Udland

Indien runder 25 millioner coronasmittede og sætter ny dødsrekord

Selvom smittekurven de seneste dage er knækket en smule, advarer sundhedseksperter mod at tage glæderne på forskud.

Coronaepidemien hærger stadig i Indien, og tirsdag passerede landet en grum milepæl med i alt 25 millioner smittetilfælde.

Det sker samme dag, som Indien satte rekord med 4329 døde med coronavirus på et enkelt døgn, viser tal fra Johns Hopkins University.

Indien er blot det andet land i verden, der runder 25 millioner smittede med covid-19 efter USA, der har registreret knap 34 millioner smittede.

Antallet af nye daglige coronasmittede er på det seneste faldet en smule i Indien, der de seneste måneder har været hårdt plaget af coronaepidemien.

Mandag i sidste uge registrerede landet 281.386 smittede, og det var første gang siden 21. april, at der var under 300.000 coronasmittede indere.

Det værste kan være i vente

Selvom smittekurven er knækket en smule, advarer sundhedseksperter mod at tage glæderne på forskud.

- Der er stadig mange dele af landet, hvor smittetallet ikke har toppet endnu, hvor de stadig stiger, siger WHO’s indiske chefforsker Soumya Swaminathan til avisen The Hindu.

Hun er især bekymret for smitteprocenten, der i gennemsnit ligger på omkring 20 procent på landsplan. Soumya Swaminathan ser det som et tegn på, at Indien risikerer at have det værste i vente.

- Vi tester stadig utilstrækkeligt i en lang række delstater. Når man ser så høj en smitterate, er det tydeligt, at vi ikke tester nok. Smittetallene betyder ikke noget, hvis ikke de sammenholdes med antallet af testede, siger Soumya Swaminathan.

Døde begraves langs flodbred

Selvom smitte- og dødstallet længe har været alarmerende højt, tyder meget på, at langtfra alle coronaofre tælles med i statistikkerne.

Flere eksperter har beskyldt de indiske myndigheder for bevidst at underdrive omfanget af krisen.

Så sent som i søndags fandt 30 journalister fra det indiske medie Dainik Bhaskar over 2000 lig, der i al hast var begravet langs den hellige flod Ganges i delstaten Uttar Pradesh uden den traditionelle ligbrænding.

I nogle tilfælde var hunde i færd med at gnave i kropsdele. Desuden talte journalisterne i alt 52 kroppe, der lå og flød i Ganges-floden, efter at være kastet i vandet længere oppe af floden.

Tidligere på ugen blev omkring 40 lig ligeledes fundet ved Ganges-flodens bredder, hvor de var skyllet op.

Familier må selv bygge ligbål

Indien har de seneste par måneder været hårdt ramt af en anden bølge af coronasmitte.

Hospitalerne i flere af landets storbyer er nødt til at afvise alvorligt syge covid-19-patienter, fordi der er mangel på sengepladser og ilt.

Der har været historier om, at manglen på ilt får mange indere til at ty til det sorte marked, hvor priserne på ilt er eksploderet.

Desuden må nogle pårørende selv bygge ligbål til de døde, fordi krematorierne ikke kan følge med.