Udland

Der var KGB-agenter ombord på flyet, siger Ryanair-direktør efter nødlanding

Ryanair-direktøren kalder det en skræmmende oplevelse for passagerer og personale at lande i Hviderusland.

Den hviderussiske regering var dybt involveret, da et Ryanair-fly søndag blev omdirigeret og påbudt at lande i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Det mener Ryanairs administrerende direktør, Michael O'Leary.

- Det her var et eksempel på en statssponsoreret kapring. Statssponsoreret pirateri, siger Michael O'Leary ifølge Reuters til irsk radio.

Efter landingen i Minsk blev den hviderussiske journalist og oppositionsaktivist Roman Protasevit, der var ombord på flyet, anholdt og tilbageholdt i Hviderusland.

- Vi mener, at der også var nogle KGB-agenter ombord på flyet, siger den administrerende direktør.

Den irske udenrigsminister, Simon Coveney, deler tilsyneladende Michael O'Learys opfattelse:

- Fem eller seks personer forlod flyet, men kun en af dem blev arresteret – det kan indikere, at de andre var fra efterretningstjenesten, siger han.

Skræmmende oplevelse

Direktøren beskriver videre episoden som meget skræmmende for personale og passagerer, der blev holdt tilbage af bevæbnede vagter, mens deres ting blev undersøgt.

Ifølge Michael O'Leary var Roman Protasevit ledsaget af en kvinde, der også blev tilbageholdt i Minsk.

Litauens præsident, Gitanas Nauseda, sagde sent søndag på et pressemøde, at kvinden ikke var ombord på flyet, da det fik lov til at forlade Minsk igen.

Præsidentens ordre

Ifølge hviderussisk stats-tv var det efter personlig ordre fra den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, at to kampfly gik på vingerne for at eskortere Ryanair-flyet ned, da det var i hviderussisk luftrum søndag eftermiddag.

Omverdenen har siden søndag fordømt Hviderusland for deres indgreb, og EU truer med nye sanktioner.

Imens har Hviderusland meldt ud, at de vil nedsætte en kommission, der skal undersøge omstændighederne omkring situationen. Det oplyser det russiske nyhedsbureau RIA ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Flyselskab dropper flyvninger over Hviderusland

Ryanair-flyet var på vej fra Grækenlands hovedstad Athen til Litauens hovedstad, Vilnius. Kort før flyet kom ind i litauisk luftrum, blev det tvunget til at mellemlande i Minsk.

Ryanair vil nu overveje, om de vil flyve over Hviderusland i fremtiden, siger Michael O'Leary.

Det lettiske flyselskab AirBaltic siger allerede nu stop for at lade deres fly flyve ind over Hvideruslands luftrum, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Stemplet som ekstremist

26-årige Roman Protasevitj har været efterlyst i Hviderusland, hvor han har været redaktør på oppositionens medie, Nexta.

Mediet har spillet en vigtig rolle i at mobilisere folk under den seneste tids omfattende demonstrationer mod præsident Lukasjenko, der er kendt som "Europas sidste diktator", og som har siddet på præsidentposten siden 1994.

Lukasjenko og hans regime har slået hårdt ned på oppositionen, og Protasevitj er stemplet som "ekstremist" af styret.

Hvor Protasevitj befinder sig nu, er uvist.