Udland

Guvernør udlover gevinst på en million dollars, hvis du lader dig vaccinere

Ohios guvernør har taget utraditionelle metoder i brug for at få gang i vaccinationsprogrammet.

I USA kan man nu vinde en million dollars, hvis man lader sig vaccinere mod covid-19.

Over halvdelen af alle voksne amerikanere har modtaget mindst et vaccinestik mod covid-19, men efterspørgslen efter vacciner er på det seneste faldet drastisk.

I delstaten Ohio har guvernøren derfor taget utraditionelle metoder i brug for at få folk til at lade sig vaccinere.

- Den 26. maj bekendtgør vi vinderen af en særskilt trækning for voksne, som mindst har modtaget den første dosis vaccine. Derefter vil der ske en særskilt trækning hver onsdag de næste fem uger. Vinderen vil modtage en million dollars, siger Ohios guvernør, Mike Dewine, til nyhedsbureauet Reuters.

Unge under 17 år kan også deltage, men her er gevinsten et fire års studielegat, som inkluderer undervisning, bolig og bøger.

Det alternative tiltag har vakt opsigt, da præmien bliver finansieret af den føderale krisepakke, der er vedtaget for at bekæmpe pandemien.

Gratis joints, øl og donuts

Ohio er langt fra den eneste delstat, hvor myndigheder, interesseorganisationer og forretningsdrivende tager alternative metoder i brug for at få pustet nyt liv i det det amerikanske vaccinationsprogram.

I New York fik borgerne for nylig tilbudt en gratis joint af aktivistgruppen ACT UP, hvis de kunne fremvise et vaccinebevis.

I Chicago har myndighederne indrettet specialbusser, der kører rundt i byen og tilbyder vacciner.

I Detroit får man 50 dollars (300 kroner), hvis man giver en medborger et lift til et vaccinationssted. Derudover opfordres byens offentligt ansatte til at besøge og hjælpe personer, som endnu ikke er vaccineret.

I mindre målestok tilbyder kæden Krispy Kreme en gratis donut, mens flere bryggerier og beværtninger samarbejder om at tilbyde en øl, hvis man har fået et vaccinestik.

Kan gå ud over flokimmuniteten

Sundhedsmyndighederne i USA havde forudset, at luften ville gå ud af vaccinationsprogrammet i takt med, at de mest sårbare og vaccinevillige fik deres stik.

Men nu frygter eksperter, at det kan gå ud over det ultimative mål – at opnå flokimmunitet i USA. Det skriver New York Times.

Det er især i tyndt befolkede yderområder, at det kniber med at få amerikanerne til at lægge skulder til et vaccinestik. Det skriver AP.

Efterspørgslen i den nordøstlige del af staten Washington er faldet drastisk den seneste måneds tid. I Pend Oreille County har hele 78 procent ikke fået første stik, mens tallet i naboamtet Stevens County er 80 procent.

Ifølge Vivek Murthy, der er embedslæge og en del af Det Hvide Hus' coronataskforce, er der flere grunde til, at vaccineudrulningen i USA har mistet momentum.

Han mener, at der er tre hovedårsager til, at det amerikanske vaccineprogram har ramt en mur: Vaccinetillid, motivation og almindelige amerikaneres adgang til vaccinerne.

- Der er ingen tvivl om, at mange mennesker stadig er skeptiske i forhold til vaccinerne. Derfor vil vi også blive ved med at sikre, at folk får videnskabsbaseret information fra kanaler, de kender og har tillid til, sagde Vivek Murthy fredag under et coronapressemøde i Det Hvide Hus.