Rusland rasler med sablen før topmøde: - Arktis er vores land og vores farvande
De russiske kommentarer kommer, efter USA's udenrigsminister har snakket samarbejde i Arktis med Danmark, Grønland og Færøerne hele mandagen.
Rusland rasler med sablen op til mødet i Arktisk Råd i Island 19. og 20.maj.
Det sker med en markant udmelding om Arktis, som er "vores territorium, dette er vores land".
- Vi er ansvarlige for at sikre, at vores arktiske kyst er sikker, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, på et pressemøde i Moskva mandag eftermiddag.
Lavrov advarer Vesten mod at skære dele ud af Arktis og gøre dem til deres egne.
- Lad mig igen understrege: Dette er vores land og vores farvande.
USA's udenrigsminister, Antony Blinken, kom mandag til København for at mødes med den danske regering og de øvrige parter i det danske rigsfællesskab. Situationen i Arktis var øverst på dagsordenen.
Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, maner dog til ro efter den russiske sabelraslen.
- Rusland er en stor del af Arktis. Man er ved at dele soklen under Arktis op, og der er faktisk et godt samarbejde - trods det vi hører i dag, siger Jeppe Kofod til TV 2.
Rusland vil bestemme, hvor skabet skal stå
Udlandsredaktør på Berlingske Birgitte Borup mener, at Lavrov forsøger at tirre USA's præsident, Joe Biden, forud for mødet i Island.
- Det er USA og alle dets allierede mod Rusland. Jeg ser det her som, hvis ikke en krigserklæring, så i hvert fald et klart signal om, hvor Rusland mener, at skabet skal stå, siger hun.
Martin Breum, der er journalist med fokus på Arktis og forholdet mellem Danmark, Grønland og Færøerne, minder om, at Lavrov ikke kun reagerer på dagens besøg i København.
Han snakker også til russerne, for i Rusland ses Arktis som central og afgørende for stormagtens fremtid.
- Rusland er for eksempel meget interesserede i retten til havbunden, som gemmer på ressourcer, siger Martin Breum.
Lover samarbejde om Arktis
Mødet i Arktisk Råd finder sted i den islandske hovedstad onsdag og torsdag.
Medlemmerne af Arktisk Råd er landene, der grænser op til Arktis. Det er er Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, USA, Canada og Rusland.
Møder i rådet har traditionelt været fokuseret på samarbejde mellem landene i organisationen.
Trods spændinger i forholdet mellem USA's præsident, Joe Biden, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, erklærede begge parter tidligere i år, at Arktis skal forblive et område, hvor der samarbejdes.