Udland

Skuddrab hærger Sverige – helt i toppen i Europa

Organiserede kriminelles kamp om narkomarkedet og hævndrab bag stigningen i skuddrab i Sverige. Politikerne slås om bekæmpelsen.

Sverige ligger helt i top på listen over flest skuddrab i Europa, viser en ny rapport fra det kriminalpræventive råd i Sverige (Brå).

Rapporten sammenligner skuddrab i 22 lande i Europa i perioden 2000-2019 og er bestilt af den svenske regering.

Sverige er derudover det eneste land i Europa, hvor den dødelige vold med skydevåben er øget siden år 2000,viser rapporten.

Resultatet er entydigt. Sverige stikker ud – og ikke for det positive.

- Det er meget tydeligt, at den øgning, vi ser i Sverige, ikke kan ses andre steder i Europa, siger forskeren fra rapporten Klara Hradilova-Selin på dagens pressekonference, hvor rapporten blev præsenteret.

Organiseret kriminalitet bag stigningen

I begyndelsen af 00'erne lå Sverige i bunden af de europæiske lister, når det kommer til skuddrab. Men fra 2012 og frem er der sket en kraftig stigning. I de seneste fire år er det kun Kroatien, der har et højere antal skuddrab end Sverige målt i forhold til indbyggertal.

Rapporten fra Brå viser, at Sverige ligger på fire skuddræbte per million indbyggere. Det europæiske gennemsnit er ifølge rapporten på 1,6.

- Desværre bekræfter tallene, det vi allerede har set. Stigningen i Sverige er unik, siger politichef Håkan Jarborg på pressekonferencen.

Det indgik ikke i opgavebeskrivelsen til det kriminalpræventive råd at forklare, hvorfor tallene er, som de er.

I rapportens sidste kapital indgår dog tal, som kaster lys på problematikken. Otte ud af 10 skuddrab i Sverige er sket indenfor det kriminelle miljø. Der er koblinger til narkohandel, kriminelle bander og til gengældelsesangreb, hvor et skuddrab fører til et andet skuddrab og dermed starter en ond cirkel af hævnangreb.

12-årig pige skudt i drive-by

De svenske medier beskriver ofte nye hændelser. Den mest omtalte sag de seneste år drejer sig om et drab, hvor kuglen ikke ramte den person, den var tiltænkt.

En sommernat sidste år blev 12-årige Adriana skudt og dræbt i et drive-by skyderi ved en tankstation i Norsborg syd for Stockholm. En eller flere gerningsmænd åbnede ild fra en hvid bil, og Adriana blev ramt af en vildfaren kugle.

Hun var ifølge familien ude og lufte sin hund. Et 22-årigt bandemedlem er anholdt og mistænkt for mordet.

Den omfattende bandekriminalitet er kravlet op af den politiske dagsorden de seneste år. Drabet på 12-årige Adriana satte yderligere fart på debatten. Målinger viser, at de svenske vælgere anser bekæmpelsen af organiseret kriminalitet og den medfølgende vold som en topprioritet forud for regeringsvalget i Sverige til næste år.

Den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, siger, at det er vigtigt at få data på plads, og at regeringen er klar til at handle.

- Vi har bestemt os for, at Sverige ikke skal vænne sig til den her situation. Vi har set, at bandekriminaliteten har ført til vældig meget vold med skudvåben, og det skal presses tilbage, siger han i Expressen TV.

Skandale og ude af kontrol

Kritikken fra oppositionen er hård.

- Vi har en retspolitik, som har været alt for svag. Og vi har haft en indvandring, der har været en alt for stor, og en integration, som ikke har kunnet håndtere det, siger Moderaternes retspolitiske talsperson, Jonas Forssell, til nyhedsbureauet TT.

Lederen af Sveriges Demokraterne, Jimmie Åkesson, kalder situationen for en ”skandale” og beskriver en regering, som – ifølge ham – ”har kapituleret og totalt mistet grebet.”

- Alle de tiltag og såkaldte satsninger, som regeringen præsenterer, hjælper ikke. Kriminelle er ligeglade med, hvor mange pressekonferencer Mikael Damberg og Morgan Johansson holder, skriver han i et svar til Expressen med henvisning til de to ansvarlige ministre.

En betydelig del af den organiserede kriminalitet i Sverige har forankring i det svenske indvandrermiljø. Den svenske vicerigspolitichef, Mats Löfving, pegede sidste år på, at omkring 40 indvandrerklaner sidder på magten. Flere af banderne er ifølge eksperter centreret omkring stærke familie- og slægtsbånd.

Svag statsmagt i udsatte områder

Den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, peger på et svensk politi ramt af nedskæringer og en svag statsmagt i udsatte områder, som nogle af årsagerne til de mange skuddrab.

- Det må vi tage alvorligt og handle på. Men rapporten viser også, at lande som tidligere har haft problemer, er lykkedes med at vende udviklingen, og her i Sverige har Malmø de seneste år vist, at det er muligt at vende udviklingen i dødelig vold til lavere niveauer, siger indenrigsministeren.

Regeringen har blandt andet foreslået at øge antal af betjente med 5000, men indtil videre afvist et forslag fra oppositionen om at tillade anonyme vidner i retssager.