Udland

Presset Lukasjenko får opbakning af Putin

Hvideruslands præsident siger til Putin, at "der er forsøg på at rokke båden", og Putin beskylder Vesten for hykleri.

Aleksandr Lukasjenko er hårdt presset fra flere sider. Men den hviderussiske præsident kan stadig regne med støtte fra sin russiske kollega Vladimir Putin.

Det står klart, efter at de to præsidenter mødtes fredag aften dansk tid i den russiske sortehavsby Sotji.

Mødet finder sted, mindre end en uge efter at Hviderusland på præsidentens ordre tvang et passagerfly fra Ryanair til at lande i den hviderussiske hovedstad, Minsk, hvor systemkritikeren Roman Protasevitj og hans kæreste blev anholdt.

Sagen kort:

  • 23. maj omdirigerede hviderussiske myndigheder et passagerfly fra Ryanair på vej fra Grækenland til Litauen. I lufthavnen i Minsk blev en systemkritiker anholdt sammen med sin kæreste.
  • Den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, beordrede personligt flyet ned og påstod efterfølgende, at der havde været en bombetrussel mod flyet. 
  • Omverdenen har fordømt Hviderusland for deres indgreb, og EU har indført sanktioner mod landet,  mens en række luftfartsselskaber nu flyver helt uden om hviderussisk luftrum.
  • FN's flyagentur har indledt en undersøge af hændelsen og vil inden 25. juni fremlægge en rapport med foreløbige resultater.

Med den aktion påkaldte Aleksandr Lukasjenko sig både EU og USA’s vrede.

Men fordømmelserne har ikke gjort det store indtryk på hverken Lukasjenko eller Vladimir Putin, der over for sin kollega betegnede Vestens reaktion som ”et følelsesudbrud”. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

"Forsøg på at rokke båden"

Vladimir Putin beskyldte også Vesten for hykleri, efter at flere europæiske lande har nægtet hviderussiske fly adgang til deres luftrum, og EU har varslet sanktioner.

- Engang tvang de Bolivias præsidents fly til at lande og tog ham ud af flyet, uden der skete noget. Kun tavshed, sagde Vladimir Putin.

Han henviste til en episode i 2013, hvor et fly med den daværende præsident Evo Morales måtte lande i østrigske Wien på vej hjem til Bolivia fra Moskva. Det var på det tidspunkt, USA jagtede den amerikanske whistleblower Edward Snowden, som havde søgt tilflugt i Rusland.

Men de to episoder tåler ikke sammenligning ifølge Vesten, fordi Morales fløj i sit statslige præsidentfly, og det blev ikke tvunget til at lande, men blot afvist i flere lufthavne og luftrum.

Der er altid nogen, der skaber problemer for os

Aleksandr Lukasjenko, præsident, Hviderusland

Vladimir Putin priste desuden Hviderusland for at knytte tætte bånd til Rusland, og Aleksandr Lukasjenko gav udtryk for, at "der er forsøg på at rokke båden” i Hviderusland, som langt om længe har fået lagt en dæmper på de omfattende protester, der rystede styret i august sidste år.

- Der er altid nogen, der skaber problemer for os. Du kender dem, jeg skal nok orientere dig, sagde den hviderussiske præsident til sin russiske kollega.

Han fortalte derudover Vladimir Putin, at han vil vise ham nogle fortrolige dokumenter omkring Ryanair-hændelsen, der vil give den russiske præsident et klarere billede af, hvad der skete.

Falsk bombetrussel

Ryanair-flyet var 23. maj på vej fra Grækenland til Litauen, da de hviderussiske myndigheder omdirigerede det til Minsk og ledsagede det af et MiG-29-kampfly.

Aleksandr Lukasjenko stod personligt bag ordren og påstod efterfølgende, at det skyldtes en bombetrussel. Det har siden vist sig at være usandt.

Det vil han - på trods af venskabeligheder - formentlig komme til at høre for under sit besøg i Rusland, lyder vurderingen fra Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Det hænger ikke sammen, og det vil han få at vide. Om han decideret får skæld ud, ved jeg ikke, for russerne har nok ikke noget imod selve handlingen, men mere at Lukasjenko ikke gør det ordentligt, har han sagt til TV 2.

Efter krav fra USA og flere andre lande har FN’s internationale luftfartsagentur, LCAO, indledt en undersøgelse af hændelsen og vil fremlægge sine foreløbige resultater inden 25. juni.

EU har dog allerede varslet sanktioner.

- Vi vil have stærkt fokus på den fuldstændigt uacceptable kapring af et Ryanair-fly af hviderussiske myndigheder. Der kommer en meget stærk reaktion. For det er en helt afsindig opførsel, sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mandag.

På EU-blokken er både sanktioner mod individer og virksomheder, som støtter Lukasjenkos styre, men også sanktioner mod den hviderussiske flybranche.

EU tilbageholder i forvejen en investeringspakke på tre milliarder euro, som er tiltænkt Hviderusland.

- Den er udskudt og indefrosset, indtil Hviderusland bliver demokratisk, lød det fra Ursula von der Leyen.

Kan ikke lide hinanden

Også på hjemmefronten er Aleksandr Lukasjenko under pres fra oppositionen, der ikke anerkender hans valgsejr sidste år. Siden valget har der været omfattende demonstrationer i protest over valgresultatet.

Indtil videre har præsidenten dog stået imod, blandt andet med støtte fra Rusland. Vladimir Putin sørgede for eksempel for et lån på over nu milliarder kroner til Hviderusland, da presset på Lukasjenko var størst.

Trods Putins støtte og den – ifølge Reuters - varme velkomst fredag, er Putin dog ikke personlig fan af Lukasjenko. Grundlæggende kan de to ikke lide hinanden, fortæller Flemming Splidsboel. Men Putin er afhængig af Hviderusland som en pålidelig partner i Europa, hvor andre tidligere sovjetstater som eksempelvis Ukraine er rykket tættere på Vesten.

Omvendt er Lukasjenko ifølge Flemming Splidsboel helt afhængig af Putin.

Aleksandr Lukasjenko har siddet på magten i Hviderusland siden 1994. Ved valget i august fik han 80 procent af stemmerne, men er bevet beskyldt for omfattende valgsvindel.

I forlænget af protesterne lovede Lukasjenko sidste år, at han vil træde tilbage, når en ny forfatning er vedtaget. Han sagde dog ikke noget om, hvornår det bliver.