Udland

Forvirringen var total, men var det en helt bevidst taktik fra Israels hær?

Internationale medier frygter, at de er blevet udnyttet af Israels hær. Men israelerne afviser, at de bevidst vildledte medierne med usand historie.

Natten til fredag var forvirringen total.

Kort før midnat dansk tid havde Israels militær meddelt, at soldater var sendt ind i Gazastriben.

Hvis de har udnyttet os, er det uacceptabelt

Daniel Estrin, korrespondent for amerikanske NPR

Det ville have været en stor eskalering i den igangværende konflikt mellem Israel og den militante Hamas-bevægelse, og historien gik hurtigt verden rundt i internationale medier.

Meldingen om invasionen var kommet både på hærens officielle Twitterkonto, i sms-beskeder til journalister samt i et interview med en talsmand fra den israelske hær.

Men så skete der noget.

Mindre end to timer senere trak militæret sin udmelding tilbage: Der havde ikke været nogen invasion i Gaza, og der var heller ikke nogen under opsejling.

I stedet havde israelske tropper angrebet mål i Gaza fra den israelske side, mens der var gennemført nye luftangreb.

Israelerne beklagede misforståelsen, og en højtstående talsmand i militæret tog ansvaret.

Talsmanden, oberstløjtnant Jonathan Conricus, forklarede den urigtige oplysning med "krigens tåge" og insisterede på, at den urigtige meddelelse var hans personlige fejl.

Da han fredag morgen talte med udenlandske journalister, fortalte han ifølge New York Times, at han havde misforstået information "fra marken", som han havde videregivet uden at få det tjekket tilstrækkeligt.

Forklaringen blev modtaget, og verden over rettede medier deres oprindelige historier om den israelske invasion.

Men nu rapporterer israelske medier, at den forkerte udmelding måske alligevel ikke var en fejl, men derimod et led i et storstilet bedrag.

Lokket i dødsfælde

I flere dage havde Hamas-bevægelsen sendt hundredvis af raketter ind over Israel, hvilket israelerne havde besvaret med luftangreb på mål i Gaza.

Omkring samme tid som meldingen om den israelske invasion blev offentliggjort natten til fredag, gennemførte Israel et nyt angreb på Gaza, som involverede 160 fly og flere end 400 missiler rettet mod Hamas' netværk af underjordiske tunneller.

De israelske medier spekulerer i, at hæren bevidst spredte misinformation om en igangværende invasion for at lokke Hamas-krigere ned i tunnellerne og derved maksimere skaden.

- Sådan blev tunnellerne til dødsfælder for terroristerne i Gaza, lyder det i en overskrift hos det hebraiske medie Channel 12, som kalder misinformationen til udenlandske journalister for et "planlagt trick".

Hos Jerusalem Post lyder en overskrift "Førte hærens bedrag til et omfattende luftangreb på Hamas' 'metro'?" med henvisning til øgenavnet for det underjordiske tunnelnetværk.

Også avisen Haaretz har historien om, hvordan den israelske hær "vildledte udenlandske medier om landinvasionen i Gaza".

Ifølge Haaretz blev informationen om invasionen kun delt med den internationale presse, mens israelske journalister ikke fik de samme meldinger fra militæret.

Historierne har ført til frustration hos mange af de udenlandske medier, der fredag nat bragte den urigtige nyhed.

Blandt andre hos Daniel Estrin, der er korrespondent for amerikanske NPR.

- Hvis de har udnyttet os, er det uacceptabelt. Og hvis ikke hvad er så historien? Og hvorfor rapporterer israelske medier i vidt omfang, at vi blev narret? siger han i et interview med New York Times.

Afviser bevidst vildledning

Spørgsmålene stod således i kø, da Jonathan Conricus fredag aften gennemførte et telefonmøde med internationale medier.

Her deltog blandt andre New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, NPR og nyhedsbureauet AFP, som alle havde viderebragt den usande historie om invasionen i Gaza.

Mediernes journalister afkrævede svar på, hvorvidt de var blevet gjort til et værktøj for militæret, hvorfor det havde taget timer at få rettet udmeldingen, og hvorfor de fremadrettet skulle stole på meldinger fra militæret.

Ifølge New York Times fastholdt Conricus, som har ry for at være præcis med, hvad han ved og ikke ved, at der "ikke havde været noget forsøg på at narre nogen eller at få dem til at skrive noget, der ikke er sandt".

- Jeg kan godt forstå, at det måske ser anderledes ud, sagde han og kaldte hele miseren for "pinlig".

Taktikken lykkedes

Den israelske talsmand anerkendte dog, at militæret havde forsøgt at narre Hamas-krigerne i Gaza – men ikke gennem medierne, forklarede han.

I stedet var det sket ved højlydt at flytte et stort antal kampvogne og andre pansrede køretøjer helt frem til grænsen for på den måde at få det til at se ud som om, at en invasion var tæt på.

Forinden havde der netop været historier fremme om, at israelerne oprustede ved grænsen mod Gaza, og at tusindvis af reservesoldater var indkaldt.

Formålet med taktikken var, ifølge Jonathan Conricus, at lokke Hamas til at begynde at skyde mod de israelske styrker og på den måde afsløre placeringen af deres våben samt at lokke krigere ned i tunnellerne.

- Ingen her i denne samtale (med de internationale medier, red.) var målgruppen. Målgruppen var de døde terrorister, der nu ligger nede i tunnellerne. Hæren ønskede at skabe en situation, hvor de bevægede sig ned i tunnellerne, så vi kunne angribe dem, skulle Conricus have forklaret ifølge New York Times.

Det står endnu ikke klart, hvor mange Hamas-krigere der blev dræbt ved luftangrebene natten til fredag. Jerusalem Post citerer den israelske talsmand Hidai Zilberman for, at hæren stadig er ved at gøre skaderne op.