Coronavirus

I USA kan vaccinerede droppe mundbind, og det er der to årsager til

Ifølge ekspert er der desværre længere udsigter til, at vaccinerede danskere kan smide mundbindene.

Det kom bag på både eksperter, almindelige amerikanere og selv folkene i Det Hvide Hus, da de amerikanske sundhedsmyndigheder, CDC, i sidste uge kom med nye anbefalinger.

Nu kan alle amerikanere, der er blevet vaccineret mod coronavirus, smide mundbindet, når de opholder sig de fleste steder både indendørs og udendørs.

Vaccinerne er vejen tilbage til normalen, og derfor er det logisk, at der skal følge en frihed med at få dem

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi

Flere eksperter havde ellers forudsagt, at mundbindene ville være en del af vores epidemibekæmpelse et godt stykke tid endnu.

Så hvad ligger bag den overraskende beslutning?

Ifølge CDC er det særligt to ting, der har vejet tungt.

1) En mindre smitterisiko end frygtet

Først og fremmest tyder en del studier på, at vaccinerede personer ikke har en særlig stor risiko for at bære smitte videre til andre.

Senest har CDC offentliggjort et nyt, stort studie, der viser, at vaccinerede er godt beskyttet: Vaccinerne fra Moderna og Pfizers effekt lå på 94 procent efter to stik og 82 procent efter et enkelt stik.

CDCs anbefalinger

Færdigvaccinerede amerikanere kan "vende tilbage til aktiviteter uden mundbind og afstandskrav". 

Der er dog undtagelser:

  • Hvis føderale eller statslige love påbyder mundbind, skal man stadig have det på. 
  • Forretninger og arbejdspladser kan kræve, at alle har mundbind på. 
  • Under transport anbefales mundbindet også til alle. 

Kilde: CDC

Et andet studie fra Israel fulgte omkring 5500 vaccinerede hospitalsansatte over to måneder. Af dem udviklede otte symptomer på covid-19, mens 19 testede positive for virussen uden at have symptomer.

Generelt ser det altså ud til, at vaccinerede sjældent bliver smittet, og hvis de gør, er sygdomsforløbet mildere - i visse tilfælde er der tale om så små mængder af virus, at det kan være svært at måle. Og den lavere virusmængde begrænser risikoen for at smitte andre.

Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet, kalder det at stoppe smitten "et af mundbindets primære funktioner". Så de nye studier fra virkeligheden er et godt argument for CDCs anbefalinger.

- Hvis ikke vi har tillid til, at vaccinerede ikke kan smitte andre, så kommer vi aldrig tilbage til normalen, siger han.

2) Virker bedre mod varianter end frygtet

Det andet ben i CDCs nye retningslinjer er vaccinernes effekt mod varianter.

Bekymringen har været, at nye varianter af virussen ville svække vaccinerne, men ifølge CDC ser det ikke ud til at være tilfældet med hverken den britiske variant B117 eller sydafrikanske B1351, der er mest udbredt i USA.

Selv om vaccinerne indtil videre har en dokumenteret beskyttelse mod virusvarianterne, kan det dog ændre sig.

For eksempel viste AstraZenecas vaccine sig at have en nedsat effekt mod den sydafrikanske variant, og på samme måde kan der dukke nye, vaccinesvækkende varianter op.

Men hvis det sker, er der ikke andet at gøre end at tage nogle af de midler, vi ved virker på smitten - om det så er mundbind, nedlukninger eller afstandskrav - i brug, mener Jan Pravsgaard Christensen.

- Så må man tage det til den tid og skrue på de forskellige knapper, vi har - det er jo sådan, man forholder sig til alting i den her pandemi, siger han.

Hvad så med Danmark?

De danske retningslinjer er, at vaccinerede skal opføre sig stort set, som de gjorde, inden de fik to vaccinestik.

- Selvom du er blevet vaccineret, skal du fortsat følge Sundhedsstyrelsens generelle, gode råd om smitteforebyggelse, står der i Sundhedsstyrelsens pjece til vaccinerede danskere. Det indebærer blandt andet mundbind på restauranter, i butikker og i offentlig transport.

Spørgsmålet er så, om den amerikanske anbefaling kan ændre på det?

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen er der desværre længere udsigter til, at vaccinerede danskere kan smide mundbindene.

- Jeg har ikke de store bekymringer ved den amerikanske beslutning, men det er stadig for tidligt at udfase herhjemme, fordi situationen er anderledes, siger han.

Det er særligt forskellen i antallet af vaccinerede, der gør, at en lignende dansk anbefaling ligger et stykke væk: I USA er 37 procent af befolkningen færdigvaccineret, mens det herhjemme drejer sig om knap hver femte indbygger.

Fordi det endnu er et fåtal af danskerne, der er færdigvaccineret, kan det skabe forvirring, hvis de tager mundbindene af, forudser Jan Pravsgaard Christensen.

Det er særligt større arrangementer, Jan Pravsgaard Christensen har svært ved at se for sig i en delvis mundbindsfri version.

- På for eksempel et stadion kan det hurtigt blive et rod, siger han.

Den magiske grænse

En anden af Jan Pravsgaard Christensens bekymringer er, at vaccinerede uden mundbind kan blive det, der får utålmodige uvaccinerede danskere til at droppe mundbindet.

Sker det, risikerer man højere smittetal, hvilket kan trække epidemien ud.

Men er det ikke fornuftigt, at vaccinerede får glæde af de to stiks effekt?

Det korte svar er "jo", siger Jan Pravsgaard Christensen, inden han giver et lidt længere svar:

- Vaccinerne er vejen tilbage til normalen, og derfor er det logisk, at der skal følge en frihed med at få dem. Vi skal jo heller ikke holde alle restriktioner, selv om ti procent af os ikke vil vaccineres. Men lige nu er det stadig for usikkert, siger han.

Jo flere, der er blevet vaccineret, jo bedre mening giver det at droppe mundbindene. Den magiske grænse for, hvornår udfasningen bør ligge, skyder Jan Pravsgaard Christensen til at være ved omkring 50 procent vaccinerede danskere.

- Men i sidste ende er det en politisk beslutning, siger han.