Udland

Millioner af mus gør jorden levende i Australien – nu kommer slangerne

I månedsvis har enorme flokke af mus hærget det østlige Australien. De nærmer sig storbyen Sydney og frygtes at føre en slangeplage med sig.

Det kunne lyde som plottet til en af de gyser- eller katastrofefilm, der virker så urealistiske, at det er svært at tage dem alvorligt.

Men i Australien er det virkelighed.

Efter musene kommer slangerne

Gerard Dallow, ekspert i skadedyrsbekæmpelse

Milliarder af mus i gigantiske flokke trænger ind overalt, æder alt de kommer i nærheden af og bider folk i fødderne.

Dyrene er nu på vej mod storbyen Sydney, og myndighederne har indkøbt 5000 liter af den stærke rottegift Bromadiolon i et forsøg på at dæmme op for musene.

Plagen begyndte allerede i marts i de mere tyndt befolkede områder af New South Wales.

I marts måned dokumenterede en indbygger i byen Gilgandra cirka 300 kilometer nordvest for Sydney, hvordan et levende tæppe af mus bevægede sig uden for hendes gård.

Og hvordan de gik til angreb på de netop høstede afgrøder.

Her har de invaderet en kornsilo.

Her er en enkelt dags fangst i byen Dubbo.

Siden udbruddet i marts er plagen også blevet registreret nærmere storbyen Sydney.

18. maj forsøgte en indbygger i byen Dubbo for eksempel at drukne så mange mus som muligt på en gang i en gigantisk hjemmelavet fælde.

Og ifølge den australske tv-kanal 10 News risikerer musene at vælte ind i Sydney til august.

- En plage af mus, der har lammet bønder i New South Wales, kan invadere Sydney i august, og der er observationer i de vestlige forstæder. Gnaverne har plaget byer som oplevede en god høst. Australiens Videnskabsagentur venter, at plagen vil toppe i det sene efterår, skriver 10 News på Twitter.

Lidt længere sydpå, i hovedstaden Canberra, er folk allerede begyndt at hamstre musefælder, skriver avisen Canberra Times.

Andre steder er fælderne allerede væk. Billedet herunder er taget 160 kilometer vest for Sydney.

De mange mus kommer efter et usædvanligt regnfuldt år i New South Wales, hvor høsten har været langt over normalen.

Og det er de bugnende marker og fyldte kornlagre, der har givet musene ideelle betingelser, fortæller Michael Payten, der er landmand i Canowindra, hvor museplagen først viste sig.

- Vi havde et rigtig godt år sidste år, masser af korn. Vi lagde masser af halm i stakke og skabte de her gigantiske musehoteller, siger han til CNN.

Og nu, hvor efterår og kuldegrader har ramt den sydlige halvkugle, søger gnaverne så ind i folks huse.

Så er der serveret

En af årsagerne til, at museplagen kan vokse sig så stor, er, at de små gnavere er en invasiv art, der først kom til Australien i 1700-tallet.

Et enkelt par kan ifølge myndighederne i landet blive til 500 på en enkelt sæson, og Steve Henry, der er ekspert i skadedyr ved Australiens Videnskabsagentur, siger til CNN, at der lige nu er så mange af dem, at man lige så godt kunne forsøge at tælle stjernerne på himlen.

De små gnavere har kun få naturlige fjender – og de dyr, der spiser musene, er heller ikke just populære.

En ekspert i skadedyrsbekæmpelse ved firmaet Micropest fortalte fredag 21. maj til nyhedssitet 9 News, hvad der nu er i vente.

- Efter musene kommer slangerne, siger Gerard Dallow fra Micropest.

Slangerne er et af de få dyr, der æder mus, og Australien er hjem for mere end 100 giftige arter, der nu har rigeligt med føde og derfor har bedre muligheder for at formere sig.

Det er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting, da flere slangearter er pressede efter flere års tørke.

Kampen for bedre musevelfærd

Ifølge Gerard Dallow er museplager en tilbagevendende begivenhed ude på landet i Australien, og han har set noget lignende før.

Men musene har ikke kun fjender, og det er ikke alle, der ønsker at slå dem ihjel.

Tidligere på ugen opfordrede en talskvinde for dyreværnsorganisationen PETA til at fange musene i stedet for at slå dem ihjel.

- Disse kloge, nysgerrige dyr leder bare efter mad for at overleve, sagde Aleesha Naxakis til mediet NCA NewsWire.

- De burde ikke blive berøvet den ret på grund af den farlige opfattelse af, at mennesket er overlegent, sagde hun.

I stedet opfordrede hun de australske landmænd til at fange musene levende i humane fælder og sætte dem ud i naturen igen.

Det bragte Aleesha Naxakis og PETA i modvind hos australske landmænd og landets vicepremierminister Michael McCormack, der kaldte dyreværnsorganisationen for "idioter, der aldrig har været uden for byen".