Coronasyg præsident kan frit forlade Spanien, siger Højesteret

Lederen af Polisario-bevægelsen i Vestsahara skal ikke retsforfølges. Det har skabt vrede i Marokko, der igen lader migranter strømme til Ceulta.

Spanien vil ikke tilbageholde Brahim Ghali, der er leder af befrielsesbevægelsen Polisario i Vestsahara.

Det afgjorde den spanske Højesteret i dag.

Dermed er Brahim Ghali, der i øjeblikket behandles for covid-19 på et spansk hospital, fri til at forlade Spanien, når hans helbred tillader det.

Afgørelsen kom efter en dramatisk dag, hvor både marokkanske migranter og et mystisk fly - måske - har spillet en rolle.

Marokko er Polisarios hovedfjende i Vestsahara, og Polisario-lederens månedlange hospitalsophold i Spanien har skabt et anspændt forhold mellem Spanien og Marokko.

I Marokko har det vakt vrede at Spanien, der tidligere har udstedt en arrestordre på Braham Ghali, nu diskret har tilladt ham at rejse ind i landet – og lader ham rejse igen uhindret.

- At lade Brahim Ghali komme ind i Spanien med falsk, algerisk identitet og pas er en planlagt handling, der skal sørge for, at han undgår en retfærdig rettergang. Spanien har forhindret al retfærdighed ved at give ham adgang til sit territorium, skriver Marokkos ambassadør i Danmark Khadija Rouissi i en mailsvar til TV 2.

Marokkos regering havde på forhånd advaret Spanien om, at hvis Brahim Ghali får lov til ”at vende hjem, undvige det spanske retssystem og ignorere sin ofre”, så vil det yderligere forværre forholdet mellem de to lande, fortæller tv-stationen RFI.

I april trængte 8.000 migranter ind i den lille spanske koloni Ceuta på den marokkanske kyst.

På dagen for den spanske Højesterets afgørelse er strømmen nu begyndt igen, og i Spanien ses det som et marokkansk forsøg på at lægge pres på Spanien.

- Strømmen af migranter er begyndt igen i dag, og det er underforstået, at det hænger sammen med Brahim Ghalis hospitalsophold i Spanien, siger TV 2’s korrespondent i Spanien Jeppe Krogager.

Marokko afviser dog pure denne sammenhæng, som man kalder et forsøg på at reducere den politiske krise mellem de to lande til ”et spørgsmål om ukontrolleret migration og grænsekontrol”.

Fly vendte om

I løbet af tirsdagen vakte det samtidigt opsigt, at et fly var på vej fra Algeriet (Polisarios nærmeste allierede) til den spanske by Logrono, hvor Brahim Ghali er indlagt. Flyet måtte vende om, fordi det blev nægtet flyvetilladelse i spansk luftrum.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters forklarer de spanske luftfartsmyndigheder, at man gav flyet besked om at vende om på ordre fra militæret.

- Der var tale om et fly, der betegnes som enten et diplomat- eller et militærfly, og derfor var et en sag for forsvarsministeriet at tage sig af. Nu spekuleres der i, om flyet var på vej for at hente Brahim Ghali. Men det er ikke sikkert, at der er den sammenhæng, understreger Jeppe Krogager.

Spansk koloni

Vestsahara var en spansk koloni indtil 70’erne, hvor Spanien trak sig ud.

Polisario har lige siden set sig selv som den naturlige repræsentant for det selvstændige landet, nu med Brahim Ghali som landets legitime præsident. Det er anerkendt af op mod 70 af verdens lande og af Den Afrikanske Union.

Nabolandet Marokko anser til gengæld Vestsahara for at være en del af sit territorium og tog hurtigt kontrol med hovedparten af det øde ørkenland.

Holdningen i FN og mange af verdens lande har i mange år været, at Vestsaharas status skulle afgøres af en folkeafstemning. Det er imidlertid aldrig lykkedes at blive enige om betingelser for sådan en folkeafstemning, som nu må betragtes som opgivet.

Polisario har dog aldrig opgivet deres kamp for Vestsaharas selvstændighed, der bliver støttet fra nabolandet Algeriet.

I mange år har fronten mellem parterne været frosset fast. Marokko har rejst en 2700 kilometer lang mur og jordvold ned gennem ørkenen. Volden er bemandet med militærposter, og Marokko kontrollerer alt land vest for den.

Polisario har til gengæld kontrol med et mindre område øst for volden, ind mod grænsen til Algeriet.

Brahim Ghali, som Polisario anser for at være den retmæssige præsident for hele Vestsahara, anklages for at have ansvaret for de forbrydelser, som Polisario hævdes at stå bag. Det er blandt andet anklager om tortur, mord, folkedrab og terrorisme.

Men afgørelsen fra den spanske Højesteret afviser altså, at han kan gøres ansvarlig.

Artiklen er opdateret med kommentar fra den marokkanske ambassade.