Tre syge forskere giver nyt liv til omdiskuteret corona-teori

Det er aldrig fastslået med sikkerhed, hvordan coronavirus opstod. Nu kræver forskere nye undersøgelser.

Nye amerikanske efterretningsoplysninger har styrket teorien om, at coronavirus ved et uheld blev spredt fra et forskningslaboratorium i den kinesiske by Wuhan.

Amerikanske efterretningskilder siger til avisen Wall Street Journal, at tre kinesiske forskere fra Wuhan Institut for Virologi blev indlagt på hospitalet allerede i november 2019 – uger før det første officielle tilfælde af coronavirus blev registreret 8. december.

Ifølge Wall Street Journal havde de tre forskere symptomer, der kunne passe ”både med Covid-19 og med almindelige, sæsonbetonede sygdomme”.

Det er endnu ikke fastslĂĄet med sikkerhed, hvordan coronavirussen opstod i Wuhan.

De fleste forskere hælder til den teori, at virus har spredt sig naturligt fra flagermus via et andet pattedyr til mennesker. Men den alternative teori er, at virus ved et uheld er sluppet ud fra Wuhan Institut for Virologi, hvor man netop forsker i flagermus og forskellige former for coronavirus.

Den teori vil stå markant stærkere, hvis forskerne på instituttet faktisk var de første i Wuhan til at blive smittet.

Det skal undersøges nærmere

Den amerikanske regerings ledende sundhedsrådgiver Anthony Fauci siger i en kommentar til de nye oplysninger, at de fortjener at blive undersøgt til bunds. Han understreger samtidigt, at han selv tror mest på teorien om naturlig spredning:

- De folk, der har undersøgt sagen, siger, at det mest sandsynlige er, at det stammer fra dyr og har smittet videre til mennesker. Men det kan være noget andet, og det bliver vi nødt til at finde ud af. Derfor siger jeg, at jeg er fuld tilhænger af enhver efterforskning af virussens oprindelse, siger Anthony Fauci til tv-stationen CBS.

I Kina har de amerikanske efterretningsoplysninger vakt vrede:

- Det er en fuldstændig løgn. Disse påstande er helt grundløse. Laboratoriet kender ikke noget til disse påstande og ved ikke, hvor ideen kommer fra, siger Yuan Zhiming, der er divisionsdirektør på Wuhan Institut for Virologi, til den kinesiske avis Global Times.

Forskere afviste teori

De forskellige teorier om, hvor og hvordan coronavirus er opstĂĄet, har floreret lige siden sygdommen blev kendt omkring nytĂĄr 2019/2020.

Allerede i februar skrev en kinesisk forsker, Botao Xiao, at ”coronavirus sandsynligvis stammede fra et laboratorium i Wuhan”. Han trak dog senere sin forskningsartikel tilbage, efter de kinesiske myndigheder havde slået fast, at der ikke var sket noget uheld på Wuhan Institut for Virologi.

Det havde dog langt større gennemslagskraft, da en gruppe af internationale topforskere skrev i videnskabsmagasinet Lancet, at de var enige om at fastslå, at coronavirus var opstået i naturen.

- Vi står sammen om en stærk fordømmelse af alle konspirationsteorier om, at coronavirus ikke skulle have en naturlig oprindelse, skrev de 27 forskere i artiklen.

Den konklusion blev senere bakket op af Verdenssundhedsorganisation WHO, der – ganske vist i tæt samarbejde med kinesiske forskere - havde foretaget undersøgelser i Wuhan.

WHO konkluderede, at teorien om ”en hændelse i et laboratorium er ekstremt usandsynlig”.

Mike Pompeo holdt fast

Den amerikanske regering holdt dog fast pĂĄ teorien om, at pandemien udsprang fra et kinesisk laboratorium.

- Det er overvældende beviser for, at det begyndte der. Husk, at Kina har en historik med at smitte hele verden, og en historik med at drive laboratorier, der ikke lever op til internationale standarder. Det er ikke første gang, verden bliver udsat for virus på grund af fejl begået i kinesiske laboratorier, sagde den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo i maj 2020 til tv-stationen ABC.

Siden er oplysninger om de syge laboratorie-forskere i Wuhan piblet frem i forskellige, vestlige medier, og er med oplysningerne i Wall Street Journal blevet mere konkrete end nogensinde.

Nu har en ny gruppe på 18 forskere offentliggjort et læserbrev i videnskabsmagasinet Science, hvor de når frem til en anden konklusion end deres 27 kolleger i Lancet.

- Teorierne om et uheld, der gav et udslip fra et laboratorium, og teorien om smitte fra dyr til mennesker er begge levedygtige, konkluderer de.