Udland

Svenske intensivafdelinger er så meget under pres, at de vil bede Danmark om hjælp

- Vi er allerede langt ude over, hvad vi kan klare, siger en af de svenske overlæger bag forslaget om at bede nabolandene om hjælp.

De svenske hospitalers intensivafdelinger er ved at tabe pusten under presset fra de mange coronapatienter.

Det skriver flere svenske medier, mens Sverige er midt i sin tredje bølge.

For mens smitten med coronavirus falder over store dele af Europa, er den siden marts steget så voldsomt i Sverige, at det er et de lande i Europa med den største stigning af smittede.

- Vi burde bede vores nabolande om hjælp, siger Anette Nyberg, der er overlæge på Alingsås Hospital vest for Gøteborg, til SVT.

Flere patienter end senge

Den dag, den svenske tv-station SVT er på besøg, løber personalet stærkt, mens apparaterne bipper. Afdelingen i Alingsås er på bristepunktet.

Før pandemien havde de plads til tre patienter. Nu har de senge nok til seks, men denne dag har de otte patienter.

En af dem er en person, der pludselig kommer ind med hjertestop.

- Vi har egentlig ikke nok personale, men takket være en stor indsats og overarbejde går det, siger Anette Nyberg, der også er formand for den svenske forening for anæstesi- og intensivpleje.

- Vi er langt ude over, hvad vi kan klare

Men overlægen og hendes kolleger i Alingsås er langt fra de eneste, der er under pres.

Det viser en granskning af referaterne fra de møder, som landets intensivafdelinger har haft med Socialstyrelsen siden pandemiens start, som SVT har foretaget.

Sveriges intensivafdelinger skal have en ledig kapacitet på 20 procent for at kunne opretholde beredskabet i en krisesituation som for eksempel en stor ulykke eller et terrorangreb.

Men det har de ikke haft siden marts. 8. april var den endda helt nede på 12 procent. "Den værste situation under hele pandemien", som der står i et af referaterne.

Men situationen er måske endnu mere alvorlig, end tallene afspejler, skriver Dagens Nyheter.

Forklaringen er, at en seng, der er registreret som ledig, ikke nødvendigvis er det. For en seng registreres som ledig, så snart en patient har forladt den - også selvom en anden patient er på vej til at overtage den, skriver avisen.

Med andre ord kan presset på landets intensivafdelinger meget sandsynligt være højere end antaget.

- Vi er allerede langt ude over, hvad vi kan klare, siger overlæge Anette Nyberg.

Lyn-analyse

Svenske sygehuse lever med en slags arvesynd fra før pandemien. Besparelser og omstruktureringer havde i forvejen skabt en situation med utilfredshed blandt medarbejdere og et stort pres på sygehusenes afdelinger. Efter en barsk epidemi er mange gået ned med stress og udmattelse, mens andre har sagt op, er blevet sygemeldt eller endda blevet gravide. Og problemet er, at du ikke bare kan gå ud og købe flere veluddannede sygeplejersker. På et tidspunkt bliver personalemanglen for akut, og så ser du forslag som dette. 

Skal de bede naboer om hjælp?

Selvom antallet af coronapatienter er faldet de seneste uger, er presset på intensivafdelingerne fortsat højt.

For mange af patienterne har behov for intensiv pleje.

Og det i en tid, hvor meget af det ekstra personale, der er blevet kaldt ind under pandemien, er på vej tilbage til deres egne afdelinger for eksempelvis at foretage operationer, der skal skære toppen af de voksende ventelister.

På møderne mellem landets intensivafdelinger er spørgsmålet, hvorvidt Sverige bør bede nabolande som Danmark og Norge om hjælp.

- De har ikke haft så mange patienter som os, og derfor er deres personale ikke så slidt som vores, siger overlæge Anette Nyberg.

Svensk socialstyrelse afviser

Kriseberedskabet, der består af Socialstyrelsen samt repræsentanter for de enkelte regioner, har gennem pandemien holdt ugentlige møder om situationen i landet.

Men selvom Socialstyrelsen anerkender, at det er en alvorlig situation, har de ingen planer om at anmode nabolandene om hjælp. Det siger de til TV 2.

- Situationen inden for sundhedsvæsenet er meget anstrengt flere steder i landet, men vi har en national kapacitet til at imødekomme behovet for akut behandling netop nu, siger Johanna Sandwall, kriseberedskabschef i Socialstyrelsen,

- For at Socialstyrelsen kan anmode om hjælp fra vores nordiske naboer, skal vi først have gjort, hvad vi kan i Sverige, forklarer hun.

Nabolande stod klar før jul

Det er ikke mange måneder siden, at Sveriges hospitaler sidst var under et alvorligt pres.

I december tilbød både Finland og Norge at aflaste svenske sygehuse ved at tage imod patienter med coronavirus eller sende personale til de pressede hospitaler. Men Sverige takkede nej.

Sverige har fra begyndelsen af pandemien haft en anderledes tilgang til virussen end for eksempel Danmark.

Derfor har Sverige været lukket ned i et mindre omfang end mange af de øvrige europæiske lande.

Over 14.000 personer er døde med coronavirus i Sverige. Over en million har været smittet.

TV 2 har spurgt Udenrigsministeriet og Sundhedsministeriet, om Danmark er klar med assistance, hvis Sverige anmoder, men afventer stadig svar.