Udland

Lille gruppe står bag hovedparten af vildledende infomation om vacciner i USA

Det kan have dødbringende konsekvenser, frygter senator.

Det er en meget lille gruppe af personer, der står bag hovedparten af den bevidst vildledende information, desinformation, der florerer om covid-19-vacciner på de sociale medier i USA.

Faktisk står 12 personer bag 65 procent af desinformationen, fastslår et nyt studie.

Misinformation eller desinformation

Misinformation er falske oplysninger, der er frembragt eller spredt utilsigtet. 

Desinformation er også falske oplysninger, men de er bevidst opdigtet med det formål at forvolde skade.

- På internettet er der en lille gruppe uden nogen relevant medicinsk baggrund, som misbruger de sociale medieplatforme til at vildlede om truslen fra covid-19 og misinformere om sikkerheden af vaccinerne, står der i rapporten fra organisationen Center for Imødegåelse af Digitalt had.

På politikernes radar

Rapporten oplister 12 navngivne personer, der opererer med flere forskellige konti på medier som Facebook, Twitter og Instagram.

De er alle sammen velkendte, og flere kongresmedlemmer opfordrer nu de sociale medier til at bandlyse 'desinformationsdusinet', som de er blevet døbt.

- At få amerikanerne vaccineret er afgørende for at lægge denne pandemi bag os. Spredning af desinformation om vacciner har dødbringende konsekvenser. Derfor har jeg opfordret sociale medieplatforme til at tage skridt mod de konti, der spreder størstedelen af ​​disse løgne, siger den demokratiske senator Amy Klobuchar til det amerikanske medie NPR.

Kan påvirke vaccineprogrammet

Netop konsekvenserne for vaccineprogrammet er den store bekymring.

Godt 46 procent af den amerikanske befolkning har fået minimum et stik med en coronavaccine.

Dermed er man nået til et kritisk stadie i vaccineudrulningen, hvor en stor del af den voksne befolkning, der ønsker vaccinen, har fået den, men hvor der stadigvæk er noget vej til egentlig flokimmunitet.

Noget der kan blive svært at nå, mener flere eksperter.

- Virussen kommer sandsynligvis ikke til at gå væk, lyder fra blandt andre Rustom Antia, der er biolog ved Emory University til New York Times.

Tilliden til vaccinerne er afgørende for at nå målet, mener Vivek Murthy, der er embedslæge og en del af Det Hvide Hus' coronataskforce.

- Der er ingen tvivl om, at mange mennesker stadig er skeptiske i forhold til vaccinerne. Derfor vil vi også blive ved med at sikre, at folk får videnskabsbaseret information fra kanaler, de kender og har tillid til, sagde Vivek Murthy under et pressemøde i Det Hvide Hus.

Forskel på vaccinekritik og desinformation

Ifølge de sociale medier selv, så har de allerede gjort meget for at komme desinformationen til livs på deres platforme. Også specifikt mod de 12 navngivne personer i rapporten.

- Vi reagerede tidligt og aggressivt på covid-19-pandemien ved at samarbejde med sundhedseksperter for at opdatere vores desinformationspolitik, så den var målrettet skadelige påstande om covid-19 og vacciner, og herunder at tage skridt mod nogle af de konti i rapporten, skriver talsperson for Facebook Kevin McAlister i en udtalelse til NPR.

Hos Twitter siger man, at man har suspenderet to af personerne på listen. Men man understreger samtidig, at de skelner mellem "skadelige fejlinformation om vaccination, der modsiger troværdig information om folkesundheden" og så det, de kalder "en negativ vaccinestilling", der er et spørgsmål om meninger. Det skriver Elizabeth Busby, der er talsperson for Twitter i et svar til NPR.