Facebook vil ikke længere fjerne opslag om kontroversiel corona-teori

Det sociale medie har indtil nu slettet opslag, der pĂĄstod, at coronavirussen oprindeligt slap ud fra et laboratorie i Wuhan.

Facebook vil ikke længere fjerne opslag, der påstår, at coronavirussen opstod som følge af en ulykke på et laboratorie i Wuhan i Kina.

Det skriver CNN.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at USA’s præsident Joe Biden har bedt de amerikanske efterretningstjenester om at intensivere arbejdet med at udfærdige en rapport om virussens oprindelse.

- I lyset af de igangværende undersøgelser af covid-19’s oprindelse og i samråd med sundhedseksperter fjerner vi ikke længere påstande på vores platform om, at covid-19 er menneskeskabt, siger en talsperson fra Facebook til CNN.

Facebook vil fortsætte samarbejdet med sundhedseksperter for at følge trit med pandemiens udvikling - og vil regelmæssigt opdatere sine retningslinjer i takt med nye fakta om virussen, tilføjer talspersonen.

Smittede forskere

De fleste forskere har hidtil hældt til den teori, at virus har spredt sig naturligt fra flagermus via et andet pattedyr til mennesker.

Den alternative teori, som præsident Biden nu vil have undersøgt, er, at coronavirussen ved et uheld er sluppet ud fra laboratoriet Wuhan Institut for Virologi, hvor man netop forsker i flagermus og forskellige former for coronavirus.

Amerikanske efterretningskilder sagde søndag til avisen Wall Street Journal, at tre kinesiske forskere fra laboratoriet Wuhan Institut for Virologi blev indlagt på hospitalet allerede i november 2019 – uger før det første officielle tilfælde af coronavirus blev registreret 8. december.

Ifølge Wall Street Journal havde de tre forskere symptomer, der kunne passe ”både med covid-19 og med almindelige, sæsonbetonede sygdomme”.

- Nu vil man så gerne finde ud af, hvad de tre forskere fejlede. Det er sådan i Kina, at man også går på hospitalet, bare man har en smule feber eller en smule ondt i halsen. Så det er svært at vide, hvad der præcis ligger i det her, men det er det, man gerne vil have undersøgt, siger TV 2s Asien-korrespondent Christina Boutrup.

Fauci hælder til naturlig spredning

Den amerikanske regerings ledende sundhedsrådgiver Anthony Fauci siger, at de nye oplysninger fortjener at blive undersøgt til bunds.

Han understreger dog samtidig, at han selv tror mest pĂĄ teorien om naturlig spredning:

- De folk, der har undersøgt sagen, siger, at det mest sandsynlige er, at det stammer fra dyr, som har smittet videre til mennesker. Men det kan være noget andet, og det bliver vi nødt til at finde ud af. Derfor siger jeg, at jeg er fuld tilhænger af enhver efterforskning af virussens oprindelse, siger Anthony Fauci til tv-stationen CBS.

Kina langer ud efter USA

Kina har torsdag kritiseret USA's beslutning om at undersøge virussens oprindelse.

- Internationale eksperter har i fællesskab rost Kina for dets åbenhed og transparens i adskillige tilfælde. Alligevel tror visse folk i USA, i modstrid med videnskabelige fakta, hellere på egne tvivlsomme studier og egne inkompetente reaktioner og bliver ved med at kræve yderligere undersøgelser i Kina, siger Zhao Lijian, som er talsmand for Kinas Udenrigsministerium.

- Det her viser, at USA ikke interesserer sig for fakta eller sandhed eller seriøse, videnskabelige studier angående virussens oprindelse. Deres mål er at bruge pandemien til brændemærkning, politisk manipulation og ansvarsplacering, tilføjer talsmanden.

Verdenssundhedsorganisation WHO har tidligere konkluderet, at teorien om ”en hændelse i et laboratorium er ekstremt usandsynlig”.