Boris Johnsons tidligere rĂĄdgiver langer ud efter ham igen

Siden han forlod kontoret med sin papkasse i hånden, har Dominic Cummings erklæret krig mod sin tidligere chef.

Nogle ægteskaber ender dårligt. Og andre ender endnu værre.

Det sidste må siges at gøre sig gældende, når det kommer til forholdet mellem den britiske premierminister Boris Johnson og hans forhenværende rådgiver Dominic Cummings.

Efter en tid med flere anklager mod sin tidligere chef, langede Cummings lørdag i en række tweets på ny ud efter den regering, han tidligere arbejde for.

Her beskyldte Cummings en række ministre for i starten af coronapandemien at bakke op om en flokimmunitetsstrategi for senere at benægte at have gjort det.

- Jeg er overrasket over, hvor mange opportunister der har gentaget Hancocks (britisk sundhedsminister, red.) sætning om, at flokimmunitet ikke var strategien, når flokimmunitet i september bogstavelig talt var den officielle strategi i alle dokumenter/grafer/møder, indtil den blev droppet, skriver Dominic Cummings.

Samtidig påstår Cummings, at man muligvis kunne have undgået landets første nedlukning, hvis ”kompetente” mennesker havde ledt landet. Storbritannien kunne i hvert fald have undgået anden og tredje nedlukning, lyder Cummings påstand videre.

Beskyldningerne afvises dog af en af regeringens talsmænd, der siger, at ”flokimmunitet aldrig har været et politisk mål eller del af regeringens coronastrategi.”

Briterne venter til onsdag

Anklagerne kommer, fĂĄ dage inden Dominic Cummings onsdag skal vidne foran en covid-19-kommission i det britiske parlament.

En optræden, The Guardian kalder ”årets parlamentariske begivenhed”, som kan ”besegle Boris Johnsons skæbne”.

Her vil Cummings, skriver avisen, fremlægge beviser, der kaster lys på Johnsons rolle i covid-19-relaterede beslutninger, som kritikere mener, kan have kostet mange tusinder af menneskeliv.

Cummings har ifølge The Guardian rustet sig til tænderne med afslørende sms’er, emails og WhatsApp-beskeder i opgøret mod sin tidligere chef.

En skilsmisse til forsiderne

Cummings og Johnsons skilsmisse ramte de britiske forsider tilbage i november, da den politiske strateg forlod Downing Street 10 gennem fordøren med en papkasse i favnen.

Rådgiverens utidige exit skete efter pres fra flere toppolitikere og vrede borgere, der krævede ham fyret for at bryde sin coronaisolation i slutningen af marts 2020.

Her kørte Cummings fra London til sine forældres hjem i Nordengland. Den 400 kilometer lange køretur fandt sted, mens Cummings var i selvisolation, og hans kone havde symptomer på covid-19.

Siden Cummings forlod Downing Street med sin papkasse, har forholdet mellem Cummings og hans tidligere chef mildest talt været køligt.

Efter Dominic Cummings blev fyret, har bĂĄde direkte og anonyme beskyldninger mod Boris Johnson fundet vej til de britiske medier.

Senest i april, hvor Boris Johnson anklagede Cummings for at lække ødelæggende information om ham i forbindelse med en styrtende dyr renovering af embedsboligen i Downing Street 10.

Her beskyldes Johnson for at have overtrĂĄdt loven ved at lade en rigmand betale regningen. En pĂĄstand premierministeren har afvist i Underhuset.

Landets valgkommission har dog startet en undersøgelse og siger ifølge BBC, at der er grund til at tro, at der skete lovbrud.

Imens den sag undersøges, kan briterne nu vente til parlamentshøringen onsdag for at se, hvad Dominic Cummings' næste træk i skilsmissens efterspil bliver.