Udland

Kina tillader tre børn – men det er næppe nok til at løse landets største udfordring

En aldrende befolkning og lave fødselstal er en stor udfordring for kommunistpartiet og kan også få stor betydning for Danmark.

12 millioner børn blev der født i Kina sidste år ifølge de officielle statistikker.

Det lyder måske af mange, men det er det ikke efter kinesiske forhold. For fem år siden blev der født 18 millioner børn, og ikke siden 1960'erne har fødselstallet været lavere.

Sammen med en aldrende befolkning vækker det dybe bekymringer i verdens folkerigeste stat.

- Man har en kæmpe demografisk krise i Kina, som egentlig har været under opsejling i rigtig mange år, siger TV 2s Asien-korrespondent, Christina Boutrup.

Kinas Kommunistiske Parti forsøger nu at rette op på lave fødselsrater ved at tillade flere børn.

Det er ikke grænsen på to børn, der holder folk tilbage

Yifei Li, sociolog, NYU Shanghai

Det betyder, at ægtepar får lov til at få op til tre børn, hvor grænsen siden 2016 har været sat ved to børn.

Ikke råd til flere børn

Men det er i sig selv ikke nok til, at kineserne vil få flere børn end de nuværende 1,3 per kvinde, mener eksperter.

- Det er ikke grænsen på to børn, der holder folk tilbage, men de ufattelig høje omkostninger ved at opfostre børn i dagens Kina. Boligudgifter, fritidsaktiviteter, mad, udflugter og alt muligt andet løber hurtigt op, siger Yifei Li, der er sociolog ved New York University Shanghai, til Reuters.

Den nye politik vil da også blive fulgt op af "understøttende tiltag" til at afhjælpe landets udfordringer med befolkningsudviklingen, rapporterer regeringens nyhedsbureau Xinhua.

Her nævnes blandt andet lavere udgifter til uddannelse for familier og bedre rettigheder for kvinder på arbejdsmarkedet.

Men det er stadig ukonkret, hvad tiltagene vil indebære. Og der skal rigtig mange strukturelle ændringer til, for at kineserne i de store byer pludselig begynder at få flere børn, lyder det fra Christina Boutrup.

- Det er vanvittigt dyrt at købe en bolig i de store byer på østkysten. Der er ikke en struktur på plads med vuggestuer, børnehaver og dagplejer. Det vil sige, at det ofte er forældrene, der passer børnene, og det er en kæmpe udfordring, siger hun.

Opgør med etbarnspolitik hjalp ikke

Problemet er langt fra nyt, og i 2016 forsøgte Kina at sætte gang i fødselsraten ved at tillade to børn per par.

Men opgøret med etbarnspolitikken, der blev indført i slutningen af 1970’erne af frygt for en voldsom stigning i befolkningstallet, hjalp ikke. Det førte kun til en kortvarig stigning i fødselstallet, inden det faldt igen.

Evnen til at øge velstanden i det her store land er kommunistpartiets vigtigste legitimitet

Christina Boutrup, Asien-korrespondent

For tre uger siden blev den demografiske krise så helt åbenlys, da en tiårlig folketælling viste en vækst i befolkningstallet på 5,38 procent. Den laveste stigning, siden de moderne folketællinger begyndte i 1953.

Den viste også, at blandt 1,41 milliarder kinesere er næsten hver femte - 18,7 procent - over 60 år. Det er en stor udfordring for arbejdskraften og derfor også for kommunistpartiets behov for at skabe økonomisk vækst.

- Evnen til at øge velstanden i det her store land er kommunistpartiets vigtigste legitimitet, siger Christina Boutrup.

Stort eksportmarked for Danmark

Indtil videre er der da også forsat gang i de kinesiske hjul. Sidste år præsterede Kina som den eneste af de største globale økonomier en positiv økonomisk vækst. Det fremgår af en situationsrapport fra The Trade Council, der er et organ under Udenrigsministeriet, som rådgiver danske virksomheder om eksport.

Og det er ikke uvæsentligt set med danske briller, hvordan Kina klarer sig. For Kinas udfordringer har også stor betydning for Danmark og mange andre lande.

- Kina er verdens største producent af varer, og vi køber rigtig mange ting fra Kina. Derudover er mange danske virksomheder afhængige af at sælge til den her nye voksende middelklasse i Kina. Så hvis den økonomiske vækst ikke fortsætter, så vil det få konsekvenser - også for os i Danmark, siger Christina Boutrup.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er Kina det land uden for EU, som Danmark importerer flest varer fra, og det land uden for EU, som Danmark eksporterer flest varer til lige efter USA.