Coronavirus

Svenske intensivafdelinger under massivt pres - regeringen opfordres til at bede Danmark om hjælp

Efter fornyet pres vil den svenske regering nu "hurtigst muligt" analysere situationen.

Personalet på de svenske intensivafdelinger er hårdt presset efter en lang periode med travlhed og underbemanding under coronapandemien.

Men selvom repræsentanter fra hospitalerne gentagne gange den seneste tid har opfordret til at bede om hjælp fra for eksempel Danmark, har Sverige endnu ikke kontaktet sine nordiske nabolande.

Nu går organisationen Sveriges Kommuner og Regioner (SKR) ind i sagen, og i et brev til regeringen opfordrer de til at sende en formel anmodning til de nordiske naboer om udlån af intensivpersonale hen over sommeren.

Hvis det svenske sundhedsvæsen skal have hjælp, kræver det nemlig, at regeringen eller myndighederne formelt anmoder om den.

- Sverige har haft en vældig stor belastning under pandemien, ikke mindst det seneste halve år, og vores belægning på intensivafdelingerne ligger lige nu på 140 procent af, hvad den normalt gør, siger Emma Spak, chef for sundhed og sygehusvæsen hos SKR, i et interview med TV 2.

Organisationen ønsker at låne "kvalificeret personale" fra nabolandene for at sikre, at regionerne kan levere den nødvendige pleje på intensivafdelingerne, mens det svenske sundhedspersonale får ferie.

På nuværende tidspunkt kan svenskerne ikke oplyse, hvor mange lægefaglige personer det drejer sig om.

Vil hasteanalysere situation

Tidligere i denne uge fastslog den svenske socialstyrelse over for TV 2, at myndighederne ingen planer havde om at anmode nabolandene om hjælp. Men styrelsen anerkendte, at Sverige står i en alvorlig situation.

I en skriftlig kommentar til SVT lyder det nu fra socialminister Lena Hallengren, at regeringen ikke vil tøve, hvis der skal gøres mere for at sikre bemandingen.

- Regeringen har modtaget brevet fra SKR og analyserer det nu hurtigst muligt. For regeringen er det vigtigt, at intensivplejen er sikret, og at det personale, der i mere end et år har gjort en helt utrolig indsats, kan komme sig, skriver socialministeren.

Over for TV 2 understreger Emma Spak, at der ikke er nogen tid at spilde.

- Der er behov for, at det sker hurtigt. Sommeren er her snart, siger hun.

Den svenske regering har ifølge Emma Spak undskyldt sig med, at de nordiske lande kun har en aftale om at samarbejde ved akutte katastrofesituationer, og at de betingelser ikke er opfyldt. Men en anmodning om længerevarende støtte hen over sommeren ligger uden for dette samarbejde, argumenterer hun.

Danske læger står klar

Kommer der en formel anmodning fra Sverige, står de danske læger klar med en hjælpende hånd.

Det fastslog formanden for de danske intensivlæger, Joachim Hoffmann-Petersen, tidligere på ugen over for TV 2.

- Der er afdelinger i Danmark, der har ydet en kæmpe indsats. Men ingen har været belastet i bund, og det er mit klare indtryk, at vi sagtens kan finde frivillige til at tage afsted. Vi kan have minibusser klar inden for et døgn.

Samme budskab overleverede han til sine svenske kollegaer, og her er man glad for den danske velvillighed.

- Det giver forhåbninger, og det er også det, vi har fået indikationer på. At der skulle findes et potentiale i Danmark og måske Norge, siger Emma Spak.

I december tilbød både Finland og Norge at aflaste svenske sygehuse ved at tage imod patienter med coronavirus eller sende personale til de pressede hospitaler. Men også dengang takkede Sverige nej.

Hårdt presset

Mens smitten med coronavirus falder over store dele af Europa, er den siden marts steget så voldsomt i Sverige, at det er et af de lande i Europa med den største stigning i antallet af smittede.

Og selvom antallet af coronapatienter er faldet de seneste uger, er presset på intensivafdelingerne fortsat højt.

- Vi er allerede langt ude over, hvad vi kan klare, har Anette Nyberg, overlæge på Alingsås Hospital vest for Gøteborg, udtalt til SVT.

Lige nu er 250 coronapatienter indlagt på intensivafdelinger i Sverige. Til sammenligning er der på den danske side af Øresund lørdag indlagt 32 coronapatienter på intensiv.

I alt har der været 1.058.341 smittetilfælde i Sverige siden pandemiens begyndelse, og 14.366 er døde med covid-19 i Sverige.