Udland

Eksrådgiver i afhøring: Boris Johnson ville lade sig smitte med corona på live-tv

Den fyrede toprådgiver Dominic Cummings har i dag forklaret parlamentet om de fejltagelser, som han var med til at begå i coronaens første måneder.

Storbritanniens første reaktion på coronasmitten sidste forår var en katastrofe, blandt andet fordi premierminister Boris Johnson ikke tog corona alvorligt.

Det forklarede premierministerens tidligere toprådgiver Dominic Cummings onsdag, da han blev afhørt af parlamentets Sundheds- og Videnskabskomite.

- I februar mente Boris Johnson, at det bare var en skræmmehistorie. Han mente, at det bare var en ny svineinfluenza, sagde Dominic Cummings.

Han forklarede, hvordan embedsmænd dengang var imod, at Boris Johnson personligt skulle lede møderne i regeringens særlige covid-gruppe. De frygtede, at Boris Johnson bare ville slå problemet hen med bemærkninger om, ”at det er bare en svineinfluenza, det er ikke noget vi behøver bekymre os om”.

Boris Johnson foreslog endda, at han selv skulle lade sig smitte med coronavirus for rullende tv-kameraer for at bevise, at det ikke var noget at bekymre sig om.

- Han foreslog, at han kunne få Chris Whitty (Storbritanniens cheflæge, red.) til at give ham en dosis smitte på live tv, så alle kunne se, at det ikke var noget at bekymre sig om. Det var ikke noget, der ville hjælpe en seriøs planlægning, sagde Dominic Cummings.

Undskyld, undskyld

Den tidligere toprådgiver blev fyret i november, og har siden været en vedholdende kritiker af Boris Johnson.

Det er helt tosset, at én som mig skulle sidde der. På samme måde er det helt tosset, at én som Boris Johnson skulle sidde der

Tidligere toprådgiver Dominic Cummings om den britiske regerings ledende kræfter

I foråret 2020 var han imidlertid stadig premierministerens nærmeste rådgiver – og derfor centralt placeret i den planlægning, som han nu kritiserer.

Det undskyldte han inderligt for, da han blev afhørt onsdag.

- Det var en del af mit job at udfordre tankegangen. Det gjorde jeg ikke ihærdigt nok. Jeg svigtede, og det undskylder jeg for, sagde han.

- Sandheden er, at de ledende ministre, embedsmænd og rådgivere som mig selv slet ikke levede op til den standard, som offentligheden har ret til at kræve af deres regering i sådan en krisesituation.

Håbede på flokimmunitet

Han forklarer den manglende handling fra regeringens side med to forhold.

For det første var den oprindelige strategi, at man ville satse på at opnå flokimmunitet i Storbritannien. For det andet ville regeringen undgå en nedlukning, fordi det ville gå hårdt ud over økonomien.

Tanken om flokimmunitet var så udbredt, at kabinetssekretær Mark Sedwill i marts foreslog, at regeringen skulle anbefale, at befolkningen skulle samles til fester for at smitte hinanden i en fart, så flokimmuniteten kunne fremskyndes.

- Det var endda en ide, som han havde fået fra folk fra sundhedsmyndighederne. Jeg måtte indvende, at det ville koste mange tusinde mennesker livet, tilføjede Dominic Cummings.

Han forklarede samtidigt, at man ikke mente, den britiske befolkning ville acceptere en nedlukning – og at det i øvrigt ikke ville blive nødvendigt.

- På det tidspunkt mente ikke bare premierministeren, men de fleste medlemmer af regeringen, at den virkelige fare ville være en overreaktion, der ville gå ud over økonomien, sagde han.

Først i marts ændrede regeringen indstilling, og Boris Johnson gav den 23. marts offentligheden besked om, at Storbritannien skulle lukke ned.

I april blev han selv smittet – ikke med vilje og ikke på live tv – og blev alvorligt syg.

"Helt tosset"

Dominic Cummings var del af Boris Johnsons inderkreds indtil efteråret. I november blev han fyret efter en grov overtrædelse af coronareglerne om at holde sig i nærheden af sin bopæl.

I dag er det hans holdning, at hverken Boris Johnson eller han selv har format til at lede landet:

- Det er helt tosset, at én som mig skulle sidde der. På samme måde er det helt tosset, at én som Boris Johnson skulle sidde der, sagde han til parlamentets Sundheds- og Videnskabskomite.