EU vil have nye regler for grænsekontrol
EU-Kommissionen har onsdag foreslået nye regler for at bevare de åbne grænser i EU.
Siden 2015 har først en migrationskrise og sidenhen coronapandemien gjort det svært at rejse uhindret på tværs af grænserne i EU.
Flere lande, herunder Danmark, har indført midlertidige grænsekontroller for blandt andet at bekæmpe migration og holde coronasmitten i skak. Og det er en stor udfordring for princippet om fri bevægelighed, der er en af grundstenene i EU-samarbejdet. Derfor vil EU-Kommissionen nu have nye regler på området.
- Det er vigtigt, at EU’s medlemslande har mulighed for midlertidigt at indføre grænsekontrol, når der er en alvorlig trussel. Men jeg vil gerne sikre, at det bruges som en sidste udvej, fortæller EU’s migrationskommissær, svenskeren Ylva Johansson, til TV 2.
Uanmeldte kontroller
EU-Kommissionen har flere gange advaret om, at de indre grænsekontroller underminerer Schengen-reglerne, der sikrer den frie bevægelighed for borgere inden for unionen. Derfor er EU-Kommissionen onsdag kommet med et opsigtsvækkende forslag om blandt andet at indføre uanmeldte kontroller i de medlemslande, der fortsat ønsker at indføre grænsekontrol.
På den måde kan EU hurtigere identificere, om grænsekontrollen er berettiget og foregår efter reglerne, siger Ylva Johansson.
- Vi vil have uanmeldte besøg på stedet for at se, hvordan tingene fungerer. For vi har brug for tillid mellem medlemslandene, fastslår hun.
- Vi har et område (Schengen, red.) med fuld fri bevægelighed uden indre grænsekontrol. Så selvfølgelig skal alle have tillid til, at alle de andre medlemslande gør deres for at beskytte de ydre grænser på en ordentlig måde og har et godt samarbejde på sikkerhedsspørgsmål. Det er det, jeg gerne vil styrke, siger hun.
De uanmeldte kontroller, som kan blive virkelighed, hvis de vedtages, vil blive udført af eksperter fra EU-Kommissionen i samarbejde med det enkelte medlemsland. De kan både udføres ved EU’s indre og ydre grænser.
Der er i forvejen kontroller på området, som dog altid annonceres 24 timer forinden. Det vil kommissæren gøre op med.
Vil have flere medlemmer
Den svenske EU-kommissær opfordrede desuden til, at EU-medlemslandene Bulgarien, Rumænien og Kroatien også optages som medlemmer af Schengen. Det er dog op til de andre medlemslande, herunder Danmark, at godkende deres ansøgninger. Og indtil nu har man ikke kunnet nå til enighed.
- Vi har vurderet Bulgarien, Rumænien og Kroatien, og de opfylder kravet til at blive fuldgyldige medlemmer af Schengen-området. Og det er vigtigt at huske, det er ikke kun er disse lande og deres borgeres forventning, det er også en forpligtelse at indgå i Schengen-samarbejdet, siger Ylva Johansson med henvisning til EU-traktaterne.
Dagens udspil er en del af en ny strategi på Schengen-området, som skal gøre EU "stærkere og mere modstandsdygtigt" efter coronapandemien.
Forslaget kommer på et tidspunkt, hvor de europæiske lande så småt er begyndt at genåbne efter månedsvis med coronarestriktioner og hvor turistrejser på tværs af grænserne igen er muligt.
Strategien er desuden et led i EU-Kommissionens arbejde med en ny migrations- og asylpagt, som har været i støbeskeen siden september. Men på grund af stor uenighed mellem EU-landene på centrale områder har der været begrænset fremgang indtil nu. For EU er pagten også et væsentligt element i at styrke Schengen-området.