Udland

Presset Lukasjenko skal forklare sig under visit hos Putin

Selvom Rusland traditionelt holder hånden over Lukasjenko, tager man heller ikke her let på præsidentens seneste manøvre.

Fredag rejser Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, til Rusland for at mødes med sin russiske kollega, Vladimir Putin.

Det er i sig selv ikke særligt opsigtsvækkende, da de to allierede jævnligt mødes for at vende verdenssituationen. Mødet er således det tredje mellem de to naboer alene i år.

Men fredagens besøg i sortehavsbyen Sochi falder på et symbolsk tidspunkt, hvor det meste af omverdenen har vendt hviderusseren ryggen.

Senest har beslutningen om at omdirigere og tvinge et Ryanair-passagerfly til at lande i Hviderusland ført til international fordømmelse og sanktioner.

- I dag er Lukasjenko 100 procent afhængig af Putin. Der er kun én udgang tilbage, og det er nødudgangen, som går til Moskva, siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Sagen kort:

  • 23. maj omdirigerede hviderussiske myndigheder et passagerfly fra Ryanair på vej fra Grækenland til Litauen. I lufthavnen i Minsk blev en systemkritiker anholdt sammen med sin kæreste.
  • Den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, beordrede personligt flyet ned og påstod efterfølgende, at der havde været en bombetrussel mod flyet. 
  • Omverdenen har fordømt Hviderusland for deres indgreb, og EU har indført sanktioner mod landet,  mens en række luftfartsselskaber nu flyver helt uden om hviderussisk luftrum.
  • FN's flyagentur har indledt en undersøge af hændelsen og vil inden 25. juni fremlægge en rapport med foreløbige resultater.

Skal forklare sig

Mens vestlige lande har forsøgt at isolere og straffe Lukasjenko efter hændelsen med Ryanair-flyet, hvor en systemkritiker og hans kæreste blev anholdt, har Rusland endnu en gang vist sig som Hvideruslands primære beskytter.

Russerne har således beskyldt Vesten for hykleri, og de seneste dage har flere passagerfly fra EU fået nej af Rusland til at lande i Moskva, fordi de ikke vil flyve gennem hviderussisk luftrum.

Men det betyder ikke, at alt er fryd og gammen. Når Lukasjenko fredag lægger vejen forbi Sochi, vil han nemlig skulle forklare sig for Putin, vurderer Flemming Splidsboel.

- For det første er det et problem, at den anholdtes kæreste er russer. Hun sidder også fængslet, og hende vil de have ud. Hun skal frigives eller udleveres til Rusland. Det har russerne gjort klart, siger han.

For det andet skal Lukasjenko forklare, hvad der skete i forbindelse med aktionen. Han har selv forklaret, at han tog beslutningen om at tvinge flyet ned, da der var kommet en bombetrussel. Men senere har det vist sig, at truslen kom, efter at flyet var blevet omdirigeret.

- Det hænger ikke sammen, og det vil han få at vide. Om han decideret får skæld ud, ved jeg ikke, for russerne har nok ikke noget imod selve handlingen, men mere at Lukasjenko ikke gør det ordentligt, siger Flemming Splidsboel.

Putins talsmand har til det russiske nyhedsbureau Tass oplyst, at fredagens møde var planlagt inden episoden med Ryanair-flyet, men at Lukasjenko på mødet vil få mulighed for at redegøre for omstændighederne ved hændelsen.

Putin har ikke brug for Lukasjenko

Den udskældte Aleksandr Lukasjenko håber sandsynligvis også på at kunne rejse hjem med endnu en økonomisk håndsrækning fra Vladimir Putin efter EU's nyeste sanktioner.

Da presset var størst efter de omfattende demonstrationer i hjemlandet sidste år, fik han et lån på over ni milliarder kroner med fra Putin. Det blev senere fulgt op med yderligere støtte.

Men hvorfor bliver den russiske præsident overhovedet ved med at holde hånden over sin hviderussiske kollega?

- Grundlæggende kan de to mænd slet ikke lide hinanden. Og Putin har ikke brug for Lukasjenko. Men han har brug for Hviderusland, forklarer Flemming Splidsboel.

For Putin udgør Hviderusland nemlig en pålidelig partner i Europa, hvor han ellers har måttet se andre tidligere sovjetstater, for eksempel Ukraine, rykke politisk tættere på Vesten.

Lillebrornationen ligger for Rusland også som et strategisk vigtigt grænseland til EU og NATO, og russerne bruger ifølge Washington Post hviderussisk territorium til at overvåge militæraktivitet i det vestlige Europa.

- Derfor er det for Putin vigtigt at have en allieret, han kan samarbejde med. Hvis han skubber for hårdt, så Lukasjenko falder væk, ved han ikke, hvem der kommer i stedet for, og om han derved "mister" Hviderusland, siger Flemming Splidsboel.

EU overvejer nye sanktioner

EU besluttede tidligere på ugen at indefryse et milliardbeløb, der skulle været gået til investeringer i Hviderusland, indtil landet bliver demokratisk.

Men flere sanktioner kan være på vej, og blandt andet Hvideruslands vigtige eksport af olie og potaske blev nævnt som muligheder, da EU's udenrigsministre torsdag mødtes.

Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, sagde ifølge Deutsche Welle, at han forventer at se markante sanktioner mod Lukasjenkos "uacceptable" handlinger.

- Hvis ikke Lukasjenko kommer med indrømmelser, må man formode, at det her kun er begyndelsen på en stor og lang spiral med sanktioner, sagde Maas.

I Rusland følger de udviklingen, og gennem Putins talsperson, Dmitrij Peskov, advarede russerne om, at eventuelle nye sanktioner også kan ramme den russiske økonomi.

- Det er klart, at hvis man tager højde for den direkte og indirekte støtte, vi har givet til vores hviderussiske partnere på en permanent basis, så komplicerer den ugunstige atmosfære omkring Hviderusland visse ting, sagde Peskov.