Udland

Forskere har fundet ny coronavirus, der stammer fra hunde

Virustypen blev opdaget i en prøve fra et barn med lungebetændelse. Men det er endnu uvist, om den kan gøre mennesker syge.

En gruppe forskere har fundet en ny type coronavirus, som stammer fra hunde, og som kan smitte mennesker.

Det viser et nyt studie, som er publiceret i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases.

Der er stadig mange uvisheder forbundet med den nye coronavirus med navnet CCoV-HuPn-2018, men forskerne mener ikke, at virussen vil være årsag til en ny pandemi.

På nuværende tidspunkt kan forskerne heller ikke sige med sikkerhed, at det var en hund, der bragte smitten videre til et menneske.

Der er også den mulighed, at hunden har smittet et andet dyr, hvorfra smitten så har spredt sig til mennesker. Men ifølge forskerne er det mest sandsynligt, at en hund er smittekilden, skriver The New York Times.

Det vil i så fald være det første kendte tilfælde. Indtil nu har der nemlig ikke været nogen beviser for, at coronavirus i hunde kan overføres til mennesker.

FAKTA: Coronavirus

Coronavirus er en fælles betegnelse for en type virus.

Virussens navn kommer fra det latinske ord for krone, corona, fordi viruspartiklernes omrids ligner en kongekrone.

Coronavirusser findes i naturen hos dyrearter verden over.

Når man opdager en ny type virus, får den sit eget navn – for eksempel SARS-CoV-2.

I dag kender man kun til syv forskellige typer coronavirus, der er vandret fra dyr til mennesker. Udover SARS-CoV-2, der forårsager covid-19, er det blandt andet coronavirusserne, der forårsager SARS, MERS og almindelig forkølelse.

Mange af disse virusser menes at stamme fra flagermus, hvorfra de er blevet overført til mennesker - enten direkte fra flagermus eller gennem et andet dyr.

Opdagelse overraskede forskere

Forskerne opdagede virussen CCoV-HuPn-2018 ved et tilfælde, da de analyserede prøver fra et barn med lungebetændelse i Malaysia i 2018.

Det skete i forbindelse med udviklingen af en test til at kunne påvise mange forskellige typer af coronavirusser.

Da forskerne undersøgte prøver fra yderligere 300 patienter i Malaysia, der havde haft lungebetændelse, fandt de yderligere otte tilfælde af virussen.

- Jeg tænkte: "Der er noget galt". Man har ikke ment, at hundecoronavirusser kunne overføres til mennesker. Det er aldrig blevet rapporteret før, siger en af forskerne bag studiet, virolog Anastasia Vlasova, til NPR.

Da forskerne undersøgte virussen nærmere, opdagede de en helt særlig mutation, som man ikke før har set i coronavirusser i hunde. Den er til gengæld kendt fra coronavirusser i mennesker.

- Det er en mutation, der er meget lig den, der tidligere er fundet i SARS-coronavirus og i versioner af SARS-CoV-2, og som optrådte meget hurtigt efter dens overførsel til mennesket, siger Vlastova til NPR.

Hun formoder derfor, at den pågældende mutation hjælper hundevirussen med at smitte eller overleve inde i mennesker. Og måske det kan være et afgørende skridt for, at coronavirusser kan klare springet fra dyr til mennesker.

Tidlig viden kan bremse pandemi

Ligesom det endnu ikke er bevist, at den nyopdagede coronavirus har smittet fra hund til menneske, er det heller ikke påvist, at den pågældende virustype kan smitte fra menneske til menneske.

Det kan heller ikke fastslås, om virussen var skyld i lungebetændelsen hos patienterne i Malaysia, eller om den har skyldtes en anden infektion.

Men selvom der stadig er en del uvisheder forbundet med studiet, mener forskerne bag, at deres opdagelser understreger behovet for, at man mere proaktivt leder efter virusser, der kan vandre fra dyr til mennesker.

- Jeg synes, at hovedbudskabet her er, at de her ting formentlig sker over hele verden, hvor mennesker kommer i kontakt med dyr, især ved intens kontakt, og at vi ikke opdager det, siger epidemiolog Gregory Gray fra Duke University til The New York Times.

Der er derfor meget at hente ved at søge efter endnu ukendte virusser, forklarer han.

- Hvis vi kan fange dem tidligt og finde ud af, at de her virusser er i stand til at overleve i mennesker, kan vi sætte ind mod dem, inden de bliver en pandemisk virus, siger Gregory Gray.