Hundredevis af marokkanske børn fanget i spansk limbo

Børnene er blevet centrum i en diplomatisk strid, der involverer en coronabehandlet oprørsleder og en fodboldkamp med Ronaldo, der aldrig fandt sted.

Op mod 9000 marokkanere og andre afrikanere strømmede forleden ind i den spanske enklave Ceuta i Nordafrika.

Mens op mod 6000 af de voksne migranter allerede er sendt tilbage til Marokko, er flere end 1000 børn og mindreåriges skæbne uafklaret.

For Spaniens aftale med Marokko fra 1992 om at sende migranter tilbage, der krydser grænsen illegalt til de to spanske enklaver i Nordafrika, gælder ikke mindreårige.

Efter mandagens kaotiske tilstrømning er de spanske myndigheder derfor lige nu under voldsomt pres i forhold til at håndtere de flere end 1000 uledsagede børn og mindreårige.

Og børnene er blevet kernen i en af de værste diplomatiske kriser mellem Marokko og Spanien i de senere år.

Spanien beskylder Marokko for bevidst at lade de mindreårige og migranterne krydse illegalt ind over grænsen til Spanien, fordi de er vrede over, at Spanien hjælper en af Marokkos værste fjender: en oprørsleder der kæmper for selvstændighed for et område, som marokkanerne mener er marokkansk territorium.

Børn narret til at krydse grænsen

Flere spanske medier rapporterer, at marokkanske børn og mindreårige forleden blev narret til at krydse grænsen af de marokkanske myndigheder.

Til den spanske tv-kanal Antenna 3, forklarer en lokal marokkaner, der bor i den spanske enklave, at der blev spredt rygter om, at børnene ville komme til at se en fodboldkamp med Ronaldo eller komme på ekskursion.

- Der er mange forældre, der har forklaret, at deres børn er forsvundet, og de har bedt om, at få dem sendt tilbage, siger Karim Prim til Antenna 3.

Ifølge tv-stationen krydsede flere af børnene grænsen til Spanien uden deres forældres vidende. Og myndighederne i Ceuta har offentliggjort et telefonnummer, som forældrene kan ringe til for at komme i kontakt med deres børn.

Flere af de mindreårige er frivilligt taget tilbage til Marokko, og den spanske tv-station har også talt med en onkel, der tog til Ceuta for at hente sin syvårige nevø hjem.

Men en stor del af de uledsagede mindreĂĄrige befinder sig fortsat i den spanske enklave i Nordafrika. En del er flyttet til midlertidige herberger, mens spanske medier rapporterer, at mange ogsĂĄ opholder sig i lagerbygninger.

Sover i lagerbygninger

Ceuta med omkring 80.000 indbyggere har svært ved at håndtere den pludseligt opståede migrantstrøm, og lige nu kritiserer NGO-organisationer de spanske myndigheder for ikke at give migranterne en ordentlig behandling.

- Man kan ikke efterlade de her steder uden ressourcer, siger Jennifer Zuppiroli fra Red Barnet i Spanien til den spanske radiostation RNE.

Over for radioen understreger Jennifer Zuppiroli også, at de spanske myndigheder bør garantere en tilstrækkelig håndtering og beskyttelse af de allermest udsatte.

Den spanske statsminister, Pedro Sanchez, har sat en fordeling af over 200 uledsagede mindreĂĄrige i gang mellem de spanske regioner, men der er tale om uledsagede mindreĂĄrige, der i forvejen befandt sig i Ceuta.

Men de spanske regioner har i forvejen store udfordringer med at håndtere de flere end 9000 uledsagede mindreårige migranter, der de senere år er ankommet til Spanien. De lever på centre, indtil de fylder 18 år og ikke længere må opholde sig der, og i mange tilfælde bliver de henvist til et liv på gaden.

Diplomatisk krise mellem Spanien og Marokko

De marokkanske myndigheder har nu fået kontrol med situationen i grænseområdet og har stoppet strømmen af illegale migranter mod Spanien, men forholdet mellem de to lande er særdeles anstrengt.

Den spanske forsvarsminister anklager den marokkanske regering for at afpresse Spanien, efter afrikanerne strømmede ind forleden.

- Vi accepterer ikke afpresning. Spaniens integritet er ikke til forhandling. Og vi vil bruge alle midler for at sikre vores territorium og overvåge vores grænser, understreger Spaniens forsvarsminister, Margarita Robles, i et interview med den spanske radiokanal RNE.

I interviewet beskylder den spanske forsvarsminister marokkanerne for at bryde internationale konventioner, når de sender migranter ind over den spanske grænse, herunder mindreårige.

Modsat lyder det fra Marokko, at Spanien har leget med ilden i forholdet til Marokko, da en af landets fjender, oprørslederen Brahim Ghali, har fået behandling for coronavirus på et hospital i den spanske by Logroño.

71-årige Brahim Ghali leder selvstændighedsbevægelsen Polisario, der vil frigøre Vestsahara fra Marokko, og coronabehandlingen af Brahim Ghali faldt derfor ikke i god jord hos marokkanerne.

Den marokkanske minister for menneskerettigheder, Mustafa Ramid, skriver på sociale medier, at Marokko har ofret meget for godt naboskab og burde få opbakning fra nabolandet Spanien i konflikten om Vestsahara med oprørsbevægelsen Polisario-fronten.

Og han understreger, at Spanien vidste, at prisen for at undervurdere Marokko ville være meget dyr, skriver det spanske medie RTVE.

Men den spanske udenrigsminister afviser, at Spanien har valgt side i forhold til at lade oprørslederen komme til Spanien.

- Spanien har en tradition for humanitær hjælp og skal kunne udøve den, hvor det måtte være nødvendigt i respekt for sine nabolande og aldrig søge en aggression over for nogen, siger den spanske udenrigsminister, Arancha González Lay, som samtidig understreger, at man ved flere lejligheder har kommunikeret med Marokko om oprørslederens ophold i Spanien.