Udland

Tusindvis ramt af sjælden sort svamp, mens Indien passerer trist milepæl

Mens Indien netop har registreret 300.000 døde med coronavirus, er en aggressiv svampeinfektion begyndt at sprede sig.

Over 8800 indere er de seneste måneder blevet smittet med en farlig svampeinfektion kaldet mucormycosis eller sort svamp. Det skriver BBC.

Stigningen i antallet af tilfælde kan ifølge flere læger kobles sammen med coronavirus.

Ved behandling af alvorligt syge covid-19-patienter bruges der binyrebarkhormon. Binyrebarkhormon reducerer betændelse i lungerne hos coronapatienter, men det skader samtidig immunsystemet.

Derfor ses infektion med sort svamp efter et behandlingsforløb, oftest mellem 12 til 18 dage efter patienter er kommet sig.

Sort svamp angriber normalt næsen, øjnene og til tider hjernen.

I visse tilfælde kan patienter kun reddes ved at få fjernet et øje eller deres underkæbe, inden den aggressive svampeinfektion når hjernen.

Særligt diabetikere er i risikozonen for at blive ramt af mucormycosis, fordi deres immunforsvar i forvejen er svækket.

Høj dødelighed

I delstaterne Gujarat og Maharashtra er over halvdelen af de 8800 registreret smittet. Mindst 15 andre delstater har registreret mellem otte og 900 tilfælde, og derfor har Indiens kategoriseret sort svamp som en epidemi.

På Maharaja Yeshwantrao Hospital i den centrale indiske by Indore er antallet af smittede med sort svamp steget fra otte til 185 på bare få uger.

Hvad er sort svamp?

Mucormycosis – også kaldet sort svamp – er en livstruende infektion, som særligt rammer mennsker med diabetes.

Den har en overordnet dødelighedsrate på 50 procent og angriber normalt næsen, øjnene og til tider hjernen. Hurtig diagnose og behandling er afgørende for at overleve infektionen.

Infektionen behandles med svampedræbende medicin, der tages intravenøst. I visse tilfælde kan patienter kun reddes ved at få fjernet et øje eller deres underkæbe, inden den aggressive svampeinfektion når hjernen.

I den danske litteratur er kun få tilfælde rapporteret.

Over 80 procent af 185 smittede er blevet akut opereret, siger VP Pandey, der er direktør på hospitalet.

- Den sorte svampeinfektion er nu blevet mere udfordrende end covid-19. Hvis patienter ikke behandles i tide og ordentligt, kan dødeligheden gå op til 94 procent, siger dr. Pandey.

1,7 ud af 1 million

Sort svamp er en sjælden infektion, der ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder rammer 1,7 ud af en million mennesker.

Imidlertid viser det sig, at infektionen er mere udbredt i Indien. Et studie viser, at sort svamp er 70 procent mere udbredt her end i resten af verden.

Der er flere forklaringer. Der er blandt andet et større antal ”ukontrollerede diabetikere” i landet og færre får regelmæssige lægetjek. Det fremgår af studiet, der er lavet af indiske mikrobiologer.

Ingen grund til bekymring, vurderer dansk læge

Ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, har tidligere sagt til TV 2, at mucormycosis er en meget sjælden sygdom i Danmark, og at der ikke er nogen sikker sammenhæng mellem den og covid-19 herhjemme.

Lars Østergaard peger også på, at de markant flere tilfælde i Indien blandt andet kan forklares med, at mange i landet i forvejen har et svagt immunforsvar på grund af dårlig ernæring.

- Hvis de samtidig er svækket af covid-19 og diabetes, er de ekstra udsat, sagde han til TV 2.

26,8 millioner smittetilfælde

Coronaepidemien hærger stadig i Indien, og landet har mandag passeret 300.000 coronarelaterede dødsfald under pandemien.

Det sker, efter at der i løbet af det seneste døgn er registreret yderligere 4454 dødsfald, så det samlede antal døde nu er oppe på 303.720.

Det oplyser landets sundhedsministerium.

Samtidig er der i løbet af de seneste 24 timer registreret endnu 222.315 smittetilfælde. Det bringer det samlede antal smittede i det store land med næsten 1,4 milliarder indbyggere op på knap 26,8 millioner.