Udland

FN's flyagentur vil undersøge hviderussisk tvangslanding

En rapport med foreløbige resultater af undersøgelsen vil blive fremlagt inden 25. juni, siger irsk minister.

FN's organisation for civil luftfart (Icao) er torsdag nået til enighed om at undersøge en hændelse, hvor Hviderusland tvang et Ryanair-passagerfly til at lande i Minsk.

Beslutningen fra Icao kommer, efter at USA og adskillige andre allierede har krævet en undersøgelse af hændelsen.

Ifølge Eamon Ryan, der er transportminister i Irland, hvor Ryanair har hjemme, vil Icao fremlægge en rapport med foreløbige resultater af undersøgelsen inden den 25. juni.

Tvang passagerfly til at lande i Minsk

Undersøgelsen vil være en såkaldt faktaundersøgelse, der primært skal konkludere, om internationale luftfartsregler blev overtrådt.

Icao kan ikke straffe medlemslande, ud over at organisationen kan suspendere et lands stemmerettigheder.

Hviderusland tvang søndag et passagerfly fra Ryanair til at lande i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Om bord på flyet var en kendt regimekritiker og blogger, Roman Protasevitj.

Han og kæresten var på vej fra Grækenland til Litauen med Ryanair. De blev begge anholdt, efter at flyet var blevet tvunget ned i Minsk.

Lukansjenko hævder, at der havde været en bombetrussel

Der er stor vrede i EU og USA over Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, som personligt beordrede flyet ned.

Han hævdede efterfølgende, at der havde været en bombetrussel mod flyet. Det har andre kilder ikke kunnet bekræfte.

- Disse uacceptable handlinger var et angreb på den europæiske luftfartssikkerhed og satte livene på spil for passagererne og besætningen, mens de rejste mellem to EU-hovedstæder, siger Irlands transportminister, Eamon Ryan.

To unavngivne kilder med kendskab til torsdagens møde i Icao oplyser, at både Rusland og Kina har nægtet at støtte en undersøgelse.

Rusland beskylder Vesten for hykleri og har fortalt delegerede, at det, der skete i Minsk, ikke var en isoleret hændelse.

Ifølge Rusland minder den om en hændelse i 2013, hvor USA fik et fly til at lande i Østrig, fordi der angiveligt var meldinger om, at den amerikanske whistleblower Edward Snowden var om bord.

Som reaktion på søndagens tvangslanding blev EU's stats- og regeringsledere mandag enige om at forbyde fly fra Hviderusland i EU's luftrum. Derudover bliver der indført sanktioner mod hviderussiske embedsmænd.