Udland

BBC undskylder Diana-interview

En rapport om forløbet viser "klare fejl", og det er BBC's generaldirektør, Tim Davie, "meget ked af", siger han.

Den tidligere BBC-journalist Martin Bashir handlede upassende og brød presseetiske regler, da han i 1995 lavede et kontroversielt interview med prinsesse Diana.

Det har en intern undersøgelse af forløbet konkluderet, og nu lægger BBC sig fladt ned. Tv-stationen beklager forløbet og kommer med en uforbeholden undskyldning.

- BBC kan ikke skrue tiden tilbage efter et kvart århundrede, men vi kan give en fuld og uforbeholden undskyldning. Og det giver BBC, siger tv-stationens generaldirektør, Tim Davie, ifølge nyhedsbureauet Reuters og ifølge BBC.

Da interviewet blev bragt i 1995, vakte det opsigt, fordi prinsesse Diana for første gang over for Martin Bashir talte åbent om problemerne i ægteskabet med prins Charles.

Det var i det interview, hun blandt andet talte om, at det var svært at være tre i et ægteskab. Den tredje person, hun refererede til, var prins Charles' daværende elskerinde Camilla Parker-Bowles, som i dag er gift med prins Charles.

Mere end 20 millioner seere så interviewet, som skabte voldsom kontrovers i Storbritannien. Umiddelbart efter skrev den britiske dronning til prins Charles og prinsesse Diana og opfordrede dem til at lade sig skille, og det skete i 1996.

Anklager om forfalskede bankoplysninger

Men sidste år anklagede prinsesse Dianas bror Charles Spencer journalisten Martin Bashir for at have løjet for at få interviewet med prinsesse Diana. Charles Spencer anklagede også Martin Bashir for at have forfalsket bankoplysninger for at vinde prinsessens tillid via hendes bror.

Da Charles Spencer havde fremsat de anklager offentligt, nedsatte BBC en undersøgelseskommission, og resultaterne af den er blevet offentliggjort torsdag.

Martin Bashir, der er en af Storbritanniens mest kendte journalister, forlod BBC sidste år.

BBC's bestyrelsesformand, Richard Sharp, hilser rapporten, der er kommet ud af den interne undersøgelse, velkommen.

- BBC's bestyrelse accepterer uden forbehold rapporten. Der skete uacceptable fejl, og den kendsgerning, at de fejl er historiske, er ikke nogen beroligelse for os, siger Richard Sharp.

Du kan se denne TV 2-dokumentar på TV 2 PLAY om sagen.