Udland

Boris Johnson får kritik for flirt med Orbán

Ungarns Viktor Orbán er i London for at tale om ”muslimsk invasion”.

Karikaturtegnerne fik en ny vinkel at udstille den britiske premierminister Boris Johnson på, da han i denne uge inviterede Østeuropas Ungarns Viktor Orbán til Downing Street.

Orbán kvitterede for invitationen ved at stille sig op foran den britiske presse og forsvare, at han kaldte indvandrere for ”muslimsk invasion”. Han forstod godt, at udtrykket kunne genere nogen, men tilføjede, at det bare var ”en kendsgerning”.

Dertil blev premierminister Boris Johnson genstand for massiv kritik, da invitationen ifølge kritikerne signalerer, hvordan Storbritannien står over for resten Europa efter briternes farvel til EU. Kun den irske nabo, Micheál Martin, har ellers fået æren af at besøge Johnson. Så signalet var markant.

Karikaturen i The Guardian nåede tilmed at minde om, at Boris Johnsons corona-indsats derhjemme har været elendig og har ført til, at briterne har én af de højeste dødsrater i verden. Så invitationen til Viktor Orbán pegede på enhver måde forkert.

Johnsons venner på pressens højrefløj gjorde intet for at hjælpe. Dem, der vejer tungest, vendte tommelfingeren nedad.

Johnson i skyggen af Orbán

Den verdenskendte Østeuropa specialist, professor Timothy Garton Ash fra Oxford University, skrev i det lige så anerkendte Financial Times , at Johnson stillede sig i skyggen af ungareren, uden at det på nogen måde hjalp på hans status efter Brexit.

- Som resultat af Brexit er det hermed første gang i historien, at en ungarsk statsminister har fået større indflydelse i Europa end den britiske premierminister, skriver professor Ash.

Det er ifølge professoren realpolitik. For efter Brexit har Storbritannien desperat brug for venner inden for EU. Og så er det ildesete Ungarn en chance, fordi ”Orbán under forhandlingerne sidste år roste Boris Johnsons styring af Brexit”.

Men Viktor Orbán er en ven, der giver dårlig omtale, også når han ikke lige taler om ”muslimsk invasion”.

Udlandsredaktør Patrick Wintour på The Guardian opregner alt det, ungareren gør forkert – set fra både Bruxelles, Washington og selv fra London. Han har så tætte venskabelige forbindelser til Ruslands præsident Putin, at han sidste år fik EU til at droppe sanktioner mod Belarus. Og Kinas præsident Xi kan glæde sig over, at Orbán to gange har forhindret en EU-erklæring, der kritiserede Kinas håndtering på Hongkong.

Johnson udtrykte bekymring over Orbán

Med den slags baggrund pynter invitationen til Orbán heller ikke på forholdet til USA nu, kun en måned før præsident Biden skal på besøg som deltager i det kommende G7 topmøde i Storbritannien.

Downing Street nåede fredag at oplyse, at Johnson havde udtrykt ”bekymring” over Orbáns kedelige forhold til menneskerettigheder.

”Premierministeren opfordrede Ungarn til at bruge sin indflydelse til at fremme demokrati og stabilitet”, hedder det i en erklæring fra Downing Street, skriver Financial Times.

Men det mindskede ikke kritikken.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kritiserer netop regeringen i Budapest for at underminere ”retsorden og demokratiske institutioner” i landet. Britiske diplomater siger privat til bladet, at Orbáns støtte til Rusland, Kina og Hviderusland går ubetinget på tværs af Storbritanniens egen holdning.

Skygge-udenrigsminister Lisa Nandy fra Labour krævede, at Johnson tog fat på Orbáns ”horrible baggrund” i forhold til menneskerettigheder. Hun støttes af det andet oppositionsparti, De Liberale. Og Nandy skærpede kritikken på Twitter.

Kejserinde Victoria

Endelig er der med Boris Johnson altid en forbindelse tilbage til det britiske imperiums historie. Denne gang er det til kejserinde Victoria og Lord Palmerstone, hendes spradebasse af en udenrigsminister og premierminister midt i 18-hundredtallet.

Johnson plejer at sammenligne sig med Winston Churchill, som han har skrevet en meget personlig bog om. Men denne gang er det ifølge Timothy Garton Ash, der er professor på premierministerens gamle universitet i Oxford, snarere Lord Palmerstone, der leder Johnsons tankegang.

Det var kynisk at invitere Viktor Orbán, skriver professoren.

Men ”Lord Palmerstone ville sandsynligvis godkende dette. Storbritannien har en lang historie med at spille europæiske magter ud mod hinanden og er stærkt fristet af at prøve på at gøre det igen”, noterer Timothy Garton Ash.