrev Joe Biden.

En større kulturkrig

Debatten om unge transpersoner i skolesport har længe fyldt meget i USA, og især de seneste måneder er den også blevet højpolitisk.

Det viste sig blandt andet, da Caitlyn Jenner for nylig indtog det klassiske republikanske argument om, at det er uretfærdigt for piger, hvis "biologiske drenge konkurrerer i pigesport".

Som jeg ser det, er det to verdenssyn, der fuldstændig clasher

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Republikanske Caitlyn Jenner er i fuld gang med at føre valgkamp i et forsøg på at blive guvernør i Californien. Og så er hun selv både transkvinde og tidligere guldmedaljevinder i mændenes tikamp ved OL i 1976.

Ifølge LGBT+ Danmark er debatten "ude af proportioner og bidrager kun til yderligere udskamning af transpersoner". Det sagde sekretariatschef Susanne Branner i maj til TV 2.

Men i USA er debatten også en del af en større kulturkrig, der har stået på i mindst et halvt århundrede. Og derfor også en debat, der i høj grad handler om politik og ideologi. Det siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster:

- Der er en klar forventning om, at det her er noget, der sætter folks sind i kog. Fordi den er så relativt nem at sælge. Den ene side siger, at hvis du er født som mand, kan du ikke konkurrere med kvinder, fordi du har nogle fysiologiske fordele. Og den anden side siger, at du ikke skal diskriminere de her mennesker, de har det svært nok i forvejen.

Et USA i forandring

Spørger man amerikanerne, hvad de synes, er uenigheden også stor. I en rundspørge foretaget for NPR støtter cirka halvdelen, at transkønnede studerende må spille på hold, der matcher deres egen kønsidentitet, mens den anden halvdel er imod.

Modstanden er dog klart størst blandt republikanske vælgere. Her er 80 procent imod, mens næsten lige så mange demokrater er for.

Lidt karikeret kan man sige, at mange konservative føler, at den verden, de kendte, er ved at falde fra hinanden, siger Mirco Reimer-Elster. Og der spiller debatten om transkønnede atleter ind i en større fortælling om et USA i forandring. En fortælling der ikke huer socialkonservative amerikanere, og derfor er en god sag for republikanske politikere.

Men på den anden side ser vi også et demokratisk parti, hvor identitetspolitik fylder enormt meget. Derfor er der også en forventning til, at præsidenten leverer på den dagsorden.

- Den er fuldstændig ren, især fordi den hos demokraterne taler ind i en længere fortælling om, at man systematisk fra republikansk side angiveligt går imod minoriteter, mens man ser sig selv som det parti, der skal beskytte minoriteterne. Så Joe Biden har ikke andet valg, groft sagt, end at slå ordentlig hårdt til den, siger Mirco Reimer-Elster.

Få republikanere støtter lovindgreb

Da Ron DeSantis foran pressen underskrev den nye lov – som går under navnet 'Loven om retfærdighed i kvinders sport' – brugte han et kendt eksempel fra 2019, hvor en ung transperson skabte debat ved at stille op til løbekonkurrencer mod piger, selvom hun biologisk var født som en dreng.

Men ellers findes der ikke særlig mange eksempler på, at transkønnede atleter skulle være et problem i amerikansk ungdomssport.

Og selvom modviljen blandt republikanske vælgere er stor, er der tilsyneladende ikke særlig stor opbakning til at forbyde transkønnede skoleelevers deltagelse i sportskonkurrencer ved lov.

I rundspørgen fra NPR er det kun 29 procent af republikanerne, der er tilhængere af lovindgrebet. Det samme er 25 procent af demokraterne.

Men den politiske kamp ser dog ud til at fortsætte ufortrødent.

- Som jeg ser det, er det to verdenssyn, der fuldstændig clasher. Og udfordringen er ret banalt set, at du simpelthen ikke kan forene de to, siger Mirco Reimer-Elster.