Coronavirus

Ny smitsom coronavariant opdaget i Vietnam

Så længe varianten er modtagelig for de kendte vacciner, er der ingen grund til bekymring, siger danske ekspert.

Vietnam har opdaget en ny variant af coronavirus.

Varianten er en blanding af de to mest udbredte varianter i landet, nemlig den britiske og den indiske variant.

- Specifikt er der på den indiske variant fundet mutationer, der oprindeligt kommer fra den britiske variant, siger Vietnams sundhedsminister, Nguyen Thanh Long, lørdag på en konference om coronasituationen i landet ifølge onlineavisen VnExpress.

- Vi vil snarest dele denne opdagelse med resten af verden, tilføjede han.

- Vi behøver ikke lade panikken brede sig

Uden at kende til detaljerne om den vietnamesiske variant siger en dansk ekspert dog, at varianten næppe behøver gøre os herhjemme bekymrede:

- Der er nye varianter alle vegne, og de viser sig ofte at være mere smitsomme. Men det afgørende er, at vi endnu ikke har set et dokumenteret eksempel på en ny variant, som de kendte vacciner ikke bider på. Og så længe vi ikke har set sådan en variant, behøver vi ikke lade panikken brede sig, hver gang vi hører om en ny variant, siger overlæge Christian Wamberg fra Bispebjerg Hospital til TV 2.

Og beskeden fra Vietnam er netop, som Christian Wamberg beskriver det:

Nemlig at den nye variant er yderst smitsom, mens der til gengæld ikke er meldinger om, at den skulle være mere dødelig eller mindre modtagelig over for vacciner.

Ifølge sundhedsminister Nguyen Thanh Long har laboratorieundersøgelser vist, at den nye variant er væsentligt mere smitsom end andre kendte coronavarianter, og at den er i stand til at reproducere sig selv meget hurtigt.

Det kan forklare, hvorfor der på kort tid er blevet registreret mange tilfælde af den nye variant forskellige steder i Vietnam.

I gang med fjerde bølge

Vietnam kæmper i øjeblikket med en fjerde bølge af coronavirus efter at have holdt pandemien for døren det meste af sidste år. Den nye bølge er karakteriseret ved, at smitten spreder sig hurtigere end tidligere.

Siden april er over 3600 personer således blevet smittet med coronavirus. Det er over halvdelen af landets totale antal smittede på 6396.

I alt 47 personer er døde med covid-19 i landet.