Udland

Lille prik på det officielle OL-kort har udløst vrede og krav om boykot

Mindre end to måneder før De Olympiske Lege er der vakt nyt liv i langvarig konflikt om en lille øgruppe.

Hvis ikke man ved, de er der, kan de være svære overhovedet at få øje på.

Ikke desto mindre har en lille prik på et kort på den officielle OL-hjemmeside udløst stor vrede og krav om boykot i Sydkorea.

Sådan en handling strider imod den olympiske ånd

Kim Bo-young, pr-ansvarlig i Koreas Olympiske Komité (KSOC)

Kortet over værtsnationen Japan inkluderer nemlig en lille øgruppe, som både Japan og Sydkorea gør krav på.

De små øer beliggende midt mellem de to lande i Det Japanske Hav er internationalt kendt som Liancourt-øerne, mens de på sydkoreansk hedder Dokdo og på japansk Takeshima.

Øgruppen er de facto under sydkoreansk kontrol, og derfor er Sydkoreas regering oprørte over, at Japan afbilleder øerne som en del af sit eget territorium på det officielle OL-kort.

- Vi vil ikke tolerere uretmæssige handlinger i relation til Dokdo, sagde udenrigsminister Chung Eui-yong fredag i den sydkoreanske nationalforsamling ifølge nyhedsbureauet Yonhap.

Udenrigsministeren tilføjede, at den sydkoreanske regering ville reagere "så kraftigt som muligt" over for japanerne.

Flagafbrænding og krav om boykot

Sagen har ført til vrede i befolkningen i Sydkorea, og tirsdag blev tre unge ifølge Reuters anholdt, da de afbrændte et japansk flag med 'Den opstigende sol' foran Japans ambassade i Seoul. Det gentog sig onsdag, hvor der har været nye flagafbrændinger foran ambassaden, ifølge Yonhap.

Den tidligere sydkoreanske premierminister Chung Sye-kyn har på Facebook givet udtryk for, at Japan skal fjerne øerne fra OL-kortet, og at regeringen i Seoul er nødt til at tage "alle midler" i brug, herunder en mulig boykot af De Olympiske Lege.

Samme melding kommer fra en anden tidligere premierminister, Lee Nak-yon.

Lee, der i dag er medlem af nationalforsamlingen, kalder den japanske inkludering af øgruppen for "uacceptabel" og opfordrer til en sydkoreansk boykot, hvis ikke den japanske regering ændrer kortet.

Det er der imidlertid ikke noget, der tyder på. Japans regering har allerede flere gange afvist det sydkoreanske krav.

- Takeshima er helt klart Japans territorium, og den koreanske sides krav er fuldstændig uacceptable, har regeringens øverste talsmand, Katsunobu Kato, udtalt.

Kræver IOC på banen

Søndag rettede Sydkoreas regering ifølge South China Morning Post også kritik af Den Internationale Olympiske Komité, IOC, som har forholdt sig passiv i konflikten.

Den tilgang bliver af sydkoreanerne anset som værende dobbeltmoralsk, efter IOC aktivt blandede sig og bad Sydkorea fjerne den omstridte øgruppe fra et fælles koreansk flag under vinter-OL i Pyeongchang i 2018. Dengang efter protester fra Japan.

Seneste udvikling er, at Koreas Olympiske Komité (KSOC) sent tirsdag aften sendte et brev og bad IOC om "aktivt at mægle" i konflikten. Det bekræfter Kim Bo-young, pr-ansvarlig i KSOC, til nyhedsbureauet Reuters.

- Dokdo er sydkoreansk territorium, og der må garanteres politisk neutralitet ved legene. Japans opførsel kan ses som en politisk handling, så vi har sendt brevet, da vi mener, at sådan en handling strider imod den olympiske ånd, forklarer han.

Næsten usynlig prik

Mens Japan afviser at fjerne den omstridte øgruppe fra det officielle OL-kort, har landet i stedet valgt en anden løsning.

De har valgt at gøre øerne mindre synlige på det omstridte kort, så de nu er svære at se med det blotte øje.

Zoomer man helt ind, kan man dog stadig se en lille, lysegrå prik, der symboliserer øgruppen. Herunder markeret med en rød cirkel:

Det japanske træk bliver i sydkoreanske medier betegnet som rene "fiksfakserier", skriver South China Morning Post.

Presset på hjemmefronten

Den diplomatiske uenighed med Sydkorea kommer på et tidspunkt, hvor Japan også kæmper mod en voksende modvilje mod det forestående OL blandt den japanske befolkning.

Store dele af Japan er nemlig ramt af endnu en smittebølge i den igangværende coronapandemi, og landets sundhedsvæsen er i øjeblikket spændt hårdt for.

I sidste uge forlængede myndigheder i Japan undtagelsestilstanden i flere regioner, herunder Tokyo, frem til foreløbig 20. juni.

De Olympiske Lege i Tokyo skulle oprindelig have været afviklet sidste sommer, men blev udskudt på grund af pandemien. Planen er nu, at legene skal afvikles fra 23. juli til 8. august.