Udland

USA's udenrigsminister til TV 2: Vi er tilbage som ledere

Antony Blinken var i Danmark mandag for at tale klimaforandringer og Grønland - og også konflikten i Mellemøsten kom på dagsordenen.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, blev fanget af verdenspolitikken under sit besøg i København.

Et besøg på forbrændingsanlægget Amager Bakke med fokus på klimaet blev aflyst i sidste øjeblik mandag eftermiddag, da den amerikanske udenrigsminister måtte hjem på hotelværelset for at tale i telefon om konflikten i Mellemøsten.

- Israel har en ret til at forsvare sig selv. Der er ingen lighed mellem en terrorgruppe, der vilkårligt affyrer raketter mod civile, og et land, der forsvarer sin befolkning. Men når det er sagt, har Israel som et demokrati et ekstra ansvar for at undgå civile tab og især børn og også passe på, at journalister og læger ikke bliver ramt, siger Antony Blinken til TV 2’s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, om konflikten.

Intet land kan gøre det alene

Før konflikten mellem israelerne og palæstinenserne trængte sig på, var det især klimaforandringer og det arktiske område, der havde været på dagsordenen.

Antony Blinken understregede stærkt, at USA er tilbage i sin traditionelle lederrolle, blandt andet symboliseret ved, at USA nu er genindtrådt i Parisaftalen om klimaet, som den tidligere præsident Donald Trump trak USA ud af.

- Når vi er væk, er der andre, der vil forsøge at udfylde dette vakuum. Eller endnu værre, at ingen vil gøre det, forklarede han.

USAs udenrigsminister Antony Blinken var også på besøg hos Dronningen undervejs.

- Det internationale samarbejde har aldrig været vigtigere. Når man ser på de spørgsmål, der virkeligt betyder noget for både danskere og amerikanere – klimaforandringerne, pandemien, de nye teknologier – er der ikke et af disse problemer, der kan håndteres af et land alene, siger han.

På vej til Arktisk Råd

På grund af Grønlands strategiske placering tæt på USA er Danmark en vigtig spiller i Arktisk Råd, og Antony Blinken landede netop i København på vej til møde i Arktisk Råd på Island onsdag og torsdag.

Amerikanernes interesse for Grønland skyldes to ting. For det første har Grønland strategisk militær betydning, beliggende lige mellem USA og Rusland, hvilket placeringen af Thule-radaren er et godt eksempel på. For det andet betyder klimaforandringerne, at man i løbet af nogle år kan sejle nord om Grønland, så det bliver en ny isfri hovedfærdselsåre for international handel.

Det gør Danmark - og Grønland - til en af de vigtigste allierede for amerikanerne i Arktis. Blinken påpeger særlige sammenfald af interesser mellem USA og Danmark på dette område. Han fremhævede, at Danmark som det eneste land i verden er medlem af både EU, NATO og Arktisk Råd.

- Vi har et bemærkelsesværdigt stærkt samarbejde med Danmark. Som en del af det har vi et stærkt samarbejde med Grønland inden for handel og investeringer. Turisme, grønne løsninger, ny teknologi, meget praktiske ting, siger han til TV 2.

Danmark vedtog tidligere i år at bruge 1,5 milliarder kroner på øget overvågning af Grønland og Færøerne – et tiltag, der kommer amerikanernes ønsker i møde på to områder.

Dels lukker det nogle huller i den danske overvågning af de enorme grønlandske landområder, dels bringer det Danmark et symbolsk skridt nærmere det erklærede mål at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvarsudgifterne.

Det løfte har USA – ikke mindst under den tidligere præsident Donald Trump – presset voldsomt på for at få de europæiske allierede lande som Danmark til at opfylde.

Mandag aften forlader Antony Blinken Danmark og rejser til Island.