Udland

Russiske fly kan blive nægtet at lande i EU, siger Lotte Mejlhede

Rusland har nægtet fly fra EU at lande i Moskva, og en modreaktion kan absolut ikke afvises, siger korrespondent.

Flere fly fra Europa til Moskva er torsdag blevet aflyst, efter Rusland har krævet, at de skulle flyve gennem hviderussisk luftrum.

Det sker, efter EU har vedtaget et flyveforbud over Hviderusland, fordi de hviderussiske myndigheder søndag tvangslandede et europæisk rutefly fra Ryan Air i hovedstaden Minsk og anholdt en regeringskritisk aktivist.

Ifølge TV 2-korrespondent Lotte Mejlhede kan der meget vel komme en modreaktion fra EU, fordi Rusland nu straffer flyvninger fra EU:

- Det her med at rejse frit skal være gensidigt, ellers fungerer det ikke i international politik. Man kan absolut ikke afvise, at der kommer en modreaktion fra EU, så russiske fly ikke kan lande i EU’s lufthavne.

Vidtgående sanktioner

EU's stats- og regeringschefer blev mandag enige om at indføre nye vidtgående sanktioner mod Hviderusland.

Sanktionerne indebærer blandt andet økonomiske restriktioner mod organisationer og personer involveret i tvangslandingen - og et flyveforbud for hviderussiske fly i EU's luftrum.

Torsdag har Rusland så forsøgt at presse fly fra Austrian Airlines og Air France til at bryde EU's linje ved at nægte at godkende deres ruter uden om Hviderusland.

Den fængslede hviderussiske oppositionsaktivist og journalist Roman Protasevitj, som søndag blev anholdt efter tvangslandingen i Minsk, dukkede mandag op i en video på hviderussisk stats-tv.

Her tilstod han, at han stod bag civile uroligheder i forbindelse med de historisk store demonstrationer mod det hviderussiske styre sidste år.

Far tror ikke på tilståelse

Faren til Roman Protasevitj advarer imidlertid omverdenen mod at tro på hans "tilståelse".

Han er ikke i tvivl om, at sønnen er blevet tvunget til at udtale sig.

- Det er ikke hans ordvalg, det er ikke hans naturlige tonefald. Han virker meget reserveret, og man kan se, at han er nervøs, vurderer faderen.

I videoen siger Roman Protasevitj selv, at ”politifolkene behandler mig ordentligt og i henhold til loven”.

Men faren, der selv sidder i eksil i Polen, tror, at behandlingen har været alt andet end ordentlig:

- Det er meget sandsynligt, at hans næse er brækket, fordi dens form er ændret, og der er en masse pudder på spidsen af den, vurderer faren, Dmitri Protasevitj, ud fra videobillederne.