Udland

Oliegigant kuppet af klimaaktivister

To ud af de i alt 12 bestyrelsesposter er endnu ikke afgjorte.

Et af verdens allerstørste energiselskaber er i dag blevet overrumplet indefra. Exxon Mobil, der i årtier har været verdensførende i et hive olie og gas op af undergrunden, har fået to klimaaktivister i bestyrelsen.

Ved Exxons årlige generalforsamling onsdag lykkedes det den klimavenlige kapitalfond Engine No. 1 at få to pladser i bestyrelsen. Det skriver flere amerikanske medier og nyhedsbureauet Reuters.

To direktører ryger ud

Engine No. 1 har 0,02 procent af aktierne i Exxon og har siden december forsøgt at få virksomheden til at overveje sin rolle i en verden, der bevæger sig væk fra fossile brændstoffer.

Mens flere af verdens største energiselskaber forsøger at bevæge sig i en grønnere retning, har Exxon Mobil i store træk fastholdt en strategi baseret på olie og gas.

På trods af den umiddelbart lille aktieandel fik Engine No. 1 overtalt tilstrækkeligt med andre store investorer til, at to af Exxons egne måtte vinke farvel til bestyrelseslokalet. Blandt andet støttede flere pensionskasser forslaget.

I skrivende stund er to ud af de i alt 12 bestyrelsesposter endnu ikke afgjorte. Stemmer bliver fortsat talt op, og her har Engine No. 1 foreslået en tredje kandidat til bestyrelsen.

- Uanset udfaldet af denne afstemning, så er forandringer (i mere klimavenlig retning, red.) undervejs, sagde Charlie Penner, direktør for Engine No. 1, inden afstemningen onsdag.

Coronakrisen ramte hårdt

Exxon Mobil har hjemme i Texas, og er ifølge mediet Fortune USA's største børsnoterede olieselskab. Mellem 1996 og 2017 toppede virksomheden flere gange listen over verdens største selskaber målt på indtægter.

Under coronakrisen er Exxon Mobil for første gang kommet ud med et negativt årsregnskab siden 1998. I 2020 kunne virksomheden rapportere et tab på mere end 22 milliarder dollars. Til sammenligning kom virksomheden ud af 2019 med et overskud på mere end 14 milliarder dollars.

Samtidig med nyheden i USA har en oliegigant i Europa også fået en mavepuster. En hollandsk domstol besluttede onsdag, at Shell skal nedbringe sit Co2-udslip med 45 procent i forhold til niveauet sidste år. Det skal ske for at leve op til de klimamål, der er fastsat i Parisaftalen.

Kravet er markant højere end de 20 procent, Shell selv har sat sig som mål for 2030 sammenlignet med udledningerne i 2016.