Udland

Voldtægt bruges som et våben i Etiopien: - Der er praktisk talt tale om folkedrab

Voldtægterne, som går ud over piger helt ned til otte år, begås systematisk af mænd i uniform, lyder det fra FN.

Store, skarpe sten og over syv centimeter lange søm. Beskidte plasticposer og brugte kondomer.

Det er noget af det, lægerne har fundet i unge etiopiske kvinders underliv, efter at de er blevet voldtaget af soldater i Tigray-provinsen i det nordlige Etiopien.

Der er praktisk talt tale om folkedrab

Etiopisk læge til CNN

Voldtægterne bliver anvendt helt systematisk i den borgerkrig, der præger Etiopien lige nu, hvor soldaterne forsøger at "ændre på kvindernes blodlinje" for at "rense dem".

Det fortæller den etiopiske læge Tedros Tefera til CNN:

- Der er praktisk talt tale om folkedrab, siger han.

En række kvinder fortæller nu anonymt i flere internationale medier om soldaternes seksuelle overgreb, der har efterladt dem både gravide og skræmte på livet.

- De tog mit barn

En af kvinderne har blødt uafbrudt i en måned. Blødningen vil ikke stoppe.

Hun er blevet voldtaget af fem soldater, som bandt hende fast til et træ, selvom hun forsøgte at flygte ud i de etiopiske marker. Efter tre dage måtte hun kravle derfra, ude af stand til at gå et eneste skridt selv.

En anden ung kvinde fortæller, at hun sammen med sin bedstemor blev voldtaget af flere soldater:

- De tog mit barn fra mig. Jeg bad ham og sagde, at han kunne gøre, hvad han ville med mig, men at han skulle lade mit barn være.

En tredje kvinde er ikke længere i stand til at kontrollere sin blære, efter at hun blev voldtaget af fem soldater fra henholdsvis Etiopien og Eritrea.

Det er det britiske medie Sky News, der har fået adgang til at besøge kvinderne på et hospital, der behandler voldtægtsofre, i den etiopiske by Adigrat i den nordlige Tigray-provins.

Provinsen har ellers været lukket land for journalister, og internettet har været slukket, siden konflikten mellem den etiopiske centralregering og oprørsbevægelsen i Tigray, TPLF, for alvor brød ud i begyndelsen af november.

Perspektiv

Forstå konflikten i Etiopien

Etiopiske tropper i byen Adigrat i marts.

Tusindvis er døde, og millioner er på flugt. Men hvorfor er der krig mellem centralregeringen i Addis Ababa og Tigray? 

I september trodsede oprørsbevægelsen i Tigray, TPLF, den føderale regering og afholdt sit eget valg. Det førte til konflikt mellem de to parter, og 4. november indsatte landets premierminister Abiy Ahmed så militære styrker i regionen, samtidig med at han erklærede seks måneders undtagelsestilstand i regionen.

Siden er der rapporteret om voldsomme massakrer, voldtægter og seksuel vold og plyndringer.

Langt størstedelen af de over 200 voldtægtsofre, der har henvendt sig på hospitalet i Adigrat i løbet af bare to måneder, er nu efterladt gravide, ligesom mange af dem er blevet smittet med HIV.

Men hospitalet har hverken kapacitet til at behandle kvindernes brækkede knogler eller tilbyde dem den abort, de ønsker:

- Sundhedssystemet er fuldstændigt kollapset, lyder det fra en af hospitalets læger, der erkender, at kvindernes behov for hjælp for længst har oversteget kapaciteten i provinsen.

- Voldtægter begås af mænd i uniform

Der er dog intet, der tyder på, at de seksuelle overgreb vil blive færre, mens den blodige konflikt fortsætter.

Ofte sker voldtægterne ikke bare systematisk, men også offentligt

Johannes Lang, seniorforsker ved DIIS

Der er nemlig ingen tvivl om, at voldtægterne bliver brugt som et krigsvåben i den etiopiske borgerkrig – og størstedelen af dem bliver begået af mænd i uniform fra begge sider af konflikten.

Sådan sagde FN-talsperson Mark Lowcock ved en briefing i FN ifølge Reuters.

Der er tale om piger helt ned til otte år og kvinder helt op til 70, siger han.

Selvom FN fastslår, at soldaterne voldtager ganske systematisk, er det svært at fastslå omfanget af sager, blandt andet fordi mange af kvinderne er for traumatiserede og for utrygge til at stå frem.

Ifølge The Guardian er lidt over 500 voldtægter officielt blevet anmeldt i Etiopien siden november, men det reelle antal forventes at være betydeligt højere.

Kvindernes adgang til hjælp er dog begrænset, for soldaterne har også kastet sig over de fleste af provinsens hospitaler, som ifølge Læger Uden Grænser enten er vandaliserede, plyndrede eller brændt helt ned til grunden.

Medarbejdere fra nødhjælpsorganisationen har fundet hospitalerne tomme med knuste ruder, smadrede iltapparater og ultralydsscannere og patientjournaler spredt ud over gulvene. I marts var konklusionen, at kun 13 procent af cirka 100 klinikker i Tigray fungerer, som de skal.

Derfor har både Læger Uden Grænser og FN nu opfordret alle soldater til at respektere nødvendigheden af at holde hospitalerne åbne.

Familien tvunget til at være vidner

Mange af voldtægterne sker i fuld offentlighed "foran familien, foran kvindens mand, foran alle", som en kvinde i Tigray-regionen beskriver det over for The Guardian.

Og det gør voldtægter ekstremt effektive i krigssituationer, fordi de spreder store mængder frygt og angst hos fjenden, fortæller seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Johannes Lang til TV 2:

- Ofte sker det ikke bare systematisk, men også offentligt, og så er det ikke kun kvinden, men også familien, der er tvunget til at være vidne til det.

- Bagefter skal de leve med den skam, at de ikke kunne forhindre det, og det ødelægger både relationer og sætter dybe, dybe spor i samfundet, siger han.

Desuden er mange af kvinderne nu efterladt gravide efter voldtægterne.

En måde at føre krig på

Voldtægter som et redskab i krig har vi set eksempler på i årtusinder, men det var folkedrabet i Rwanda i 1994, der for alvor fik verdens øjne op for, at det også sker systematisk og bruges aktivt som et militært redskab i vores tid, fortæller Johannes Lang.

- Indtil krigene i det tidligere Jugoslavien og Rwanda var voldtægt i højere grad anset som en del af krigens brutalitet, men ikke som en kerne i krig, siger han og fortsætter:

- Men med de etniske konflikter i 90’erne fik verden forståelsen af, at voldtægter ikke bare er en sidekonsekvens, men faktisk en hel måde at føre krig på.

Ifølge seniorforskeren handler det både om at ødelægge fjendens samfund, men også om vrede og hævntørst – og så handler det helt basalt om at forhindre fjenden i at få flere børn.

- Kvinden er den livgivende krop. Derfor har man også tidligere brugt voldtægter ved etniske udrensninger. Man forsøger at blokere kvinden fra at føde børn med sine egne, siger Johannes Lang.

Til CNN fortæller en kvinde, der nu er blevet gravid, også om, hvordan hendes voldtægtsmand skubbede hende og sagde, at hun som kvinde fra Tigray ingen nævneværdig kultur eller historie har.

- Han sagde: "Jeg kan gøre, hvad jeg vil med dig, og ingen vil gå op i det".

Den etiopiske regering fastholder selv, at den har nultolerance over for seksuel vold, og at sagerne vil blive undersøgt.

International bekymring

Allerede i november, da konflikten brød ud, slog flere internationale organisationer alarm.

I løbet af foråret har bekymringen taget til, og beretningerne om stigende seksuel vold mod kvinder har både fået Amnesty International, FN og Læger Uden Grænser til at udtrykke stor bekymring.

Den danske udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen (S), har tidligere på måneden udtalt, at han er "fuldstændigt rystet" over historierne fra Tigray, der "tyder på, at voldtægt og seksuelle overgreb anvendes systematisk som våben".

Derfor har Danmark nu besluttet at bidrage til FN’s arbejde med at forhindre seksuel vold mod kvinder og piger i Etiopien med ti millioner kroner.