Coronavirus

Journalister i Indien finder over 2000 efterladte kroppe langs Ganges-floden

Meget tyder på, at det reelle dødstal blandt coronasmittede i Indien er højere, end myndighederne melder ud.

Indien har i længere tid været meget hårdt ramt af coronasmitte med dødstal på over 3000 om dagen. Der er dog meget, som tyder på, at langt fra alle coronaofre tælles med i statistikkerne.

Dels kommer mange covid-19-patienter aldrig på hospitalet eller får konstateret en dødsårsag, og dels beskyldes de indiske myndigheder af flere eksperter for bevidst at underdrive antallet af døde.

Nu har 30 journalister fra det indiske medie 'Dainik Bhaskar' fundet over 2000 efterladte kroppe i staten Uttar Pradesh langs den hellige flod Ganges, som løber 2500 kilometer fra det nordlige Indien.

Ifølge The Economic Times var journalisterne blevet spredt ud over 1140 kilometer, hvor de gjorde de uhyggelige fund. I nogle tilfælde var hunde i færd med at gnave i kropsdele, og journalisterne talte i alt 52 kroppe, der lå og flød i Ganges-floden.

Tidligere på ugen blev omkring 40 lig ligeledes fundet ved Ganges-flodens bredder, hvor de var skyllet op.

- Det er virkelig chokerende for os, sagde en af de lokale indbyggere, Kameshwar Pandey, ifølge Ritzau.

Reelle dødstal er to til fem gange større end det officielle

Flere eksperter har været ude at sige, at dødstallene i Indien ikke bliver rapporteret korrekt, og der har også været eksempler på netop dette.

Blandt andet kontrollerede dagbladet Sandesh i den indiske Gujarat-provins i april de officielle dødstal i nogle af provinsens største byer, og mediet kunne efter besøg på krematorier og begravelsespladser dokumentere 610 dødsfald om dagen i gennemsnit, selvom de officielle tal lå mellem 73 og 121.

I en anden by, Bhopal, var forskellen endnu større med 41 officielle døde, mens en sammentælling viste over 1000.

- Data bliver fuldstændig forvredet. Ud fra alle de modeller vi har opstillet, er det vores opfattelse, at det sande dødstal er to til fem gange større end det officielle, har den indisk-amerikanske professor i epidemiologi Bhramar Mukherjee fra universitetet i Michigan sagt til New York Times.

Andre eksperter vurderer, at de reelle tal kan ligge på fem til ti gange så mange, som myndighederne indberetter.

Årsagen til underregistreringen kan ifølge en læge i Bhopal, doktor G C Gautam, være, at myndighederne ikke ønsker at skabe panik.

Ilt på det sorte marked

1. maj satte Indien verdensrekord med 400.000 smittede på et døgn. Det skal dog tages i betragtning, at der bor flere end 1,3 milliarder mennesker i Indien.

Alligevel er der ifølge BBC intet andet land i verden, der har været så hårdt ramt af coronavirus som Indien.

Der har været historier om, at den alvorlige mangel på ilt til de mange coronapatienter får indere til at ty til det sorte marked, hvor priserne på ilt er eksploderet.

Desuden må nogle pårørende selv bygge ligbål til de døde, fordi krematorierne ikke kan følge med.