Diskoteker åbnet for en nat – forsøg skal vise vejen for genåbning af nattelivet i Spanien

I 14 måneder har det spanske natteliv været hermetisk lukket, men i nat festede 400 mennesker igennem i kystbyen Sitges som en del af et forsøg.

Glade unge mennesker dansede og drak natten til fredag igennem med dj, høj musik og endnu højere humør, da de regionale myndigheder i Sitges gennemførte et klinisk forsøg. Fem natklubber holdt åbent fra klokken 23 til klokken 3 i nat med håbet om at genskabe nattelivet, som det var, før pandemien begyndte at rase.

- Det er fantastisk, selvom det kun er for en enkelt aften, lød det fra en ung mand, som den spanske tv-kanal Antenna 3 talte med.

De 400 deltagere skulle i timerne før festen begyndte tage en kviktest, og da ingen var positive med covid-19 kunne alle være med. Under festen på de fem diskoteker, var der masser af håndsprit og obligatorisk brug af kirurgiske mundbind, der dog måtte fjernes, når der skulle indtages væske.

- Vi håber, at det bliver en aften, mest muligt som det plejede at være, lød det fra en af arrangørerne, Damià Horts, der er formand for Foreningen for Nattelivet i Sitges.

Efterfølgende skal deltagerne testes igen på sjettedagen, og deres sundhedstilstand vil blive fulgt de næste to uger.

Festen blev nøje fulgt af det lokale politi, der meddeler, at alt foregik uden problemer.

Borgmester: Viser vej til genåbning af natteliv

Sitges' borgmester fortæller begejstret, at hun håber, at forsøget bliver en succes og vil kunne danne skole for resten af Spanien, så nattelivet kan vende tilbage som før.

- Det er et studie, der kan vise en vej til genrejsning af nattelivet, og det vil også kunne skabe arbejdspladser, forklarer Aurora Carbonell, borgmester i Sitges, til det store catalanske dagblad La Vanguardia.

Formanden for Foreningen for Nattelivet i Sitges, Damià Horts, håber, at forsøget vil vise, at diskoteker og natteliv ikke er et problem, men en løsning.

Mens det har været lukket ned, har der nemlig været en voldsom stigning af private ulovlige fester helt uden kontrol, men med dette arrangement, mener Horts, at myndighederne vil få øjnene op for, at det er langt mere sikkert at lade barer og diskoteker holde åbent under ordnede forhold.

- Der er meget, der tyder på, at vi hurtigt kan åbne nattelivet igen. I det mindste med de restriktioner vi har brugt ved den her prøve, siger Damià Horts til La Vanguardia.

Arrangementet, der har deltagelse af sundhedsmyndigheder, hospitaler og forskere, har kostet omkring 150.000 kroner, og de regionale myndigheder i Catalonien vil nu sammenligne smittetallet for deltagerne ved festen i nat med en tilsvarende aldersgruppe for at vurdere effekten af at åbne nattelivet på denne måde.

Et tilsvarende eksperiment i marts måned med en koncert i Barcelona var en kæmpe succes. Her var 5000 mennesker samlet til koncert. Og det viste sig efterfølgende, at ud af de seks, der var blevet testet positive to uger efter koncerten, var fire af dem blevet smittet et andet sted.