Udland

Storstilet menneskejagt i Belgien – topvirolog bragt i sikkerhed

En forsvunden soldat har udløst en storstilet menneskejagt i Belgien. Manden er blandt andet eftersøgt for dødstrusler mod førende virolog.

Tirsdag aften gjorde en belgisk skovfoged fra den lille by Dilsen ved den hollandske grænse et besynderligt fund.

I udkanten af skoven holdt en bil parkeret med elektriske ledninger omkring håndtagene. Bilen havde ingen nummerplader.

Skovfogeden underrettede politiet og kort tid efter begyndte et hold sprængstofeksperter at finkæmme skoven og undersøge bilen. I bilen fandt de flere tunge skydevåben ifølge den belgiske anklagemyndighed.

Fundet har udløst en storstilet menneskejagt i hele det nordøstlige Belgien – for ejeren af det mistænkelige køretøj er en forsvunden soldat, der figurerer på politiets terrorliste.

Afskedsbreve

Det drejer sig om den 46-årige korporal Jurgen Conings, der mandag forlod sin kaserne og ikke er set siden. Mandag aften fandt et familiemedlem to afskedsbreve i mandens hjem.

Et af brevene var stilet til hans familie.

I det andet brev skrev han ifølge belgiske medier, at han "ikke længere kan leve i et samfund, hvor politikere og virologer har taget alt fra os", og at han "vil slutte sig til modstanden og ikke overgive sig uden kamp".

Han truede desuden med "et angreb mod regimet, staten og virologer".

Virolog i sikkerhed

I forbindelse med eftersøgningen er det kommet frem, at den forsvundne korporal de seneste uger har fremsat flere trusler mod forskellige offentlige personer. En af dem er den belgiske topvirolog Marc Van Ranst, som i lighed med danske Søren Brostrøm har rådgivet den belgiske regering under pandemien og ofte interviewes i medierne. Marc Van Ranst blev tirsdag aften bragt til et hemmeligt safehouse sammen med sin familie.

Den belgiske justitsminister, Vincent Van Quickenborne, ser med stor alvor på situationen:

- Manden er kendt hos sikkerhedstjenesten. Han står på terrorlisten på grund af sine højreekstreme sympatier, og der er tegn på, at han er voldelig. I de sidste 24 timer har der været tegn på, at manden udgør en akut trussel, sagde han.

Den forsvundne korporal er skydeinstruktør i hæren og kendt af politiet for sine højreekstreme ytringer. Han har på sociale medier udtrykt modstand mod de belgiske coronarestriktioner og er tilhænger af forskellige konspirationsteorier om pandemien.

I politiets efterlysning beskrives han som 180 centimer høj, skaldet og muskuløs med flere tatoveringer på overarmene. Han er ekstremt farlig og kan være bevæbnet.

Menneskejagten er fortsat onsdag forskellige steder i Belgien. Politiet er begyndt at afspærre hele nationalparken Hoge Kempen på mistanke om, at soldaten opholder sig der.

Også politiet i Holland er blevet underrettet om sagen.

Forsvundet med skydevåben

Jurgen Conings har været udsendt til Afghanistan flere gange og forlod mandag kasernen med flere våben under påskud af, at han skulle organisere en skydeøvelse med hæren onsdag. Med sig tog han en FN P90-maskinpistol, en 5,7-pistol og flere missilskydere. Ifølge belgiske medier blev "de mest foruroligende våben" fundet i mandens bil i skoven.

I Belgien spørger man nu sig selv, hvordan det er muligt, at en mand med Jurgen Conings' profil kan være ansat i hæren og få så let adgang til våben.

- Ifølge den militære efterretningstjeneste er der mindst 30 soldater på listen over personer, der er kendt for at have ekstreme højreorienterede sympatier og nøje overvåges, forklarer den belgiske terrorekspert Faroek Özgünes til mediet HLN.

- 'Så længe det bliver ved sympatier, og de ikke tager yderligere skridt, kan vi ikke gøre meget', siger hæren. Men det, der gør situationen så farlig, er, at manden er uddannet til at bruge sine våben. Han kender miljøet og har allerede holdt kurser om overlevelse i naturen og kender de nødvendige taktikker. Hvis han gemmer sig i skoven, overgiver han sig ikke bare, siger terroreksperten.