Udland

Boris Johnson har skaffet billige bøffer og vin, men de britiske landmænd græder

De britiske landmænd protesterer – men regeringen åbner døren for Australiens kæmpelandbrug.

De jubler i Australien, mens de britiske landmænd græder, efter at premierminister Boris Johnson har lovet Australien en aftale om frihandel.

Det betyder billige bøffer og billig vin på bordet i Storbritannien, skriver The Sun.

“Burger and wine bonanza” er fremtiden, hedder det. Bladet skriver, at der er tale om en kamp om selve ”sjælen i Brexit”.

Lækagerne til The Sun og Financial Times blev fulgt af vrede læserbreve fra miljøforkæmpere og klimaaktivister, der så britiske værdier forsvinde i regeringens nye strategi.

Bønderne må vige for Brexit

For Boris Johnson er beslutningen et resultatet af måneders tovtrækkerier, hvor britiske bønder måtte vige en fremtid, hvor Brexit åbner Storbritannien for global konkurrence.

En talsmand i Downing Street siger til The Sun, at premierministeren ”ønsker at maksimere de massive fordele, som handel byder på efter Brexit”.

Planen er, at aftalen med Australien skal ligge klar til underskrift ved det kommende G7-topmøde i England i juni. Den nye traktat skal vise, at briterne har valgt en global fremtid efter deres farvel til EU.

Tidoblet eksport

Når det gælder pengene, ligger fordelen hos Australien.

Hugh Killen fra den australske fødevaregigant AACo siger til The Guardian, at der kan blive tale om at tidoble landets eksport af fødevarer til Storbritannien. Hans firma dyrker jord i et område, der svarer til en fjerdedel af de britiske landmænds jorder.

Siden Storbritannien kom ind i EU, har Australiens fødevareeksport til landet været ringe. Tolden på oksekød er 12 procent plus særlige afgifter på enkelte udskæringer. En mindre kvote på eksporten til EU har dog mindre told.

Men resultatet er, at oksekød kun udgør en halv procent af salget i Storbritannien, mens lammekød udgør omkring 14 procent, skriver The Guardian.

Derfor er forventningerne i Australien enorme ved tanken om at slippe for både told og for kvoter, der lægger loft over den samlede eksport, så man kan eksportere op til ti gange så meget som nu.

Plus 0,02 procent gevinst

Til gengæld har det britiske eksportministerium ikke de store forventninger umiddelbart. Ministeriet anslår, at den britiske eksport kun vil stige syv procent, mens Australiens eksport den modsatte vej vil vokse 83 procent, skriver Financial Times. Og alt i alt forudser briterne kun en økonomisk vækst på 0,02 procent, fremgår det.

Så hvorfor gå efter aftalen? Årsagen er ikke kun en ideologisk kamp for at vise, at Brexit er godt for Storbritannien. Påstanden fra handelsministeren Lis Truss er, at dette kun er starten på en glorværdig fremtid.

Ministeriet peger på, at britisk industri har gode udsigter på det australske marked. Hun taler om en stigning på omkring 20 procent eller otte milliarder kroner, skriver The Guardian. Det er ganske vist mindre end én procent af salget til EU.

Men efter Australien venter ifølge ministeren resten af Fjernøsten, Afrika og Latinamerika, når aftalen ventes annonceret ved G7 topmødet i juni. Så små tal i dag bliver til store tal i morgen.

Bønderne er vrede

Til gengæld er der vrede over både Lis Truss og premierminister Boris Johnson hjemme i Storbritannien.

Landmændenes forkvinde Minette Batters fra NFU siger, at frihandelsaftalen vil ”smide småbønderne under bussen”. De britiske bønder kan ikke klare sig over for de australske gigantiske landbrug, mener hun.

Tilsvarende er vreden stor i både Skotland, Wales og Nordirland – provinser, som alle afhænger af landbrug. Scott Walker fra NFU Scotland siger, at import fra Australien vil smadre priserne. Det vil gå ud over de små familiebrug i Skotland.

I Wales siger førsteminister Mark Drakeford fra lokalregeringen til BBC:

- Hvordan skal vore bjergbønder konkurrere med de australske klima?

Og når det gælder Nordirland, så siger ministeriet egne analyse, at det også vil gå ud over den store landbrugssektor i provinsen, hvor man i forvejen klager over, at Brexit går hårdt ud over den lokale økonomi.

Miljø og klima i fare

Endelig klager Greenpeace og andre grønne bevægelser over, at de bæredygtige landbrug i England bliver udkonkurreret af ”miljø-ødelæggende” landbrug i Australien, skriver Financial Times. Så de lægger op til uro ved FN's kommende klimakonference COP26 i Glasgow i Skotland.

Og Verdensnaturfonden WWF har også en sag. Skovfældning i Australien hænger sammen med storlandbrug, påstår WWF og tilføjer, at sukker fra australske sukkerrør kræver tre gange så meget vand som de britiske sukkerroer.

Der er lagt i ovnen, når frihandelsaftalen skal underskrives ved G7-topmødet i det sydvestlige Cornwall. Det bliver ikke bare en fest.