Computerspil bekæmper fake news og misinformation om corona
Et spil på fem minutter gør brugeren bedre til at opdage og bremse misinformation ved at lade spilleren prøve at gøre det selv.
Det kan være noget af en udfordring at navigere i mængden af opslag og nyheder på de sociale medier.
Og siden coronapandemien ramte, er antallet af opslag med tvivlsomme eller decideret falske informationer steget voldsomt.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har sågar kaldt det for en "infodemi".
Men nu er der hjælp at hente. Britiske forskere og hollandske spiludviklere har nemlig lavet computerspillet 'Go Viral!'.
- Selvom fakta-tjek er utroligt vigtigt arbejde, sker det ofte for sent, siger Sander van der Linden, der er professor på Cambridge Universitetet til Medical News Today.
- At prøve at afvise misinformation, efter det er spredt, er ofte en svær, hvis ikke umulig, opgave, siger han.
En alternativ tilgang
'Go Viral!' er gratis og ligger tilgængeligt på internettet. Det tager cirka fem minutter at gennemføre, og målet er at ruste spilleren til bedre at kunne genkende misinformation.
Men udviklerne har lavet et særligt greb, der adskiller spillet fra en almindelig informationskampagne.
- Vi beder dig om at spille som skurken, siger Rivka Otten, projektleder ved Bad News Game i Haag i Holland.
Som skurk skal man blive bedre og bedre til at sprede misinformation i spillet. Ideen er, at spilleren bliver bedre til at gennemskue misinformation, når denne selv har prøvet at lave den.
- Vi sammenligner det med, at man ødelægger en tryllekunstners trick: Hvis vi fortæller jer, hvordan tricket fungerer, så mister det sin magi, siger hun.
Spillet er en videreudvikling af computerspillet 'Bad news', der arbejdede med fake news og misinformation generelt. Det nye spil fokuserer på coronapandemien og vaccinenyheder.
- Især fordi det vedrører folks helbred, er det meget ømtåleligt. Folk er meget bange, siger Rivka Otten.
Prøv spillet her.
Målbar effekt
Projektet har opbakning fra blandt andet den britiske regering, verdenssundhedsorganisationen WHO og EU-Kommissionen.
Derudover har en gruppe forskere fra Cambridge Universitet både været med til at udvikle spillet samt at måle effekten af det løbende.
- Ved at udsætte spillerne for de metoder, personer bruger til at lave falske nyheder, kan vi skabe en slags modstandsdygtighed mod de falske nyheder, i stedet for at bekæmpe hver enkel falske påstand, siger Melisa Basol, der er hovedforfatter på forskningsprojektet, til Medical News Today.
Over 400.000 har indtil videre gennemført spillet, og forskningsprojektet fra Cambridge Universitetet viser, at det virker.
Mindst en uge efter at have spillet spillet er spillerne både bedre til at genkende misinformation og mindre tilbøjelige til at dele tvivlsomme oplysninger selv, lyder det i konklusionen.
Ifølge medforfatteren Sander van der Linden, kan man sammenligne tilgangen til bekæmpelse af falske nyheder og misinformative opslag med udrulningen af coronavacciner i hele verden for tiden.
- Hvis nok mennesker ”vaccineres”, kan informationsvirussen ikke spredes, siger han.
Indtil videre findes spillet på otte sprog. Blandt andet engelsk, tysk, fransk og spansk.