Udland

Fængslede IS-krigere graver tunneller og laver våben: - Bryder de ud, er de til fare for hele verden

Selvom det siden 2019 har heddet, at Islamisk Stat er bekæmpet, er det ifølge det kurdiske selvstyre langt fra tilfældet.

Tungtbevæbnede kurdiske specialstyrker står linet op i formation.

Udstyret med hjelme, camouflageuniformer og metaldetektorer gør de klar til at gå fra celle til celle.

Videoer, som TV 2 er i besiddelse af, viser, hvordan en af soldaterne fører detektoren langs cellens ydermur. En skinger, magnetisk lyd får ham til at stoppe op.

Hvor stammer informationerne fra?

Optagelserne, der omtales i denne artikel, er TV 2 blevet forelagt af de kurdiske styrker. TV 2 har altså ikke selv haft mulighed for at overvære de begivenheder, der skildres i videoerne.

Han bukker sig ned og begynder at slå en flise løs.

Frem fra det løse sand nedenunder kommer store stykker af metal, der er slebet og klar til at blive brugt som våben.

Til at angribe fængselsvagterne, tage dem som gidsler og flygte, siger talsmanden for Syriens Demokratiske Styrker, Siamand Ali, til TV 2.

Hvor aktionen præcis finder sted, ved vi ikke. Det eneste, talsmanden for Syriens Demokratiske Styrker, Siamand Ali, vil oplyse, er, at det er godt to uger siden og i et fængsel for internationale fanger under anklage for at have kæmpet for Islamisk Stat. Herunder også europæiske.

Fangerne tæller i alt op mod 7000, hvoraf de 5000 sidder under samme tag.

Fængsel er som ”et almindeligt hus”

Men bygningerne, der huser fangerne, er langt fra, hvad man typisk forbinder med fængsler for tusindvis af mennesker beskyldt for massakrer, offentlige halshugninger og kidnapninger.

- Det er mere som et almindeligt hus, siger Siamand Ali til TV 2 og forklarer, hvordan fangerne uden problemer kan slå hul i fængslets døre, bryde vægge ned og smadre vinduer.

Det har der de seneste år været talrige eksempler på. Senest i starten af året, hvor overvågningsvideoer viser, hvordan fangerne stormer mod udgangen og forsøger at bryde ud.

Nogle af fængslernes indsatte protesterer ifølge Siamand Ali over, at deres skæbne ikke er afgjort endnu, fordi kurderne venter på at kunne bygge en international domstol.

- Andre prøver at flygte for at nå til Islamisk Stat og områderne under deres kontrol, siger SDF-talsmanden med henvisning til, at Islamisk Stat stadig er aktive i det område, der tidligere var deres kalifat.

Sammenstød og selvmordsbomber

De seneste måneder har der ifølge TV 2s oplysninger været voldsomme sammenstød mellem regimets styrker og IS-krigere.

Både i det syriske område, der primært består af ørken og grotter, og på den irakiske side af grænsen, hvor der rapporteres om flere selvmordsbomber.

Videoer, som TV 2 har set, viser, hvordan SDF også udenfor de områder i løbet af de seneste uger har gennemført antiterroraktioner mod medlemmer af Islamisk Stat.

På billederne ses blandt andet soldater, der eskorterer en mand, der ifølge kurderne er IS-kriger, ud fra en grottehule ved hjælp af et fast greb i nakken.

En anden video, der er optaget indenfor den seneste måned, viser, hvordan en mands overkrop lyses op af sigtet fra talrige soldaters maskinpistoler, før han overgiver sig og lægges i håndjern.

Våben gemt under jorden

Antiterroraktionerne og fundene af både våben og tunneller i fængslerne viser, ifølge kurderne, at Islamisk Stats ideologier fortsat lever i bedste velgående.

Udenfor såvel som indenfor fængslernes mure.

Og det er umuligt for de kurdiske vagter, der kontrollerer fængslerne, at bryde kalifatets systemer, siger talsmanden Siamand Ali.

Han er ikke i tvivl om, at våbnene er tiltænkt brug mod vagterne, som det har været set under de tidligere oprør.

Her har fangerne ifølge talsmanden systematisk smadret overvågningskameraer, før de angreb fængselsvagterne og forsøgte at bryde ud.

Sidstnævnte er endnu ikke lykkedes, siger han. Men han lægger ikke skjul på, at det kan være et spørgsmål om tid. For de mænd, der sidder fængslet her, er nogle af ”de mest farlige IS-krigere”.

- Hvis de flygter, vil de være til fare for Syrien, Europa og resten af verden.

Dansk fange bekræfter oprør

Udover ønsket om en international domstol, har SDF planer om at bygge et nyt fængsel.

Et, hvor mere end tynde fliser adskiller fangerne fra det løse sand, og hvor væggene gerne skal kunne holde fangerne inde.

Men et nyt højkvalitetsfængsel er ikke nok, siger Siamand Ali. Problemet med Islamisk Stat skal ”løses fra bunden”.

Da TV 2s hold i Syrien møder den éne etnisk danske mand, som befinder sig i et de internationale fængsler, bekræfter han, at der har været oprør. Han gør det også klart, at han er tilhænger af sharialov og ville bo i en islamisk stat, hvis han fik valget:

- I fred med det, jeg tror på. Og uden at nogen kommer og fortæller mig, om det er rigtigt eller ej.

25 fanget i flugtforsøg

Som razziaen i fængslet skrider frem, vokser bunken med beslaglagte våben sig større.

Men det er ikke alt, hvad den sandede jord gemmer på. Under aktionen finder specialstyrkerne flere begyndende tunneller.

Umiddelbart før årsskiftet lykkedes det ifølge Siamand Ali en gruppe på 25 fanger at grave sig ud.

De nåede ikke bare under fængselsmurene, men også forbi den inderste af fængslets indhegninger.

Først ved den sidste barriere mellem dem og omverdenen blev de stoppet.

Det vides ikke, om flugtforsøget fandt sted i et af de fængsler, som huser de minimum to mænd med dansk tilknytning, der ifølge TV 2s oplysninger er fængslet af kurderne.