Udland

En ufo over Stillehavet fik Pentagon til at tage et kontroversielt emne alvorligt

I årtier har USA observeret uforklarlige fænomener i luften. En rapport, der skal klarlægge, hvad amerikanerne egentlig ved, er lige på trapperne

Piloterne sad i hver deres jagerfly ude over Stillehavet.

Bagsæderne i de to F/A-18 Super Hornets var fyldt ud af to våbenofficerer – altså fire mennesker i alt.

Så meget ved vi.

Vi kan ikke forklare deres baner, eller hvordan de bevæger sig

Barack Obama, tidligere præsident i USA

Vi ved også, at det var 14. november 2004, og at de to fly fra hangarskibet USS Nimitz var sendt på vingerne for at undersøge et mystisk fænomen, der gennem flere dage blev observeret af den avancerede nye radar på krigsskibet USS Princeton.

Hvad de fire mennesker i flyene så, da de kom tæt på det mystiske fænomen, har vi kun piloternes ord for.

Men senere blev det optaget på video.

De amerikanske myndigheder kalder observationen et "uidentificeret luftfænomen", og de to piloter, der kom helt tæt på det, har netop fortalt om deres oplevelse til tv-programmet '60 Minutes'.

Piloterne og den tidligere præsident

I mange år var piloterne David Fravor og Alex Dietrich tavse om, hvad de havde set, fordi den slags observationer tilsyneladende ikke blev taget særligt alvorligt af de amerikanske myndigheder.

Faktisk var interviewet med '60 Minutes' første gang, Alex Dietrich stod frem og bekræftede historien.

Noget har nemlig ændret sig de seneste år:

Det er blevet dokumenteret, at der sker ting i luften over vores planet, som på nuværende tidspunkt ikke kan forklares.

- Sandheden er – og jeg er faktisk seriøs nu – der findes billeder og videoer af objekter i luften, som vi ikke nøjagtig ved, hvad er. Vi kan ikke forklare deres baner, eller hvordan de bevæger sig. Der er ingen enkel forklaring på deres flyvemønster, fortalte USA's tidligere præsident Barack Obama forleden til tv-programmet 'The Late Show'.

- Jeg tror, at der stadig er folk, som arbejder seriøst med at efterforske og finde ud af, hvad det er, fortsatte den tidligere præsident.

Nogle af de optagelser, præsidenten talte om, er allerede blevet offentliggjort af de amerikanske myndigheder, og i løbet af juni ventes der mere nyt om de mystiske observationer.

Det skyldes Barack Obamas efterfølger i Det Hvide Hus.

Trumps frist på 180 dage

Om aftenen 27. december 2020 satte USA's daværende præsident Donald Trump nemlig en nedtælling i gang, hvor flådens efterretningstjeneste, forsvarsministeriet samt forbundspolitiet FBI fik 180 dage til at udarbejde en rapport om uidentificerede luftfænomener.

Bestillingen udstikker ret specifikt, hvad rapporten – der som udgangspunkt er offentlig – skal indeholde.

Blandt andet skal den rumme detaljerede analyser af de uidentificerede luftfænomener og samle de efterretninger, som USA's flåde og den amerikanske task force, der beskæftiger sig med luftfænomenerne, har indsamlet.

Målet er at identificere de mulige trusler, som objekterne kan udgøre for nationens sikkerhed.

Det eneste forbehold i bestillingen er, at militære hemmeligheder kan samles i et hemmeligt tillæg, som offentligheden ikke må se.

Mens jeg flyver ned, begynder den at flyve op

David Fravor, tidligere jagerpilot

Så hvis de amerikanske myndigheder vil tilbageholde information, har de altså stadig mulighed for det.

I løbet af de seneste år har myndighederne dog gjort det modsatte og ligefrem offentliggjort optagelser af uidentificerede luftfænomener og bekræftet ægtheden af lækkede optagelser.

En af optagelserne er fra den dag i november i 2004, hvor Alex Dietrich og Dave Fravor blev sendt ud for at undersøge de underlige signaler på USS Princetons radar.

Naturstridige bevægelser

Helt konkret havde radaren opfanget "flere anomale luftfartøjer" på den anden side af horisonten, og de så ud til at dykke med en fart på 24 kilometer i sekundet.

Et moderne jagerfly kan højst flyve én kilometer i sekundet.

David Fravor og Alex Dietrich fløj ud mod stedet, og da de nåede frem, så de ifølge David Fravor et område med oprørt vand i et ellers forholdsvist roligt hav.

Dave Fravor forklarede i tv-udsendelsen '60 Minutes', at området var på størrelse med en Boeing 737 – altså cirka 35 gange 40 meter.

- Ser du den ting dernede, makker? husker Dave Fravor, at han sagde til sin våbenofficer, der tydeligvis også havde bemærket fænomenet.

Over det oprørte hav svævede en lille hvid genstand med form som en aflang pille eller en Tic Tac.

Genstanden så ud til at være på størrelse med jagerflyet.

Dave Fravor dykkede ned imod den, mens Alex Dietrich blev oppe i højden.

Og nu kunne det godt se ud som om, den hvide genstand reagerede på jagerflyet.

- Den drejede abrupt og begyndte at spejle mine bevægelser, så mens jeg flyver ned, begynder den at flyve op, fortalte Dave Fravor til '60 Minutes'.

Da genstanden nåede helt op til ham, forsvandt den pludselig.

Fænomenet der forsvandt

Alex Dietrich og hendes våbenofficer så det hele fra deres fly.

- Jeg forsøgte at kategorisere det som måske en helikopter eller måske en drone. Og da den forsvandt, jeg mener, det var bare..., fortalte Alex Dietrich til tv-programmet.

Få sekunder senere opfangede radaren på USS Princeton objektet 97 kilometer væk fra de to fly, og et jagerfly i nærheden havde held til at optage en kort video af det med sit infrarøde kamera, inden det forsvandt.

Du kan se, hvordan det pludselig undslipper flyets radarlås herunder.

Piloten på flyet med kameraet hedder Chad Underwood.

Han var tavs om sagen indtil 2019, hvor han over for New York Magazine bekræftede, at det var ham, der optog videoen af den flyvende genstand med kameraet på sin F/A-18 Super Hornet, dog uden at komme inden for synsvidde.

Ifølge Chad Underwood var genstanden på kameraet cirka 32 kilometer væk, så han observerede den kun på sit udstyr.

- Jeg var mere optaget af at spore den og sikre mig, at optageren var tændt, så jeg kunne have noget med tilbage til skibet, fortalte han til New York Magazine.

Efter at have været i søgeren på jagerflyet i lidt over et minut accelererede objektet ud af billedet og forsvandt.

Der ses ingen spor af udstødningsgasser på de infrarøde billeder.

Bekræftelsen

Fænomenet blev også registreret af udstyret på skibet USS Princeton, hvor den daværende chef for skibets radaroperationer, Kevin Day, siger, at man observerede objekterne i grupper på fem til ti stykker ad gangen allerede fire dage inden jagerflyene blev sendt op.

Hans udsagn bakkes op af de fire sergenter Gary Voorhis, Jason Turner, P.J. Hughes og Ryan Weigelt, der alle gjorde tjeneste på USS Nimitz den famøse novemberdag i 2004.

Den videooptagelse, som jagerpiloten Chad Underwood havde med tilbage til hangarskibet USS Nimitz, kaldes Flir efter navnet på flyets kamera.

På trods af den opsigtsvækkende oplevelse og de mange vidner offentliggjorde de amerikanske myndigheder intet om sagen i de efterfølgende år.

De luftfænomener, der observeres i videoerne, er fortsat karakteriseret som uidentificerede

Meddelelse fra USA's forsvarsministerium

Men i 2017 lykkedes det avisen New York Times at få piloten David Fravor i tale, og historien, om at amerikanske piloter havde mødt uforklarlige fænomener i luften, virkede pludselig mindre skør.

I april 2020 bekræftede USA's forsvarsministerium Pentagon, at Flir-videoen er optaget af amerikanske jagerfly og offentliggjorde originalen sammen med to andre optagelser.

- De luftfænomener, der observeres i videoerne, er fortsat karakteriseret som uidentificerede, skriver ministeriet.

Hvad Pentagon ellers gemmer

Ud over USA's forsvarsministerium bekræftes observationerne som nævnt også af to navngivne øjenvidner samt seks navngivne personer, der siger, at de har set fænomenet med elektroniske hjælpemidler.

Hvad der ses på billederne er stadig åbent for fortolkning nu fire år efter artiklen i New York Times.

Skeptikere har forsøgt af komme med forklaringer, der blandt andet omfatter optiske forstyrrelser og test af hemmelige mikrobølgevåben, men Pentagon har mødt forklaringerne med tavshed.

Så om fænomenet er menneskeskabte objekter, naturfænomener, et usædvanligt veltilrettelagt fupnummer eller noget helt fjerde, er i sagens natur ikke til at sige, men observationerne fra den amerikanske vestkyst i 2004 står ikke alene.

Pentagon har nemlig også bekræftet, at en række andre billeder og optagelser af mystiske fænomener stammer fra ansatte i USA's militær.

For eksempel observerede amerikanske jagerpiloter tilsvarende fænomener på USA's østkyst i 2014 og 2015.

Af de piloter, der så fænomenerne på østkysten, har kun én været villig til at få sit navn frem, mens fire andre har udtalt sig anonymt til New York Times.

Piloten, der står frem, hedder Ryan Graves, og han har netop fortalt om de uidentificerede luftfænomener til tv-programmet '60 Minutes' og tidligere til avisen New York Times.

Ifølge Ryan Graves mødte piloterne noget, der lignende roterende objekter, som en snurretop der bevægede sig imod vindretningen.

I en periode fra sommeren 2014 til marts 2015 blev objekterne ifølge Ryan Graves set næsten dagligt af jagerpiloter på hangarskibet USS Theodore Roosevelt.

Ryan Graves fortæller, at objekterne ikke havde nogen synlig motor eller spor fra udstødningsgasser, selvom de kunne bevæge sig hurtigere end lydens hastighed og befandt sig i ni kilometers højde.

Nogle gange kunne de holde sig svævende en hel dag, og i 2014 var et af objekterne sågar tæt på at kollidere med et jagerfly, fortalte han til New York Times i 2019.

Ærlig talt så ved jeg ikke, hvad det er

Ryan Graves, jagerpilot

Det lykkedes også denne gang at optage fænomenerne på video, der efterfølgende er blevet offentliggjort af de amerikanske myndigheder.

Første video er optaget 20. januar 2015 ud for Jacksonville i Florida af en kollega til Ryan Graves.

- Se på den ting. Den roterer. Hold da op. De bevæger sig alle mod vinden, lyder radiokommunikationen på videoen.

Hurtigløberen

Optagelsen har fået navnet Gimbal af de amerikanske myndigheder. På dansk betyder gimbal en slingrebøjle, altså ringe af forskellige størrelser, der kan rotere inden i hinanden.

Ryan Graves forklarer til tv-programmet '60 Minutes', at han ikke har nogen anelse om, hvad objektet på videoen er.

- Den er svær at forklare. Der er rotation, der er stor højde, der er fremdrift, ikke? Jeg ved det ikke. Ærlig talt så ved jeg ikke, hvad det er, siger Ryan Graves.

Alle de observationer, der ifølge Ryan Graves blev gjort af piloter på USS Theodore Roosevelt, resulterede i yderligere en videooptagelse sidst i januar eller først i februar 2015.

Her kan man se et objekt, der bevæger sig lynhurtigt hen over havoverfladen.

- Hvad fanden er det for noget? bliver der sagt på optagelsen af flyets radiokommunikation.

Denne video har fået navnet Gofast, fordi objektet flyver så hurtigt.

Entusiasternes fund

Videoerne fra de amerikanske jagerfly blev oprindeligt lagt på internettet længe inden, Pentagon bekræftede dem som ægte.

Men siden er de amerikanske myndigheder begyndt at tage emnet mere alvorligt og forholder sig nu aktivt til historier, som dukker op på hjemmesider, der lyder som noget fra tv-serien 'X-files'.

For eksempel hjemmesiderne Extraordinarybeliefs.com og Mysterywire.com der tidligere i år offentliggjorde to videoer og flere fotos, der efter sigende skulle stamme fra USA's militær.

Jeg kan bekræfte, at videoen blev optaget af mandskab ved flåden

Susan Gough, talskvinde for Pentagon

Der gik kun lidt over en uge, før en talskvinde for USA's forsvarsministerium, Pentagon, bekræftede, at materialet på de to hjemmesider rent faktisk var optaget af ansatte i militæret.

Talskvinden Susan Gough kom dog ikke med ret mange yderligere oplysninger, så indtil videre kender vi kun de detaljer, der blev offentliggjort på de to hjemmesider.

De skal selvfølgelig tages med forbehold, da Pentagon kun har bekræftet, at videoerne er ægte, og at de viser uidentificerede luftfænomener.

En af videoerne, som det er lykkedes UFO-filmmageren Jeremy Corbell at få fat i, viser flere pyramideformede objekter, der ser ud til at være optaget gennem en håndholdt infrarød kikkert.

Ifølge Jeremy Corbell stammer videoen med de pyramideformede objekter fra destroyeren USS Russel, og den blev optaget i juli 2019 i Stillehavet ud for San Diego i Californien.

Også denne video er blevet mødt med skepsis, og blandt de mulige forklaringer er blandt andet, at der er tale om et almindeligt fly, og at de blinkende trekanter kan stamme fra en lukkemekaniske i kikkerten.

Heller ikke har har Pentagon givet noget svar.

Ned i havet

Den anden video, som Jeremy Corbell har offentliggjort, viser et ellipseformet objekt, der svæver over havoverfladen.

Det bevæger sig i ryk fra side til side, inden det rammer vandet og forsvinder.

Ifølge Jeremy Corbells oplysninger stammer denne video fra krigsskibet USS Omaha, der observerede den mystiske genstand 15. juli 2019. Også denne observation blev gjort ud for San Diego.

- Jeg kan bekræfte, at videoen blev optaget af mandskab ved flåden, og at den task force, der undersøger uidentificerede luftfænomener har inkluderet den i deres efterforskning, skrev Pentagons talskvinde Susan Gough, da mediet The Debrief henvendte sig til hende omkring videoen.

Herunder kan du se, hvordan fænomenet pludselig dykker og forsvinder.

Og så er der billederne.

Dem er der mindst tre af.

Billederne fra pilotens telefon

Ingen tog rigtig notits af det, da de første billeder dukkede op på den kristne UFO-entusiast Blake S. Taylors Twitterprofil i maj 2020, men da hjemmesiderne Mysterywire.com og The Debrief tog sagen under behandling, og tv-stationen CNN kontaktede Pentagon i april 2021, blev de bekræftet som ægte af Pentagons talskvinde.

Ifølge journalisten George T. Knapp, der skriver for Mysterywire.com, er billederne taget 4. marts 2019 fra bagsædet i en F/A-18 Super Hornet.

I dette tilfælde brugte flyets våbenofficer sin mobiltelefon til at dokumentere flere usædvanlige fænomener i luften tæt på flyet.

George T. Knapp, som skriver, at han har haft adgang til billedets metadata, oplyser, at første foto blev taget klokken 14.44, det næste klokken 14.56 og det sidste klokken 15.08.

De viser henholdsvis et rundt objekt, et agernformet objekt og et sølvskinnende objekt, der har form som en spærreballon eller et luftskib.

Også her mangler der indtil videre en forklaring på, hvad de tre ting er for noget, og skeptikere har forsøgt at forklare fænomenerne med, at der er tale om almindelige balloner.

Hvorfor piloterne så i givet fald har fotograferet dem og indberettet dem som uidentificerede luftfænomener, står hen i det uvisse.

Og dette er bare observationer, der er bekræftet af Pentagon.

Lige nu ligger der en lang række andre optagelser af mystiske fænomener på nettet, der efter sigende er lækket fra USA's militær.

For eksempel denne fra Puerto Rico i 2013 og denne fra Nevada i 1995.

Vi kommer ikke langt med at fokusere på små grønne mænd eller konspirationsteorier

Harry Reid, amerikansk politiker

Objekterne i disse videoer bevæger sig på samme måde, som i Flir, Gimball og Gofast-videoerne, men da de ikke er verificerede, vil vi ikke bruge tmere id på dem her.

Måske er nogle af dem med i rapporten, når den inden længe fremlægges for USA's kongres.

Spionchefernes udtalelser

At myndighederne er i besiddelse af flere oplysninger om de uidentificerede luftfænomener, end offentligheden hidtil har fået kendskab til, synes der ikke at være tvivl om.

- Der er mange flere observationer, end der er blevet offentliggjort, fortalte Donald Trumps tidligere nationale efterretningschef John Ratcliffe under et interview med Fox News i marts.

- Når vi taler om observationer, taler vi om objekter, der er blevet set af flådens eller luftvåbenets piloter, eller som optræder på satellitfotos, og som ærlig talt udfører handlinger, der er svære at forklare, sagde efterretningschefen.

Den tidligere chef for efterretningstjenesten CIA, John Brennan, sagde noget lignende under et interview med økonomen Tyler Cowen i december 2020.

- Nogle af de fænomener, vi kommer til at se, er der fortsat ikke nogen forklaring på, og de er måske en type fænomen, der skyldes noget, vi endnu ikke forstår, eller som kunne involvere en form for aktivitet, nogen vil sige, udgør en anden form for liv, lød det fra John Brennan.

En sag for videnskaben

Den amerikanske politiker, som har investeret flest kræfter i at få opklaret, hvad de mystiske fænomener er, hedder Harry Reid.

Han er tidligere demokratisk senator i Nevada og en af hovedkræfterne bag at få så meget som muligt offentliggjort i den kommende rapport.

Jo mere jeg lærer, desto mere indser jeg, at der stadig er så meget, jeg ikke ved

Harry Reid, amerikansk politiker

Harry Reid har selv set en del af det hemmelige materiale, og 21. maj 2021 skrev han et længere indlæg om sagen i New York Times.

- Sandheden, hvor skuffende den end måtte være, er, at der stadig er en hel masse, vi ikke forstår. Det er uklart, om de ufo'er, vi har set, er bygget af vore udenlandske modstandere, om vores piloters visuelle opfattelse blev forstyrret under møderne, eller om vi virkelig har troværdige beviser for besøg af rumvæsener. Der kan også være andre endnu ukendte forklaringer for disse besynderlige observationer, skriver Harry Reid.

Han opfordrer samtidig til at lade videnskabsfolk gøre det arbejde, ufo-entusiaster har påtaget sig de seneste mange år.

- Jeg mener, det er afgørende at lade videnskaben føre an, når vi studerer ufo'er. Vi kommer ikke langt med at fokusere på små grønne mænd eller konspirationsteorier, skriver han og tilføjer, at han helt og holdent står på videnskabens side.

Han får det sidste ord:

- Jeg havde aldrig i sinde at bevise, at der eksisterer liv andre steder end på jorden. Men hvis videnskaben gør, har jeg ingen problemer med det. For jo mere jeg lærer, desto mere indser jeg, at der stadig er så meget, jeg ikke ved.