Coronavirus

Nu rækker Sverige ud til Danmark – har brug for hjælp

Sveriges socialminister, Lena Hallengren (S), har været i kontakt med sine ministerkollegaer i Norge og Danmark.

I et stykke tid har svenske læger og myndigheder opfordret den svenske regering til at bede nabolandende om hjælp til at modstå et voldsomt pres på intensivafdelingerne på landets hospitaler.

Nu har den svenske socialminister Lena Hallengren (S) imødekommet det ønske. Ifølge SVT har Lena Hallengren haft samtaler med sine ministerkolleger i Danmark og Norge.

- Der er en forståelse for, at vi har en udfordrende situation, og at der er personale, som har brug for at komme ovenpå igen, siger Lena Hallengren til SVT.

En række læger på hospitaler over hele Sverige har i de forløbne uger opfordret myndighederne til at bede nabolandene om hjælp.

- Vi burde bede vores nabolande om hjælp, sagde Anette Nyberg, der er overlæge på Alingsås Hospital, til SVT for ti dage siden.

- Uret tikker. Vi har brug for hjælp. Til sommer har vi slet ikke det personale, vi har brug for. Det bliver svært, sagde David Konrad, chef for operations- og intensivafdelingen på Karolinska Universitetshospital i Solna ved Stockholm, for nylig.

Regioner og kommuner vil også have hjælp

I sidste uge opfordrede de svenske regioner og kommuner også regeringen til at bede nabolandene om hjælp.

Nu har regeringen efterkommet det ønske, men ifølge Lena Hallengren er der ikke tale om en formel forespørgsel om hjælp – hun kalder samtalerne en "dialog".

- For mig har det været vigtigt, at der har været enighed mellem Sverige, Danmark og Norge om, at der ikke findes nogle kriterier eller aftaler, som skal opfyldes, og at der ikke er noget, som forhindrer svenske regioner i at rekruttere hen over sommeren, siger Lena Hallengren.

Midt i bekymringerne om det stigende pres på intensivafdelingerne i Sverige præsenterede landets statsminister Stefan Löfven (S) i torsdags en genåbningsplan, skriver Ritzau.

Der er tale om en plan med fem trin, og første trin af planen træder i kraft på tirsdag 1. juni.

Om en måned må 50 personer samles til fest i Sverige

Her lempes forsamlingsforbuddet, og udskænkningssteder får lov til at servere alkohol frem til klokken 22.00 og holde åbent til klokken 22.30, men højst med fire personer i et selskab, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Om en måned bliver der taget et større skridt, hvor 50 personer for eksempel vil få mulighed for at forsamles til en privat fest.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Sverige de seneste måneder været et af de lande med højest smittetal per indbygger, antallet af coronarelaterede dødsfald er i år i den lavere ende af skalaen i Europa. Dødstallet har dog samlet set været klart højere end i eksempelvis Danmark og Norge, men også lavere end i flere andre europæiske lande.

Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, siger til Ritzau, at danske læger er klar til at hjælpe i Sverige.