Udland

Israel får ny premierminister og vælter Netanyahu af magten

71-årige Benjamin Netanyahu nåede sammenlagt godt 15 år på posten fordelt over to perioder.

Kort før fristen udløb ved midnat onsdag, er det lykkedes at samle flertal for en ny samlingsregering i Israel.

Den israelske oppositionsleder Yair Lapid har sent onsdag aften meddelt præsident Reuven Rivlin, at han har opbakning fra et flertal af medlemmerne i det israelske parlament, Knesset, til at danne en ny regering.

Det oplyser både Lapids parti, Yesh Atid, og præsidenten ifølge Reuters.

49-årige Naftali Bennett fra højrefløjspartiet Yamina bliver landets nye premierminister, men ud fra en rotationsaftale, hvor posten senere skal overgå til oppositionslederen Yair Lapid fra midterpartiet Yesh Atid.

Den umage aftale betyder, at Benjamin Netanyahu bliver vippet af pinden efter 12 år ved magten i Israel.

Den nye regering skal nu endeligt godkendes ved en afstemning, som forventes gennemført i det israelske parlament, Knesset, senest onsdag i næste uge.

Allerede i weekenden forlød det, at Bennett og Lapid var nået til enighed om en koalition mod Netanyahu, men det krævede opbakning fra en lang række mindre partier for at opnå de krævede 61 mandater til et flertal i Knesset.

Frem mod onsdagens deadline har Yair Lapid forsøgt at sikre sig de nødvendige underskrifter fra de andre partier, men det krævede langstrakte forhandlinger at nå i mål.

Det skyldes, at koalitionen består af både den yderste venstrefløj, arbejderpartiet, centrumpartier, højrefløjspartier og et af de arabiske partier.

Partierne er uenige om stort set alt, hvad der vedrører israelsk politik. Det eneste, de er enige om, er, at Netanyahu skal gå af. Flere af partierne havde ifølge Haaretz derfor krævet afklaring på nogle af uenighederne, før de ville underskrive regeringsaftalen.

Fire valg på to år

Forhandlingerne om en ny regering har stået på siden valget i marts, der var det fjerde valg i Israel på to år.

På grund af voksende modstand fra både opposition og flere højrefløjspartier har Benjamin Netanyahu de seneste år ikke kunnet mobilisere et stabilt flertal.

Hans Likud-parti blev igen det klart største, men heller ikke denne gang lykkedes det ham at samle opbakning til en ny regering.

Derfor overgik tjansen som forhandlingsleder til 57-årige Yair Lapid, hvis parti fik næstflest stemmer ved valget.

Efter nyheden om, at Lapid ville danne en samlingsregering med Bennett, gik Netanyahu søndag på tv og sagde, at den nye samlingsregering vil svække Israel:

- Desværre vildleder Naftali Bennett igen befolkningen. De samme løgne og tomme slogans fra en person, som fremmer had og splittelse. Og en person som begik århundredets bedrag. Hvad betyder det for Israels afskrækkelse? Hvordan vil vi se ud i vores fjenders øjne? Hvad vil de sige i Iran? Hvad vil de sige i Gaza?

Spørgsmålet er nu, om den nye brede koalition kan arbejde sammen på den lange bane, eller om samarbejdet bryder sammen og sender Israel ud i ny politisk ustabilitet.

Netanyahu risikerer fængsel

71-årige Benjamin Netanyahu er med sine sammenlagt godt 15 år på posten – fordelt over to perioder – den længst siddende premierminister i Israels historie.

Han står over for flere retssager, hvor han er tiltalt for korruption, bestikkelse og mandatsvig og risikerer at blive idømt fængsel.